Veelgestelde vragen over Leef! met MS2022-01-07T14:49:33+01:00
HomeLeef! met MSVeelgestelde vragen over Leef! met MS

Veelgestelde vragen over Leef! met MS

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over Leef! met MS, het leefstijlprogramma van het Nationaal MS Fonds en Voeding Leeft. Wil je nog meer weten? Of staat jouw vraag er niet tussen? Stuur even een mailtje naar [email protected].

leefstijlprogramma-leef-met-ms

Leef! met MS – over het leefstijlprogramma

Wat bedoelen jullie met ‘bewegen, slapen en ontspanning’?2022-01-06T14:09:08+01:00

Tijdens je deelname aan Leef! met MS draait het niet alleen om voeding. Zo gaan we in op het waarom van beweging. Wat gebeurt er in je lichaam als je beweegt? En waarom is dit van belang als je MS hebt? We vragen je: hoe kan jij (beter) bewegen gaan toepassen in je dagelijkse leven. Wat past bij jou? En welke doelen wil je daarin stellen? Je krijgt ondersteuning/coaching om deze verandering in je dagelijks leven in te passen, belemmeringen zichtbaar te maken en om hier oplossingen voor te bedenken in groepsverband.

Ook bij ontspanning is de start het waarom van ontspanning en stress. Wat gebeurt er bij chronische stress in je lichaam en wat is het effect hiervan op MS? Hoe kan je stress herkennen en hoe kan je (meer, of andere) ontspanning toepassen in jouw dagelijkse leven. Wat past bij jou? Welke belemmeringen ondervind je en hoe komt dat? Ook hier gaan we doelen stellen: thuis, onderweg, op je werk en in je vrije tijd. Dit doen we aan de hand van praktische oefeningen op het gebied van ademhalen, positiviteit, je focussen op één taak en je hoofd leegmaken.

Het belang van slaap is niet te onderschatten. In dit Leefstijlprogramma behandelen we hoe het lichaam in slaap komt en wat er tijdens je slaap gebeurt. De professionals van Voeding Leeft bespreken hoe je je slaap eventueel kunt verbeteren. Daar krijg je tips voor en er wordt gekeken naar wat je nog meer kunt toepassen om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Het MS Leefstijlprogramma is dus gebaseerd op vier pijlers: voeding, beweging, slaap en ontspanning. Je begrijpt dat er een onderlinge samenhang is. De pijlers beïnvloeden elkaar. Hoe dat gebeurt, ook daar gaan we tijdens Leef! met MS uitgebreid op in.

Waar gaat het programma over?2022-01-06T14:08:12+01:00

Leef! met MS gaat over vier onderwerpen: andere voeding, voldoende beweging, ontspanning en slaap. Leefstijlfactoren die je leven met MS op allerlei manieren kunnen beïnvloeden. Elke vier weken komt een thema aan bod. We beginnen met wat je eet en drinkt. Je krijgt uiteraard ondersteuning om de (voor jou haalbare) veranderingen in je dagelijks leven in te passen. Zo krijg je elke dag recepten en zelfs een boodschappenlijst voor de hele week. Je krijgt per thema uitleg over het waarom en het effect ervan op MS, elke dag praktische oefeningen en elke week een andere uitdaging.

Is het veilig om mee te doen?2021-08-31T16:33:39+02:00

De basis van het programma vormt een volwaardig voedingspatroon dat past binnen de actuele richtlijn voor goede voeding van de Gezondheidsraad en is gebaseerd op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van leefstijl en MS.

Op enkele punten hanteert Voeding Leeft strengere normen gebaseerd op internationale studies en richtlijnen, zoals bijvoorbeeld de WHO richtlijn rondom suiker en de wetgeving van de FDA rondom transvetten (verboden sinds 2018). Alles is dus wetenschappelijk onderbouwd.

