Veelgestelde vragen Leef! met MS2021-06-14T15:38:42+02:00
HomeLeef! met MSVeelgestelde vragen Leef! met MS

Veelgestelde vragen Leef! met MS

Op deze pagina vind je alle veelgestelde vragen en antwoorden over het leefstijlprogramma Leef! met MS.

Is het veilig om mee te doen?2021-04-09T15:54:25+02:00

Leef! met MS is een online programma dat wordt gehouden in een volledig veilige setting. De basis vormt een volwaardig voedingspatroon dat past binnen de actuele richtlijn voor goede voeding van de Gezondheidsraad en is gebaseerd op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van leefstijl en MS.

Op enkele punten hanteert Voeding Leeft strengere normen gebaseerd op internationale studies en richtlijnen, zoals bijvoorbeeld de WHO richtlijn rondom suiker en de wetgeving van de FDA rondom transvetten (verboden sinds 2018). Alles is dus wetenschappelijk onderbouwd. Zoals gezegd: het MS Leefstijlprogramma verloopt volledig online, meedoen is dus ook coronaproof.

Hoe veilig is die online community?2021-04-13T15:09:34+02:00

Als je meedraait in het programma, krijg je een unieke toegangscode die gekoppeld is aan je e-mailadres. Daarmee log je in en krijg je toegang tot het platform waarop jij en je groepsgenoten berichten, vragen en foto’s kunnen plaatsen; van wat je die dag gegeten hebt bijvoorbeeld. Daar vind je ook de recepten, boodschappenlijsten, nieuws, filmpjes, themawebinars waaraan je gratis kunt deelnemen. Kortom: heel veel inspiratie die helpt bij je zoektocht naar een blijvende leefstijl die bij jou past. Dit platform is alleen zichtbaar voor wie deelneemt en is ingelogd en voor de begeleiders. Voeding Leeft hanteert een streng protocol om je privacy te bewaken, klik hier als je het nog eens wil nalezen.

Wie is Voeding Leeft?2021-04-09T15:56:42+02:00

Voeding Leeft is een onafhankelijke groep van bevlogen professionals die samen met wetenschappers, artsen en experts leefstijlprogramma’s ontwikkelt voor iedereen die zijn gezondheid wil verbeteren. Want, zeggen ze, ‘als je weet wat jou echt voedt, vind je het beste voor je lijf en leven’. Het Nationaal MS Fonds werkt al sinds 2016 samen met deze non-profit organisatie en onderschrijft hun vernieuwende kijk op gezondheid waarin eigen regie en zelf ervaren centraal staan.

Wat doet Voeding Leeft met mijn gegevens?2021-04-13T15:11:29+02:00

Voeding Leeft heeft alleen de gegevens die jij zelf gedeeld hebt op het inschrijfformulier en gebruikt deze om met je in contact te treden, en als achtergrondinformatie om je zo goed mogelijk te begeleiden. Voeding Leeft hanteert een streng protocol om je privacy te bewaken, klik hier als je het nog eens wilt nalezen. Als je daarvoor toestemming hebt gegeven, hebben zij jouw contactgegevens gedeeld met het Amsterdam UMC zodat zij jou de vragenlijsten kunnen sturen voor het LIMS onderzoek dat bij dit leefstijlprogramma hoort.

Wat doet het Amsterdam UMC met mijn gegevens?2021-04-13T15:12:31+02:00

Het Amsterdam UMC doet onderzoek naar het effect van Leef! met MS op de deelnemers. Dat is belangrijk, want zo verzamelen we data waarmee we hopelijk op termijn dit programma in het behandelpakket krijgen dat door de zorgverzekeraars vergoed wordt. Zo kunnen we immers nog veel meer mensen met MS blij maken! Op deze plek vind je een brief van het Amsterdam UMC waarin ze precies beschrijven wat ze doen met je gegevens.

Waarom zie ik ook de naam VUmc?2021-04-09T16:00:38+02:00

Het VU Medisch Centrum en Amsterdam UMC zijn op dit moment bezig met een juridische fusie. Die is nog niet afgerond, beide vallen al wel onder hetzelfde bestuur. Officieel is het nu het VUmc dat het onderzoek verricht, op termijn gaan zij dus ook verder onder de naam Amsterdam UMC. Ook het MS Centrum Amsterdam valt onder Amsterdam UMC.

