Toekenning MS Out-of-the-Box grant 2024

Dit jaar hebben MoveS, het Nationaal MS Fonds en Stichting MS Research, in gezamenlijkheid, een subsidieronde opengezet voor één MS Out-of-the-Box grant. Deze subsidie van 100.000 maakt onderzoek naar innovatieve ideeën, waarvoor nog weinig bewijs is, mogelijk. 

De toekenning wordt gefinancierd uit de opbrengsten van het grootse event van MoveS, Klimmen tegen MS. Met veel plezier kondigen wij aan dat Judith Derdelinckx de MS Out-of-the-Box grant 2024 in ontvangst mag nemen. 

Van infectie tot chronische ziekte: hoe leidt EBV tot MS? 

Het Epstein-Barr virus (EBV) is één van de meest voorkomende virussen, maar liefst 95% van de wereldbevolking draagt dit virus bij zich, vaak zonder ziekteverschijnselen. Het is bekend dat een infectie met EBV bij bepaalde mensen de kans op het ontwikkelen van MS vergroot. MS wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van genetische risicofactoren (erfelijkheid) en omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld EBV. Het is echter nog onduidelijk hoe EBV precies bijdraagt aan het ontstaan van MS. 

Judith Derdelinckx, neuroloog bij de Universiteitsziekenhuis van Antwerpen, gaat proberen de oorzaak te achterhalen. Zij denkt dat bepaalde delen van myeline, de beschermlaag van zenuwen, vrijwel identiek zijn aan bepaalde delen van het virus. Hierdoor raakt het immuunsysteem in de war en valt vervolgens ongewenst ook de myeline-laag aan. Het komende jaar zal zij, samen met Antwerpse collega’s Nathalie Cools, Eline Mertens en Joost Smolders (MS-centrum ErasMS in Rotterdam), onderzoeken of deze gedachtegang juist is.  

Selectieprocedure 

Alle projecten zijn beoordeeld door een wetenschappelijk raad, in samenspraak opgericht door het Nationaal MS Fonds en Stichting MS Research.  Deze raad heeft van de, in totaal, tien ingediende onderzoekaanvragen er vier geselecteerd om door te gaan naar de stemronde. De klimmers tegen MS stemden vervolgens op het onderzoek dat zij het belangrijkst vinden. 

Klimmen tegen MS 

Elk jaar organiseert MoveS het grootste wieler- en loopevenement voor MS: Het beklimmen van de Mont Ventoux in Frankrijk. Maandag 20 mei, tweede Pinksterdag, vond de 12e editie van dit evenement plaats. Ieder met zijn of haar eigen verhaal en motivatie, maar vooral samen met elkaar en voor elkaar. Met ruim 500 deelnemers werd het een groot succes. Met dit evenement zetten zij zich in voor een MS vrije wereld. Wij zijn enorm trots op alle klimmers die de Kale Berg hebben getrotseerd en samen dit prachtige bedrag hebben ingezameld voor MS-onderzoek. Heel veel dank!