Can Do More – Veelgestelde vragen2023-01-20T15:56:35+01:00

Can Do More – Veelgestelde vragen

Twijfel je over je deelname aan Can Do More of heb je vragen? Bekijk de veelgestelde vragen via de knop hieronder of mail ons op [email protected]

can do more trainingsprogramma

Over het Can Do More programma

Wat bedoelen jullie met Can Do More?2023-01-20T13:54:38+01:00

Het Nationaal MS Fonds stimuleert mensen met MS om de regie over hun ziekte in eigen hand te nemen, zodat ze meer grip op de gevolgen van MS krijgen. De MS is onvoorspelbaar en maakt dat sommige dingen niet meer kunnen. Wij helpen mensen met MS en de mantelzorger/partner te kijken naar hun mogelijkheden en de dingen waar ze wel invloed op hebben. We richten ons daarbij op zelfredzaamheid, een positieve (Can Do) mentaliteit, een gezonde leefstijl en we maken ons sterk voor goede zorg. Het Can Do More programma sluit hier nauw op aan, het is gericht op mogelijkheden, zelfredzaamheid en autonomie.

Waar gaat het programma over?2023-01-20T14:50:59+01:00

Het Can Do More programma is een training van acht sessies voor mensen met MS en/of zijn of haar ‘partner’/mantelzorger.

Het vormt een aanvulling op de medische behandeling. Bij Can Do More krijgen de persoon met MS en zijn of haar partner  handvatten aangereikt om de psychische en psychosociale gevolgen van MS goed te managen. Daarmee willen we de kwaliteit van hun leven positief beïnvloeden. De focus ligt op mogelijkheden i.p.v. beperkingen, op acceptatie en op het bevorderen van de autonomie en zelfredzaamheid van zowel de persoon met MS als de partner.

Can Do More is een actief programma, zeker geen praatgroep. Je gaat aan de slag met manieren om grip te krijgen op de gevolgen van MS in jouw leven. Je bent zelf aan zet om het maximale eruit te halen. De uitwisseling met mensen die in eenzelfde situatie zitten, blijkt heel waardevol.

Het Can Do More programma omvat acht groepssessies met elk een eigen thema. Na drie maanden is er een ankersessie: een terugkomsessie om de geleerde vaardigheden in praktijk te blijven brengen (het vasthouden van effectief gedrag – consolideren).

Er is een groep voor mensen met MS en een groep voor partners. In beide groepen komen vrijwel dezelfde thema’s aan bod. Dit zijn o.a. stressmanagement, cognitieve vaardigheden, angst, communicatie, sociale ondersteuning, etc.

Voor wie is dit programma?2023-01-20T14:51:32+01:00

De doelgroep zijn mensen met MS en/of hun partner/mantelzorger. Mensen kunnen samen of alleen het programma volgen. De enige voorwaarde om mee te doen aan het programma is dat een arts de diagnose MS heeft vastgesteld bij de persoon of bij de naaste van de partner/mantelzorger.

Meedoen – hoe, waar en wanneer

Waarom twee groepen?2023-03-01T17:15:16+01:00

De situaties, perspectieven en ervaringen van mensen met MS en partners zijn verschillend. Daarom zitten zij in aparte groepen. Can Do More is een actief programma, geen praatgroep. Je gaat aan de slag met manieren om grip te krijgen op de gevolgen van MS in jouw leven. Je bent zelf aan zet om het maximale eruit te halen. De uitwisseling met mensen die in eenzelfde situatie zitten, blijkt daarbij heel waardevol. Je kunt jezelf ook individueel inschrijven voor een groep, dus zonder partner.

Ik wil meedoen, hoe schrijf ik me in?2023-06-23T14:57:08+02:00

Leuk! Inschrijven voor het Can Do More programma kan via de website: inschrijven. Na de inschrijving bekijken wij op basis van je gegevens of je inschrijving compleet is. Soms komt het voor dat de trainer of wij nog enkele aanvullende vragen voor je hebben. Dan nemen we contact met je op.

Hoe vinden de sessies plaats?2023-01-20T14:26:18+01:00

De sessies kunnen op drie manieren plaatsvinden:

  • Volledig online (via Zoom of MS Teams)
  • Volledig op locatie
  • Hybride: sommige sessies op locatie, andere sessies online

We proberen het programma voor iedereen toegankelijk te maken. Dit betekent dat we het programma in meerdere vormen aanbieden.

Daarnaast is het Nationaal MS Fonds bezig het aantal trainers uit te breiden om zo Can Do More aan te bieden door het hele land.  Houd deze webpagina dus goed in de gaten.

Wat zijn de tijdstippen van de bijeenkomsten?2023-01-20T14:25:23+01:00

Dit wordt per programma op een vast tijdstip aangeboden. Sommige trainers zullen het programma overdag op een doordeweekse dag aanbieden, andere trainers zullen het programma juist op een vast tijdstip in de avond of op een zaterdag aanbieden. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de trainers. Heb jij een voorkeur voor een tijdstip, houd dan het aanbod op onze website goed in de gaten.

Worden deelnemers gescreend?2023-01-20T14:24:42+01:00

Nee. Wij controleren de inschrijving op volledigheid van gegevens, maar er is geen screening. Wij vinden het belangrijk dat groepen divers van opzet zijn, deelnemers ook andere ervaringen horen en juist daardoor veel van en met elkaar leren.

