HomeTijd voor MAX op Wereld MS Dag in het teken van MS

Tijd voor MAX op Wereld MS Dag in het teken van MS

Het Nationaal MS Fonds en Omroep MAX verzorgen op Wereld MS Dag samen een tv-uitzending die helemaal gewijd is aan multiple sclerose (MS). Op maandag 30 mei om 17.10 uur op NPO 1 zitten bij Tijd voor MAX verschillende gasten aan tafel die te maken hebben met deze auto-immuunziekte. Ben Cramer is er samen met zijn dochter Shanna. Zij kreeg de diagnose MS toen ze 33 jaar was. Professor en MS-onderzoeker Jeroen Geurts gaat in gesprek met Rianne Wisgerhof, directeur-bestuurder van het Nationaal MS Fonds. Geurts staat aan de wieg van een veelbelovend onderzoek om de oorzaak van MS te achterhalen. Verder vertellen twee ervaringsdeskundigen hoe het is om met MS te leven.  

Marvin van Luijn EBV onderzoek

In Nederland hebben 25.000 mensen te maken met MS. Dat aantal stijgt iedere dag. MS is de meest invaliderende ziekte onder jongeren. Zij zijn in de bloei van hun leven en gaan een onzekere toekomst tegemoet. Bij MS valt het afweersysteem het eigen lichaam aan. Wanneer dat gebeurt is niet te voorspellen. Dat maakt MS tot een zenuwslopende ziekte. Mensen met MS weten nooit wanneer de klachten toeslaan of van welke symptomen ze last gaan krijgen. De ziekte kan veroorzaken dat ze plotseling hun zicht of spraak verliezen of dat hun ledematen uitvallen. De eerste symptomen ontstaan meestal wanneer iemand tussen de 20 en 40 jaar oud is.  

Constant in een rouwproces 

In Tijd voor MAX vertellen Vera (21) en Benno (47) hun verhaal. Vera is pas 17 jaar als ze na een oogzenuwontsteking de diagnose MS krijgt. Haar zicht gaat langzaam achteruit, ze heeft blaasproblemen en is snel vermoeid. Elke maand krijgt ze via een infuus medicijnen toegediend om haar ziekte af te remmen. Gelukkig staat Vera positief in het leven. Ze bakt de meest geweldige taarten op bestelling. Wat de toekomst zal brengen, weet Vera niet. Maar ze laat zich door niets of niemand tegenhouden. Ook Benno is een vechter. Bij hem beginnen de symptomen met uitval in zijn armen en rechterbeen. Hij verliest ook zijn evenwicht, waardoor hij eerst met een wandelstok en later met een rollator moet lopen. Inmiddels is hij afhankelijk van een rolstoel. “Met MS moet je steeds een nieuwe achteruitgang accepteren en je hieraan aanpassen. Je bent constant in een rouwproces, omdat je iets niet meer kan”, aldus Benno. 

Een hele nieuwe kijk op het ontstaan van MS 

De toekomst voor mensen met MS is uitermate onzeker zolang niet bekend is waardoor MS ontstaat en hoe het op te lossen is. Het centraal zenuwstelsel van mensen met MS wordt door de ziekte onherstelbaar beschadigd. Professor Jeroen Geurts deed samen met zijn collega Antonio Luchicchi een belangrijke ontdekking in de zoektocht naar het vinden van de oorzaak van MS. Geurts: “Pas als je de oorzaak achterhaald hebt, kun je echt stappen zetten naar een oplossing voor de ziekte. We hebben een nieuwe weg gevonden naar het ontstaan van MS en ik denk dat die heel vruchtbaar is.” In Tijd voor MAX gaat hij hier verder op in. 

Steun de strijd tegen MS 

De toekomstdroom van het Nationaal MS Fonds is een wereld zonder MS. Daarom investeren we in innovatief wetenschappelijk onderzoek om de oorzaak van MS te achterhalen. Tot die tijd willen we de kwaliteit van leven van mensen met MS bevorderen, de MS-zorg verbeteren en voorlichting geven over de ziekte. Hiervoor is veel geld nodig. Daarom zijn wij afhankelijk van financiële steun en donaties. Op Wereld MS Dag vragen we in Tijd voor MAX aandacht voor MS. Ook roepen we op om geld te doneren en ons financieel te steunen in onze strijd tegen deze slopende ziekte.  

Wilt u onze strijd tegen MS steunen?

Doneer dan nu