Wat bedoelen jullie met ‘onbewerkte’ voeding?2022-01-06T14:07:16+01:00

Met ‘onbewerkte’ voeding bedoelen we voeding die niet eerst fabrieksmatig geproduceerd, geraffineerd of op een andere manier voorbewerkt is. Voeding waar zo min mogelijk uitgehaald, dan wel terug ingestopt is. Zogenaamd ‘processed food’ is vaak voorzien van kunstmatige toevoegingen waar je lijf niet op zit te wachten en die je zeker geen goed doen. Grofweg gezegd: alles wat in een zakje of pakje zit en voorzien is van een lange lijst met ingrediënten, blijft tijdens het volgen van het MS Leefstijlprogramma in de winkel liggen. Voorgesneden groente (ook in een zakje), is natuurlijk wel okay. Net als groente uit de diepvries, pot of blik.

Is het bewerkelijk?2021-08-31T16:47:19+02:00

Deelnemen aan Leef! met MS betekent dat je voortaan verse producten bereidt. Ja, dat is meer werk dan een kant-en-klare maaltijd in de magnetron schuiven, maar beslist niet ingewikkeld of al te tijdrovend. Door het slim aan te pakken, maak je bijvoorbeeld eten voor twee dagen vooruit. En om je op weg te helpen, krijg je de eerste maand de boodschappenlijst er meteen bij. Tijdens het programma krijg je ook tips om het je zo makkelijk mogelijk te maken.

Ik kan niet goed koken. Wat nu?2022-01-06T14:05:53+01:00

Bedoel je dat je handfunctie minder is? Daar hebben we in de menu’s al rekening mee gehouden. Als je helemaal niet (meer) zelf kunt snijden en/of koken, is het aan te raden om een ander de maaltijden te laten bereiden.

Bedoel je dat je geen keukenprins(es) bent? Geen punt. De bewerkingen zijn eenvoudig, duidelijk en stap voor stap beschreven.

Ik ben vegetariër, moet ik vlees en vis eten?2022-01-06T14:05:19+01:00

In het MS Leefstijlprogramma ligt het accent op veel verse groente, met regelmatig vis en af en toe vlees. Van deelnemers vragen we om de recepten en menu’s in de eerste maand integraal te volgen. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat het eten van (vette) vis een positief effect heeft op de symptomen van de ziekte. We vragen je in dit programma dan ook om vis en af en toe vlees te eten, tenzij je – vanwege een allergie of intolerantie – bepaalde ingrediënten moet weglaten of vervangen.

Let op: veganisten zijn om bovengenoemde reden uitgesloten van deelname.

Kan mijn gezin gewoon mee eten?2022-01-06T15:33:24+01:00

Jazeker, het voedingspatroon dat je leert tijdens Leef! met MS is gezond voor iedereen, smaakvol, verzadigend en gevarieerd. De basis vormt een volwaardig voedingspatroon dat past binnen de actuele richtlijn voor goede voeding van de Gezondheidsraad. De eerste maand helpen we je op weg met recepten voor ontbijt, lunch en diner. Daarna ga je zelf variëren op basis van de uitgangspunten.

Wat maakt deze voeding anders?2022-01-06T15:33:56+01:00

Een goed voedingspatroon en een zo goed mogelijke conditie helpen om je beter te voelen. Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Juist in de gezondheidszorg rondom MS vinden wij het belangrijk dat voeding een serieuze plek krijgt en dat je weet wat jou écht voedt. De basis is gevarieerd, onbewerkt en lekker eten. Een goed uitgangspunt is het Mediterrane eetpatroon bestaande uit heel veel groenten, peulvruchten, vis, extra vierge olijfolie, noten en zaden, onbewerkt vlees of gevogelte, volkoren granen en zuivel met mate. Bij Leef! met MS ga je zelf ervaren wat dit voedingspatroon doet voor jou.

Wat is het verschil met een MS-dieet?2021-08-31T17:04:18+02:00

Het verschil tussen wat je eet tijdens Leef! met MS en MS-diëten zoals Jelinek (OMS) of Wahls/Paleo, is dat er bij ons geen enkele voedingscategorie wordt uitgesloten. Zo sluit het dieet van Jelinek vlees in principe helemaal uit en wordt er veel groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten en vis gegeten. Zuivel en eieren staan niet op het menu. Het Wahls/Paleo dieet gaat uit van de noodzaak van het eten van vis en plantaardig eten. Zuivel en granen worden vermeden, maar vlees en eieren worden wel degelijk aanbevolen.

