HomeWat is MS?MS in het kort

MS is geen spierziekte, maar een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Het afweersysteem valt de beschermlaag om de zenuwen aan, waardoor deze beschadigt. Zenuwen komen bloot te liggen en geven signalen van en naar de hersenen minder goed door. MS is te behandelen, maar (nog) niet te genezen. Het is chronische ziekte.

MS is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem valt het eigen lichaam aan. De oorzaak hiervan is niet bekend. Wat we wel weten, is dat MS vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. We denken dat erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van MS, net als klimaat, leefstijl en voeding. De eerste MS-symptomen ontstaan meestal wanneer iemand tussen de 20 en 40 jaar oud is.

Geen twee mensen met MS hebben dezelfde symptomen. Waar je last van hebt, is afhankelijk van welke zenuw minder goed werkt. De eerste symptomen bij MS zijn vermoeidheid, duizelingen en tintelingen. Andere klachten zijn cognitieve problemen, blaasklachten, problemen met het gezichtsvermogen en krachtverlies. Ook dit verschilt per persoon.

De eerste klachten zoals vermoeidheid, tintelingen en duizelingen komen ook voor bij andere ziekten. Dit maakt het lastig om te bepalen of je MS hebt. Pas na een neurologisch onderzoek, MRI-scan en laboratoriumonderzoek (om andere ziekten uit te sluiten) kan de specialist de diagnose MS stellen. Soms is het ook nodig om vocht uit de hersenen te onderzoeken.

We kennen vier vormen van MS. De meeste mensen hebben perioden van aanvallen en herstel die elkaar afwisselen. Dit noemen we relapsing remitting MS. Bij een kleine groep is geen sprake van aanvallen en herstel. Zij gaan snel achteruit. MS is helaas niet te genezen. Er bestaan wel medicijnen om aanvallen te stoppen, de ziekte te remmen en symptomen tegen te gaan.

Lees alles over MS

Wil je meer weten over MS? Of heb je pas de diagnose MS gekregen?

Lees alles over MS
Kreeg jij de diagnose MS?