HomeNationale MS Dag 2022Nationale MS Dag 2022 Inside-out/outside-in

10.00 uur – Oorzaak van MS: outside-in of inside-out?

Ontstaat MS door een auto-immuunreactie die zorgt voor afbraak van myeline? Of is het juist andersom en is het de afbraak van myeline die het immuunsysteem triggert? Onderzoekers Marvin van Luijn en Antonio Luchicchi doen onderzoek naar de oorzaak van MS en hopen antwoord op deze vragen te krijgen. 

Nationale MS Dag Marvin van Luijn Antonio Luchicchi onderzoek

Over de sessie

Outside-in: Marvin van Luijn is ervan overtuigd dat de sleutel voor de oorzaak van MS in het afweersysteem ligt. Hij gaat uit van de klassieke outside-in hypothese waarbij MS ontstaat door een overactief afweersysteem dat uiteindelijk zorgt voor afbraak van myeline in het centrale zenuwstelsel. Het is van belang te onderzoeken hoe het komt dat een bepaalde cel van het afweersysteem, de B-cel, bij mensen met MS uit de bocht vliegt.

Uit grote studies waar het MS centrum ErasMS aan meewerkt, blijkt dat kleine veranderingen in het DNA van mensen met MS invloed hebben op deze B-cel. Deze invloed lijkt gestimuleerd te worden door de mate van aanwezigheid van het Epstein-Barr virus (EBV, veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer), een virus dat zich nestelt in de B-cel. ”Het dragen van dit virus is één van de sterkste risicofactoren voor MS. Alle mensen met MS hebben deze infectie een keer doorgemaakt en wie de ziekte van Pfeiffer heeft gehad, heeft twee tot drie keer meer kans op het ontwikkelen van MS. 

Inside-out: Antonio Luchicchi heeft een hele nieuwe kijk op het ontstaan van MS met de inside-out hypothese. Samen met zijn team doet hij onderzoek naar het ontstaan van blaren in de myelinelaag, dat de beschermlaag rondom de zenuwen vormt. Bij MS is deze laag aangetast. Zijn theorie is dat er eerst myelineblaren ontstaan. Die blaren breken mogelijk myeline af, waardoor stukjes eiwit in het brein gaan rondzwemmen. Deze kunnen het immuunsysteem vervolgens triggeren, waardoor zich MS ontwikkelt. 

 

Onder leiding van moderator Anouschka Laheij gaan de onderzoekers met elkaar in debat over hun visie en zoektocht naar de oorzaak van MS. 

Over de sprekers

  • Dr. Marvin van Luijn, PhD, Assistant Professor, Afdeling Immunologie, MS centrum ErasMS, Erasmus MC (foto links)
  • Dr. Antonio Luchicchi, PhD, Assistant Professor, Afdeling Anatomie en Neurowetenschappen, Amsterdam UMC, MS centrum Amsterdam (foto rechts)
  • Anouschka Laheij is politicoloog en psycholoog en werkt als gespreksleider, trainer en coach

Het Nationaal MS Fonds investeert de komende jaren 2,5 miljoen euro in onderzoeken naar MS. Er bestaan medicijnen die de ziekte kunnen remmen, maar een oplossing voor MS is er (nog) niet. Wetenschappelijk onderzoek is cruciaal om vooruitgang te boeken in de strijd tegen MS. Daarom investeert het Nationaal MS Fonds in MS-onderzoeken, waarbij de focus ligt op het vinden van de oorzaak van MS en het verbeteren van de kwaliteit van leven met MS. Het Nationaal MS Fonds financiert de onderzoeken van Marvin van Luijn (ErasMS) en dat van Antonio Luchicchi (Amsterdam UMC). 

Sfeer compilatie Nationale MS Dag 2021

De Nationale MS Dag wordt mede mogelijk gemaakt door:

Logo Biogen sponsor Nationale MS Dag 2022
Coloplast logo - Nationale MS dag 2022
Roche logo Nationale MS Dag 2022 s