Hoe groot zijn de groepen?2023-01-20T14:56:43+01:00

De groepen bestaan uit een groep voor mensen met MS en een groep voor naasten van mensen met MS. Elke groep bestaat uit vijf tot zeven deelnemers. De groepen volgen de sessies gescheiden van elkaar.

Hoe lang duurt het programma?2023-01-20T14:56:22+01:00

Het programma bestaat uit acht sessies van anderhalf uur en een ankersessie. De eerste acht sessies zijn verspreid over acht tot tien weken. Dit is vaak afhankelijk van de vakantieperiodes en de beschikbaarheid van de trainers. De laatste sessie, de ankersessie, vindt drie maanden na de achtste sessie plaats.

Wat kost het?2024-04-18T16:56:56+02:00

Voor deelname aan Can Do More geldt een eigen bijdrage van €40,-. Elke deelnemer betaalt dit zelf. De verdere kosten voor deelname aan het programma kun je vergoed krijgen. Er zijn zorgverzekeraars die deze kosten vergoeden in het aanvullende pakket. Daarom vragen wij iedereen om de factuur in te dienen bij de zorgverzekeraar. Mocht jouw zorgverzekeraar de verdere kosten voor deelname aan het programma niet vergoeden, dan vergoeden wij deze. Je betaalt natuurlijk wel zelf jouw reiskosten naar de locatie.

Wie mag er meedoen?2023-01-20T14:54:41+01:00

Iedereen met MS of naasten van mensen met MS mogen meedoen aan het programma. Dit kan bijvoorbeeld een partner zijn, een zus of een goede vriend(in). Je kunt het programma samen of alleen volgen.

Mijn gegevens en veiligheid

Mijn vraag staat hier niet bij. Wat nu?2023-01-20T14:31:53+01:00

Heb je alsnog vragen over je eventuele deelname aan Can Do More? En staat jouw vraag hier niet tussen? Mail je vraag dan naar: [email protected]. Indien nodig overleggen wij met de trainer.

Ik ontvang geen mail, hoe kan dat?2023-01-20T14:31:08+01:00

Na inschrijving ontvang je automatisch een eerste bericht van ons over hoe nu verder. E-mails komen soms terecht in de spambox van je mail. Voeg daarom ons e-mailadres toe aan je lijst met betrouwbare afzenders, dan hoef je niet langer te zoeken.

Na de inschrijving sturen wij jouw gegevens door naar de trainer. Van de trainer ontvang je voor de start van het programma een bevestiging van deelname en meer informatie. Soms komt het voor dat de trainer of wij nog enkele aanvullende vragen voor je hebben. Dan nemen we contact met je op.

De werkboeken ontvang je van ons na ontvangst van de inschrijving.

Wat doen de trainers met mijn gegevens?2023-01-20T14:30:20+01:00

De trainers krijgen alleen de gegevens die jij zelf gedeeld hebt op het inschrijfformulier. Zij gebruiken deze om met je in contact te treden en als achtergrondinformatie om je zo goed mogelijk te begeleiden.

Wie zijn de trainers?2023-01-20T14:29:09+01:00

Alle trainers die het Can Do More programma aanbieden zijn opgeleid en gecertificeerd door de PPEP4ALL-academy. De trainers zijn veelal werkzaam in het MS-veld of zij hebben via de PPEP4ALL-academy een aanvullende training over MS gevolgd. De trainers zijn ervaren zorgprofessionals, zij zijn bekend met het begeleiden van groepen deelnemers.

Wie is PPEP4ALL?2023-01-20T14:28:25+01:00

Het PPEP4All programma is een zelfmanagementprogramma voor mensen met een (chronische) ziekte ‘de patiënt’, en/of zijn of haar ‘partner’/mantelzorger. Het vormt een aanvulling op de medische behandeling waarin er vaak weinig tijd, ruimte en aandacht is voor de psychische en (psycho)sociale gevolgen van de ziekte op het dagelijkse leven.

Dit educatieprogramma heeft tot doel om, middels het aanbieden van informatie en het aanleren van management strategieën, je in staat te stellen de juiste balans te vinden tussen wat de ziekte van jou als persoon vraagt en hoe jij jouw leven wil leiden.

Met het PPEP4ALL word jij gestimuleerd om jouw eigen grenzen te ontdekken; jouw doelen te stellen, en waar nodig bij te stellen en of te verhelderen. Uitgangspunt is jouw autonomie te bevorderen.

Het PPEP4ALL beoogt jou die handvatten te bieden die jou in staat stellen de psychische en psychosociale gevolgen, waar vrijwel iedere (chronisch) zieke nou eenmaal mee te maken krijgt, goed te managen en daardoor de kwaliteit van jouw leven positief te beïnvloeden.

Het PPEP4ALL programma is ontwikkeld door dr. Noëlle Kamminga.

Meer informatie over PPEP4ALL kun je vinden op de website van PPEP4ALL.

Meld je aan!

Zoals je al hebt kunnen lezen is het programma opgedeeld in twee groepen, groep A (mensen met MS) en groep B (partners van mensen met MS). Per groep is er ruimte voor 8 personen, dus wees er snel bij!

Ga naar de bovenkant