Veel mensen hebben baat bij een van deze diëten, maar het is (wetenschappelijk) onvoldoende duidelijk waarom. Bovendien staan ze op sommige punten dus lijnrecht tegenover elkaar. Wat deze diëten wel gemeen hebben, is dat er veel plantaardig en onbewerkt (dus niet industrieel bereid) eten wordt gegeten. Dat is ook de basis van de voeding in dit leefstijlprogramma: onbewerkt, vers en gevarieerd eten. Maar dan zonder het uitsluiten van voedselcategorieën zoals vlees, zuivel, granen of eieren.

Tijdens het MS Leefstijlprogramma ga je niet per se minder eten of op ‘dieet’, maar eet je juist voldoende en smaakvol. Met veel groenten in allerlei variaties, hele vruchten, peulvruchten, veel vis, echt vlees of gevogelte, lekkere noten en een beetje zuivel en natuurlijke vetten. Wat je vermijdt, is voorbewerkt (industrieel) eten, waaronder frisdranken, koekjes, snoepjes, alles uit pakjes en zakjes en kant-en-klaar eten.

Volg jij nu het Jelink of Wahls/Paleo dieet, sluit jij bepaalde voedselcategorieën uit en werkt dat voor jou, dan lijkt het ons verstandig dat je hier gewoon mee doorgaat. Leef! met MS is dan waarschijnlijk niet iets voor jou.

Komt het oude voedingsprogramma nog terug?2021-08-31T17:06:51+02:00

Leef! met MS bouwt voort op het populaire voedingsprogramma ‘Anders Eten bij MS’ waaraan in de afgelopen jaren al honderden mensen met MS deelnamen. Leef! met MS is uitgebreider en gebaseerd op de nieuwste inzichten. Steeds meer wetenschappelijke artikelen wijzen er namelijk op dat een verandering niet alleen van eten, maar ook van andere leefstijlaspecten zoals ontspanning en slaap mogelijk een gunstig effect hebben op je MS-klachten.

Vandaar dat we je nu een breder programma aanbieden. We beginnen de eerste maanden overigens wel nog steeds met jou zelf te laten ervaren wat een ander voedingspatroon met je doet.

Kan ik alleen het receptenboek krijgen?2021-08-31T17:09:00+02:00

Dit MS Leefstijlprogramma is een totaalpakket van bijeenkomsten, begeleiding en nazorg, leer- en inspiratiemomenten. De recepten zijn daar een integraal onderdeel van. We verstrekken die niet los, omdat we uit ervaring weten dat voor een duurzame verandering van je eetpatroon een paar losse dagmenu’s meestal niet genoeg zijn. Ook al ben je nog zo vastbesloten om het vol te houden. De steun vanuit de groep, de buddy’s die het programma al eerder hebben doorlopen en de begeleiding door de professionals zijn wezenlijk voor het welslagen. We raden je dus aan om je in te schrijven. Dan krijg je zoveel méér dan alleen de recepten.

Meedoen – hoe, waar en wanneer

Ik wil meedoen, hoe schrijf ik me in?2022-01-06T13:13:41+01:00

Leuk! Honderden deelnemers gingen je al voor met heel veel succes en plezier. Inschrijven kan via dit formulier. Na de inschrijving beoordeelt Voeding Leeft op basis van je gegevens of je aan de voorwaarden voldoet voor deelname aan Leef! met MS. Hier krijg je automatisch bericht van via Voeding Leeft.

Wat kost het?2022-01-06T13:12:56+01:00

Voor je deelname aan Leef! met MS betaal je slechts een eigen bijdrage van € 95. Over de hele looptijd van het programma kost het je dus nog geen € 4 per maand! Dat is bij lange na niet genoeg om de kosten te dekken; het Nationaal MS Fonds maakt dit mogelijk dankzij de steun van donateurs.

Je betaalt natuurlijk wel zelf wat je eet en drinkt. De dagelijkse boodschappen die hiervoor nodig zijn, zijn namelijk over het algemeen niet duurder dan de normale boodschappen van een gemiddelde Nederlander.

