HomeTijd voor MAX

Tijd voor MAX

Op Wereld MS Dag verzorgden het Nationaal MS Fonds en Omroep MAX samen een tv-uitzending die helemaal gewijd is aan multiple sclerose (MS). Een paar keer per jaar staat een goed doel centraal in de uitzending. Dit keer riep het Nationaal MS Fonds mensen op om donateur te worden.

Nationaal MS Fonds bij Tijd voor MAX

Tafelgasten

Op maandag 30 mei om 17.10 uur op NPO 1 zaten bij Tijd voor MAX verschillende gasten aan tafel die te maken hebben met deze auto-immuunziekte. Ben Cramer was samen met zijn dochter Shanna te gast in de uitzending. Zij kreeg de diagnose MS toen ze 33 jaar was. Hersenonderzoeker en hoogleraar Translationele Neurowetenschappen bij Amsterdam UMC, Jeroen Geurts ging in gesprek met Rianne Wisgerhof, directeur-bestuurder van het Nationaal MS Fonds. Hij staat aan de wieg van een veelbelovend onderzoek om de oorzaak van MS te achterhalen. Verder vertelden Vera (20) en Benno (47) hoe het is om met MS te leven.

Jeroen Geurts - Onderzoeker myelineblaren

Tafelgesprek met Rianne Wisgerhof en prof. dr. Jeroen Geurts

Prof. dr. Jeroen Geurts ging in gesprek met Rianne Wisgerhof, directeur-bestuurder van het Nationaal MS Fonds. Ze bespraken een onderzoek met een hele nieuwe kijk op het ontstaan van MS. Hij werkt samen met dr. Antonio Luchicchi sinds 2017 aan een studie naar de oorzaak van MS. Dit leidde tot een belangrijke ontdekking; het ontstaan van myelineblaren door een verandering in de hechting van myeline aan zenuwbanen.

Benno, diagnose MS in 2014

Benno (47) krijgt in 2014 last van uitvalsverschijnselen in de ledematen en pijn in de rug. Hij denkt dat het komt door langdurige stress. De klachten verergeren. Na MRI-onderzoeken wordt duidelijk dat hij MS heeft, en wordt direct opgenomen. Benno belandt uiteindelijk in een rolstoel, maar blijft positief in het leven staan. Zijn gezin en gezond bezig zijn, geven hem doorzettingskracht.

Benno met zijn dochter
Vera Temmerman MS - Nationaal MS fonds

Vera, diagnose MS in 2018

In de zomer van 2018 combineert Vera een baan in de horeca met werken in een bakkerij. Als op een nacht na een paar uurtjes slaap de wekker gaat voor een nachtdienst in de bakkerij, lukt het haar niet om haar spiegelbeeld scherp te zien. Het bleek een oogzenuwontsteking en een paar weken later, één dag voor Vera’s achttiende verjaardag, volgt de diagnose MS.

Ben Cramer met zijn dochter Shanna

In 2018 staat het leven van zanger en acteur Ben Cramer op zijn kop. Hij ligt niet alleen zelf in het ziekenhuis vanwege een hartoperatie. Zijn dochter Shanna (toen 33) wordt óók in het ziekenhuis opgenomen. Na onderzoeken blijkt Shanna MS te hebben. ‘Ik had weleens van de ziekte gehoord. Zolang het je niet raakt, gaat het aan je voorbij.’

Ben Cramer en Shanna Kramer - Tijd voor MAX

Uitzending gemist?