Tijd voor MAX: samen sterk tegen MS 

Op Wereld MS dag, dinsdag 30 mei, stond Tijd voor MAX volledig in het teken van MS.  Inmiddels is de aflevering terug te kijken via NPO Start.

Tijd voor MAX

Zenuwslopende ziekte

Aan tafel vertelden Andries Knevel en radio DJ en ambassadeur van het Nationaal MS Fonds Ed Struijlaart over de ingrijpende gevolgen van MS die zij zelf hebben meegemaakt in hun directe omgeving. Ed zong bovendien een lied dat speciale betekenis voor hem heeft. Kevin en Manon hebben MS en deelden hun aangrijpende verhalen. Zij lieten zien welke impact MS heeft op hun leven en hun gezinnen. Dr. Joost Smolders, neuroloog en directeur van het MS Centrum ErasMS in Rotterdam, lichtte zijn veelbelovende onderzoek toe naar de oorzaak van MS. Samen met Rianne Wisgerhof, directeur-bestuurder van het Nationaal MS Fonds, legde hij uit waarom onderzoek naar MS zo ontzettend hard nodig is.

Kevin - Tijd voor MAX

Mijn gezin is mijn alles  

Kevin is een fitte sporter en jonge vader als hij op zijn 27e het zicht in zijn ogen vrijwel geheel verliest. Zijn oogzenuwen zijn door MS onherstelbaar beschadigd. Inmiddels is hij afhankelijk van een blindengeleidehond. Hij haalt steun uit zijn gezin en zijn sport. ‘Mijn gezin is mijn alles. Wat MS ook gaat brengen, zij zijn er. Dat sleept me overal doorheen.’  

Lees het verhaal van Kevin >

Je hele leven staat op z’n kop

Manon is 31 als zij de diagnose MS krijgt. Ze gaat snel achteruit en is intussen aangewezen op een elektrische rolstoel. ‘Ik heb altijd zenuwpijn. Dat maakt me doodmoe.’ Haar positiviteit helpt haar en haar gezin door veel heen. Met kleine bijdragen aan het huishouden doet ze wat binnen haar mogelijkheden ligt.

Lees het verhaal van Manon >

Manon - Tijd voor MAX
Dr. Joost Smolders

Onderzoek naar afweersysteem 

Dr. Joost Smolders en het team van het ErasMS in Rotterdam zijn ervan overtuigd dat de sleutel voor de oorzaak van MS in het afweersysteem ligt. Zij bestuderen een bepaald type afweercel, de B-cel. Een deel van deze B-cellen vliegt uit de bocht en richt zich tegen het eigen lichaam. Dr. Joost Smolders onderzoekt waarom deze cellen actief worden in de hersenen, en welke rol het Epstein-Barr virus hierbij speelt. Ze hopen dat dit leidt tot een behandeling die MS echt stopt.

Lees verder over het onderzoek >

Inmiddels is de aflevering terug te kijken via NPO Start.

Help mee in de strijd tegen MS 

Meer onderzoek is hard nodig. Help jij mee?