Hoe lang duurt het programma?2022-01-06T13:07:49+01:00

De eerste drie maanden van het Leef! met MS-programma zijn het meest intensief, in die maanden gaat als het ware ‘de knop om’. Daarna volgen 21 maanden waarin je nazorg krijgt en we je op allerlei manieren blijven inspireren. In die periode van nazorg kies je zelf welke bijeenkomsten je bijwoont en welke uitdagingen je oppakt. In totaal kun je dus maar liefst twee jaar lang rekenen op de steun van je groepsgenoten en de begeleiders.

Hoe groot zijn de groepen?2022-01-06T13:07:20+01:00

Vrijwel elke maand start er een groep van circa 100 deelnemers. Je ziet hen tijdens de drie hoofdbijeenkomsten; tussendoor ga je in een klein groepje met circa 25 anderen aan de slag met andere voeding, meer beweging, een betere slaap en ontspanning. Dit kleine groepje wordt jouw vaste groep met wie je regelmatig online bijeenkomt.

Wat zijn de tijdstippen van de bijeenkomsten?2022-01-06T13:06:44+01:00

Bij het inschrijven voor de startdatum van je voorkeur, zie je meteen wanneer de drie hoofdbijeenkomsten gepland staan. Blok deze dagen meteen in je agenda! Ze zijn altijd van 10.00 tot 15.00 uur. Tussendoor zijn er allerlei korte meetings met jouw eigen groepje van circa 25 deelnemers. Soms ’s middags, soms ’s avonds. Wanneer precies en hoe laat, dat hoor je vlak voor de start.

Hoe zien de hoofdbijeenkomsten er uit?2022-01-06T13:06:14+01:00

De drie hoofdbijeenkomsten zijn van 10.00 tot 15.00 uur. Het is een mooie mix tussen luisteren en (mee)doen en tussentijds is er voldoende tijd voor ontspanning en rustpauzes. Op deze manier houden we rekening met het feit dat je MS hebt.

Kan ik de bijeenkomsten ook op een ander tijdstip terugzien?2022-01-06T13:05:16+01:00

Nee, dat kan niet. Door je in te schrijven voor Leef! met MS krijg je 24 uur per dag toegang tot een online community. Daar vind je artikelen, inspiratiefilmpjes, recepten, alles wat anderen posten, en je eigen agenda natuurlijk. Maar de bijeenkomsten zelf? Die zijn altijd live, zodat je direct kunt reageren op wat je ziet en hoort op dat moment. Je kunt ze niet op een ander tijdstip terugzien. Reserveer die dagen dus van tevoren in je agenda, voor de bijeenkomsten met jouw groep!

Hoe vinden de meetings plaats?2022-01-06T13:04:24+01:00

De online bijeenkomsten vinden plaats via ‘Zoom’. Zoom is een veelgebruikte manier om virtuele bijeenkomsten te houden. Je kunt de bijeenkomst vanaf je eigen computer, laptop, tablet of smartphone met internetverbinding volgen. Voeding Leeft organiseert een paar dagen voor de start van het programma oefenuurtjes, in kleine groepen.

Waar worden de bijeenkomsten gehouden?2021-08-31T17:21:33+02:00

Alle bijeenkomsten in dit leefstijlprogramma zijn online. Je hoeft dus niet op pad, je kunt dus gewoon aanschuiven terwijl je thuis bent. Je krijgt daarvoor een persoonlijke inlogcode. Tijdens de bijeenkomsten kun je vragen stellen, andere deelnemers ontmoeten en oefeningen doen. Net zoals bij een ‘gewone’, fysieke bijeenkomst. Het is belangrijk dat je er op dat moment bij bent, je kunt de bijeenkomsten naderhand niet terugzien.

Waarom kan ik pas over een paar maanden beginnen?2021-08-31T17:17:52+02:00

Met Voeding Leeft hebben we afgesproken dat er sinds september 2021 vrijwel elke maand een groep start met circa 100 mensen met MS. Je kunt je telkens ongeveer vier tot vijf maanden van tevoren inschrijven voor het programma. Als dat op dit moment niet lukt, dan betekent dat dat de eerstvolgende maanden al vol zitten. Probeer het dan later nogmaals. Er is plek voor in totaal maar liefst 900 mensen met MS. Goed om te weten: drie maanden voordat je aan het programma begint, zal het Amsterdam UMC je vragenlijsten sturen om meer te weten te komen over je huidige leefstijl. Zo kan het effect beter worden vergeleken.

