HomeDiagnose MSJe leefstijl

Je leefstijl

Medicijnen kunnen de ziekte MS remmen, aanvallen stoppen of symptomen bestrijden. Met het aanpassen van jouw leefstijl heb je zelf ook invloed op het verloop van de MS en jouw klachten.

Leefstijl aanpassen

Sporten en sportief bewegen spelen een grote rol in het aanpassen van de leefstijl. Uit onderzoek blijkt dat bewegen een heel positief effect heeft op de gezondheid. Dat geldt ook voor mensen met MS. Snel na de diagnose aan een goed fysiek oefenprogramma beginnen, kan op lange termijn een bijzonder groot effect hebben op het beloop van MS.

Gezonde voeding is ook onderdeel van de leefstijl. Er zijn geen voedingsmiddelen of diëten bekend die de MS verbeteren, verslechteren, veroorzaken of genezen. Sommige mensen met MS volgen wel een dieet. Of dit gevolg heeft, verschilt per persoon. Dit hangt af van jouw klachten en andere persoonlijke zaken.

Bij leefstijl hoort ook het trainen van de hersenen. Zoek een uitdaging, volg een cursus of lees een boek. Zo prikkel je het brein en werk je aan je geestelijke conditie.

Brain health rapport

In het rapport ‘Brain health: time matters in multiple sclerosis’ (2016) kunnen mensen met MS aanbevelingen vinden om hun hersenen zo gezond mogelijk te houden. In het handboek, de beknopte versie van het rapport, staat omschreven hoe mensen deze aanbevelingen in de praktijk kunnen brengen.