Wat bedoelen jullie met ‘onbewerkte’ voeding?2021-04-09T16:01:11+02:00

Tijdens het MS Leefstijlprogramma wordt er naar hartelust gekookt, gesmoord, gewokt, gebakken, noem maar op. Als deelnemer ga je je eten dus wel degelijk ‘bewerken’ en dat is niet de bewerking die wij bedoelen. (Overigens op een manier die niet teveel van je eist – we houden natuurlijk rekening met het feit dat je MS hebt.)

Met ‘onbewerkte’ voeding bedoelen we voeding die niet eerst fabrieksmatig geproduceerd, geraffineerd of op een andere manier voorbewerkt is. Voeding waar zo min mogelijk uitgehaald, dan wel terug ingestopt is. Zogenaamd ‘processed food’ is vaak voorzien van kunstmatige toevoegingen waar je lijf niet op zit te wachten en die je zeker geen goed doen. Grofweg gezegd: alles wat in een zakje of pakje zit en voorzien is van een lange lijst met ingrediënten, blijft tijdens het volgen van het MS Leefstijlprogramma in de winkel liggen. Voorgesneden groente (ook in een zakje), is natuurlijk wel okay. Net als groente uit de diepvries, pot of blik.

Is het bewerkelijk?2021-04-09T16:01:41+02:00

Deelnemen aan Leef! met MS betekent dat je voortaan verse producten bereidt. Ja, dat is meer werk dan een kant-en-klare maaltijd in de magnetron schuiven, maar beslist niet ingewikkeld of al te tijdrovend. Door het slim aan te pakken, maak je bijvoorbeeld eten voor twee dagen vooruit. En om je op weg te helpen, krijg je de eerste maand de boodschappenlijst er meteen bij. Tijdens het programma krijg je ook tips om het je zo makkelijk mogelijk te maken.

Ik kan niet goed koken. Wat nu?2021-04-09T16:02:22+02:00

Bedoel je dat je handfunctie minder is? Daar hebben we in de menu’s al rekening mee gehouden. Als je helemaal niet (meer) zelf kunt snijden en/of koken, is het aan te raden om een ander de maaltijden te laten bereiden.

Bedoel je dat je geen keukenprins(es) bent? Geen punt. De bewerkingen zijn eenvoudig, duidelijk en stap voor stap beschreven. Je zult nog verbaasd staan hoe lekker JIJ kunt koken met onbewerkte ingrediënten.

Ik ben vegetariër, moet ik vis eten?2021-04-09T16:03:04+02:00

In het MS Leefstijlprogramma ligt het accent op veel verse groente, met regelmatig vis en af en toe vlees. Van deelnemers vragen we om de recepten en menu’s integraal te volgen. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat het eten van (vette) vis een positief effect heeft op de symptomen van de ziekte. We vragen je in dit programma dan ook om vis, en af en toe vlees te eten, tenzij je – vanwege een allergie of intolerantie – bepaalde ingrediënten moet weglaten of vervangen.

Wat kost het?2021-04-09T16:03:42+02:00

Voor je deelname aan Leef! met MS wordt slechts een eigen bijdrage gevraagd van € 95. Over de hele looptijd van het programma kost het je dus nog geen € 4 per maand! Dat is bij lange na niet genoeg om de kosten te dekken, het Nationaal MS Fonds maakt dit mogelijk dankzij de steun van talrijke donateurs.

Je betaalt natuurlijk wel zelf wat je eet en drinkt, maar dat is niet anders dan normaal. De dagelijkse boodschappen die hiervoor nodig zijn, zijn namelijk over het algemeen níet duurder dan de normale boodschappen van een gemiddelde Nederlander.