Wanneer kan ik meedoen?2022-01-06T13:49:30+01:00

Vrijwel elke maand start er een groep van circa 100 deelnemers. Je kunt bij inschrijving kiezen uit de eerstvolgende twee startdata waar nog plek is. Eerder beginnen lukt dus niet omdat die groepen al vol zitten. Hier zie je welke data nog vrij zijn.

Voorwaarden voor deelname

Ik wil nóg een keer mee doen. Kan dat?2022-01-06T13:33:04+01:00

Heb je eerder meegedaan aan een programma van Voeding Leeft, dan kun je je helaas niet opnieuw inschrijven. Dat geldt niet alleen voor het eerder gehouden Eet Anders Experiment en voor Anders Eten bij MS, maar ook voor een van de andere programma’s van Voeding Leeft. We willen zoveel mogelijk plek openhouden voor mensen die nog niet eerder hebben meegedaan. Tip: kijk voor inspiratie weer eens op je oude Facebook community, wie weet hebben anderen onlangs nog lekkere kooktips gepost.

Ik heb een allergie: mag ik meedoen?2022-01-06T13:31:57+01:00

Het MS Leefstijlprogramma staat in principe open voor iedereen die MS heeft. Klik hier voor de voorwaarden. Echter een voedselallergie of -intolerantie voor bijvoorbeeld gluten, zuivel, eieren of noten kan het lastiger maken om mee toe doen. Worden er in de recepten ingrediënten gebruikt die bij jou een (allergische) reactie oproepen, dan is het de bedoeling dat je deze ingrediënten zelf vervangt door iets wat jij wel verdraagt.

Bepalen of jij in staat bent om mee te doen, is jouw eigen verantwoordelijkheid. Overleg eventueel met je diëtist en/of behandelend arts. Overweeg je deelname, maar heb je nog vragen vooraf, stuur ze per e-mail naar [email protected].

Wat als ik niet aan de voorwaarden voldoe na inschrijving, krijg ik dan mijn geld terug?2021-08-31T18:29:48+02:00

Na inschrijving beoordeelt Voeding Leeft de medische gegevens. Soms komt het voor dat ze nog enkele aanvullende vragen voor je hebben. Dan melden ze zich bij jou. Als blijkt dat je niet kunt meedoen, dan krijg je daarover per e-mail bericht met een toelichting. Uiteraard krijg je je eigen bijdrage dan ook zo snel mogelijk terugbetaald door het Nationaal MS Fonds.

Ik voldoe niet aan de voorwaarden. Wat nu?2022-01-06T13:30:41+01:00

Is het omdat je eerder hebt meegedaan aan een programma van Voeding Leeft? Dan moeten we je teleurstellen. Mensen die nog niet eerder konden meedoen, krijgen voorrang. Is het omdat je om andere redenen niet voldoet aan de voorwaarden? Misschien hebben we voor jou toch een oplossing, we gaan in elk geval met je meedenken. Neem contact op via [email protected], dan bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn.

Wat zijn de voorwaarden voor deelname?2022-01-06T13:29:25+01:00

Voorwaarde voor deelname is onder andere een door een neuroloog vastgestelde diagnose MS: relapsing remitting MS, secundair progressieve MS of primair progressieve MS. Met een diagnose CIS (Clinically Isolated Syndrom) is deelname niet mogelijk. Heb je behalve MS nog andere aandoeningen, dan is het waarschijnlijk wel mogelijk om mee te doen. Vraag dit na via [email protected]. Zij beoordelen namelijk of de opzet van Leef! met MS in dat geval ook voor jou geschikt is.

Voorbeelden van andere aandoeningen die – in combinatie met MS – op voorhand worden uitgesloten: ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, oncologische aandoeningen (kanker), stofwisselingsziekte, hart- en vaatziekten, diabetes, hartfalen en COPD. Heb je hierover vragen, stel ze dan via [email protected]. Bekijk hier alle voorwaarden.

