MS en je leefstijl

Medicijnen kunnen de ziekte MS remmen, aanvallen stoppen of symptomen bestrijden. Maar met het aanpassen van je eigen leefstijl kun je ook invloed uitoefenen op de symptomen van MS.

Het begint bij de basis: goede voeding

De basis van een gezonde leefstijl is goede voeding. Welke rol voeding speelt bij MS is nog niet grondig wetenschappelijk onderzocht. Wel wordt steeds duidelijker dat een zo onbewerkt mogelijk en gevarieerd eetpatroon (zoals het Mediterrane dieet) een positief effect kan hebben op de symptomen van de ziekte. Het gaat er dan om geen pakjes en zakjes, toegevoegde suikers, frisdranken, koeken en snoep (meer) te eten, maar juist wel lekker veel groenten, peulvruchten, fruit, noten en zaden en (vette) vis, volkoren granen en een beetje zuivel en onbewerkt vlees.

Andere leefstijlfactoren

Sporten en sportief bewegen zijn een belangrijk onderdeel van je leefstijl. Uit onderzoek blijkt dat bewegen een positief effect heeft op de gezondheid. Dat geldt ook voor mensen met MS. Snel na de diagnose aan een goed fysiek oefenprogramma beginnen, kan op lange termijn een bijzonder groot effect hebben op het beloop van MS.

Uiteraard horen minder stress, meer ontspanning en een goede slaap ook bij een gezonde leefstijl. Stress heeft namelijk een negatieve impact op je immuunsysteem en slaap is, onder andere, nodig om je lichaam zo goed mogelijk te laten herstellen. Zoek naar manieren om te ontspannen die bij jou passen, zoals het lezen van een boek, tuinieren, wandelen, muziek luisteren of een bad nemen. Belangrijk voor een goede slaap is bijvoorbeeld een koele, donkere kamer en niet te zwaar en teveel eten net voordat je gaat slapen.

Brain health rapport

In het rapport ‘Brain health: time matters in multiple sclerosis’ (2016) kunnen mensen met MS aanbevelingen vinden om hun hersenen zo gezond mogelijk te houden. In het handboek, de beknopte versie van het rapport, staat omschreven hoe mensen deze aanbevelingen in de praktijk kunnen brengen.

Leef! met MS

Er is een MS-leefstijlprogramma dat kan helpen die balans te vinden. Samen met Voeding Leeft biedt het Nationaal MS Fonds het programma Leef! met MS aan. Daar ervaren mensen met MS zelf wat anders eten doet. Dit programma borduurt voort op het Eet Anders Experiment van enkele jaren geleden waaraan reeds honderden mensen met MS hebben deelgenomen.