Wat maakt schadelijke cellen ongevoelig voor de nieuwste MS-medicatie?

Nieuw onderzoek naar de ‘onkwetsbare’ B-cel van start dankzij deelnemers van Klimmen tegen MS.

In 2024 hebben Stichting MoveS, het Nationaal MS Fonds en Stichting MS Research, in gezamenlijkheid, een subsidieronde opengezet voor het financieren van één meerjarig onderzoeksproject dat van belang is voor het MS-veld en bijdraagt aan een toekomst zonder MS.

Marvin van Luijn

Met veel plezier kondigen wij aan dat deze subsidie is toegekend aan Dr. Marvin van Luijn voor onderzoek naar de B-cel: een afweercel die waarschijnlijk aanzet tot schade in de hersenen bij MS. Er zijn aanwijzingen dat deze cellen lastig te bestrijden zijn en ongevoelig worden voor de medicatie nadat zij de hersenen binnendringen. Dr. Marvin van Luijn en zijn team gaan onderzoeken waarom een B-cel zich in de hersenen van mensen met MS nestelt. Ook gaan zij op zoek naar manieren om deze ongevoeligheid van B-cellen te omzeilen.

B-cellen zijn normaal gesproken belangrijk in de afweer tegen virusinfecties, maar in auto-immuunziektes zoals MS vliegen ze uit de bocht. Ze richten zich dan tegen het eigen lichaam en veroorzaken chronische ontstekingen die het centraal zenuwstelsel onherstelbaar kunnen beschadigen. Het lastige aan deze schadelijke B-cellen is dat zij actief blijven en ophopen in de hersenen. Dit heeft waarschijnlijk twee redenen: de cellen worden niet uitgeschakeld door het natuurlijke mechanismen waarmee ons lichaam een afweerreactie dempt en er aanwijzingen dat B-cellen in de hersenen ongevoelig zijn voor de nieuw ontwikkelde medicatie. De onderzoekers gaan daarom B-cellen analyseren en testen hoe zij de ongevoeligheid van deze cellen kunnen voorkomen en ongedaan kunnen maken.  

De B-cel bestrijden om ziekteprogressie te stoppen 

Als we begrijpen waarom B-cellen de hersenen van mensen met MS kunnen binnendringen en daar overleven, kunnen we mogelijk ook aanwijzingen vinden hoe dit gestopt en misschien zelfs voorkómen kan worden. Als het lukt om met medicatie de hersenen te bereiken en de lokale schadelijke B-cel te remmen of op te ruimen, maken we een goede kans om ziekteprogressie een halt toe te roepen bij alle mensen met MS.  

Dankzij deelnemers Klimmen tegen MS 

Het onderzoek van Dr. van Luijn is mogelijk gemaakt door samenwerking van drie MS-organisaties; MoveS, het Nationaal MS Fonds en Stichting MS Research en wordt gefinancierd door Klimmen tegen MS 2024. Jaarlijks organiseert MoveS dit uitdagende evenement waarbij deelnemers de iconische Mont Ventoux in Frankrijk beklimmen – fietsend of lopend. Op maandag 9 juni 2025 staat de 14de editie voor de deur en zullen zich weer honderden deelnemers verzamelen aan de voet van de Mont Ventoux. Elk met een persoonlijk verhaal, maar gezamenlijk in beweging voor een MS-vrije wereld. Ook deze editie gaan de opbrengsten rechtstreeks naar baanbrekend MS-onderzoek zoals nu het onderzoek van Dr. Van Luijn.