Mijn gegevens en veiligheid

Mijn vraag staat hier niet bij. Wat nu?2022-01-06T13:41:23+01:00

Heb je alsnog vragen over je eventuele deelname aan Leef! met MS? En jouw vraag staat hier niet tussen? Mail je vraag dan naar: [email protected]. Indien nodig overleggen wij met de voedingsdeskundigen van Voeding Leeft.

Waarom zie ik ook de naam VUmc?2022-01-06T13:37:29+01:00

Het VU Medisch Centrum en Amsterdam UMC zijn op dit moment bezig met een juridische fusie. Die is nog niet afgerond, beide vallen al wel onder hetzelfde bestuur. Officieel is het nu het VUmc dat het onderzoek verricht, op termijn gaan zij dus ook verder onder de naam Amsterdam UMC. Ook het MS Centrum Amsterdam valt onder Amsterdam UMC.

Wat doet het Amsterdam UMC met mijn gegevens?2022-01-06T13:36:55+01:00

Het Amsterdam UMC doet onderzoek naar het effect van Leef! met MS op de deelnemers. Dat is belangrijk, want zo verzamelen we data waarmee we hopelijk op termijn dit programma in het behandelpakket krijgen dat door de zorgverzekeraars vergoed wordt. Zo kunnen we nog veel meer mensen met MS blij maken! Bovenaan deze site vind je een brief van het Amsterdam UMC waarin ze precies beschrijven wat ze doen met je gegevens.

Wat doet Voeding Leeft met mijn gegevens?2022-01-06T13:36:20+01:00

Voeding Leeft heeft alleen de gegevens die jij zelf gedeeld hebt op het inschrijfformulier en gebruikt deze om met je in contact te treden en als achtergrondinformatie om je zo goed mogelijk te begeleiden. Voeding Leeft hanteert een streng protocol om je privacy te bewaken, klik hier als je het nog eens wil nalezen. Als je daarvoor toestemming hebt gegeven, hebben zij jouw contactgegevens gedeeld met het Amsterdam UMC zodat zij jou de vragenlijsten kunnen sturen voor het LIMS onderzoek dat bij dit leefstijlprogramma hoort.

Wie is Voeding Leeft?2022-01-06T13:35:45+01:00

Voeding Leeft is een onafhankelijke groep van bevlogen professionals die samen met wetenschappers, artsen en experts leefstijlprogramma’s ontwikkelt voor iedereen die zijn gezondheid wil verbeteren. Want, zeggen ze, ‘als je weet wat jou echt voedt, vind je het beste voor je lijf en je leven’. Het Nationaal MS Fonds werkt al sinds 2016 samen met deze non-profitorganisatie en onderschrijft hun vernieuwende kijk op gezondheid waarin eigen regie en zelf ervaren centraal staan.

Ik ontvang geen mail, hoe kan dat?2022-01-06T13:35:05+01:00

Na inschrijving en betaling van je eigen bijdrage, ontvang je automatisch een eerste bericht van Voeding Leeft over hoe nu verder. E-mails van [email protected] komen soms terecht in de spambox van je mail. Voeg daarom dit e-mailadres toe aan je lijst met betrouwbare afzenders, dan hoef je niet langer te zoeken.

Na inschrijving beoordeelt Voeding Leeft je medische gegevens. Soms komt het voor dat het team van Voeding Leeft nog enkele aanvullende vragen voor je heeft.  Dan nemen ze contact met je op. Ongeveer 3,5 maand voor de start van de eerste bijeenkomstontvang je van hen een tweede mail waarin ze je laten weten of je inschrijving definitief is.

Hoe veilig is de online community?2022-01-06T13:34:02+01:00

Leef! met MS is een online programma dat wordt gehouden in een volledig veilige setting. Als je meedraait in het programma, krijg je een unieke toegangscode die gekoppeld is aan je e-mailadres. Daarmee log je in en krijg je toegang tot het platform waarop jij en  je groepsgenoten berichten, vragen en foto’s kunnen plaatsen. Dit platform is alleen zichtbaar voor wie deelneemt en is ingelogd en voor de begeleiders. Voeding Leeft hanteert een streng protocol om je privacy te bewaken, klik hier als je het nog eens wil nalezen.

Meer over Leef! met MS

Benieuwd naar hét MS-leefstijlprogramma?

Ga naar de bovenkant