Kan mijn gezin gewoon mee eten?2021-04-09T16:04:37+02:00

Jazeker, het voedingspatroon dat je leert tijdens Leef! met MS is gezond voor iedereen, smaakvol, verzadigend en gevarieerd. De basis vormt een volwaardig voedingspatroon dat past binnen de actuele richtlijn voor goede voeding van de Gezondheidsraad. De eerste maand helpen we je op weg met recepten voor ontbijt, lunch en diner. Daarna ga je zelf variëren op basis van de uitgangspunten. We hebben vaak gehoord dat deelnemers hun kinderen scores lieten bijhouden welke recepten hun favoriet waren.

Wat maakt deze voeding anders?2021-04-09T16:05:55+02:00

Een goed voedingspatroon en een zo goed mogelijke conditie helpen om je beter te voelen. Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Juist in de gezondheidszorg rondom MS vinden wij het belangrijk dat voeding een serieuze plek krijgt en dat je weet wat je vult en wat je écht voedt. De basis is gevarieerd, onbewerkt en lekker eten. Een goed uitgangspunt is het Mediterrane eetpatroon bestaande uit heel veel groenten, peulvruchten, vis, extra vierge olijfolie, noten en zaden, onbewerkt vlees of gevogelte, volkoren granen en zuivel met mate. Bij Leef! met MS ga je zelf ervaren wat dit voedingspatroon voor jou doet en hoe lekker dat is.

Ik heb een allergie: mag ik meedoen?2021-04-09T16:07:59+02:00

Het MS Leefstijlprogramma staat in principe open voor iedereen die MS heeft. Klik hier voor de voorwaarden. Echter een voedselallergie of -intolerantie voor bijvoorbeeld gluten, zuivel, eieren of noten kan het lastiger maken om mee toe doen. Worden er in de recepten ingrediënten gebruikt die bij jou een (allergische) reactie oproepen, dan is het de bedoeling dat je deze ingrediënten zelf vervangt door iets wat jij wel verdraagt.

Bepalen of jij in staat bent om mee te doen, dat is je eigen verantwoordelijkheid. Overleg eventueel met je diëtist en/of behandelend arts. Overweeg je deelname, maar heb je nog vragen vooraf, stuur ze per e-mail leefstijl@nationaalmsfonds.nl.

Wat is het verschil met een MS-dieet?2021-04-09T16:09:26+02:00

Het verschil tussen wat je eet tijdens Leef! met MS en MS-diëten zoals Jelinek of Wahls/Paleo, is dat er bij ons geen enkele voedingscategorie wordt uitgesloten. Zo sluit het dieet van Jelinek vlees in principe helemaal uit en wordt er veel groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten en vis gegeten. Zuivel en eieren staan niet op het menu. Het Wahls/Paleo dieet gaat uit van de noodzaak van het eten van vis en plantaardig eten. Zuivel en granen worden vermeden, maar vlees en eieren worden wel degelijk aanbevolen.

Veel mensen hebben baat bij een van deze diëten, maar het is (wetenschappelijk) onvoldoende duidelijk waarom. Bovendien staan ze op sommige punten dus lijnrecht tegenover elkaar. Wat deze diëten wel gemeen hebben, is dat er veel plantaardig en onbewerkt (dus niet industrieel bereid) eten wordt gegeten. Dat is ook de basis van de voeding in dit leefstijlprogramma: onbewerkt, vers en gevarieerd eten. Maar dan zonder het uitsluiten van voedselcategorieën zoals vlees, zuivel, granen of eieren.

Tijdens het MS Leefstijlprogramma ga je niet per se minder eten of op ‘dieet’, maar eet je juist voldoende en smaakvol. Met veel knapperige groenten in allerlei variaties, hele vruchten, peulvruchten, veel vis, echt vlees of gevogelte, lekkere noten en een beetje zuivel en natuurlijke vetten. Wat je vermijdt, is voorbewerkt (industrieel) eten, waaronder frisdranken, koekjes, snoepjes, alles uit pakjes en zakjes en kant-en-klaar eten.

Volg jij nu het Jelink of Wahls/Paleo dieet, sluit jij bepaalde voedselcategorieën uit en werkt dat voor jou, dan lijkt het ons verstandig dat je hier gewoon mee doorgaat. Leef! met MS is dan waarschijnlijk niet iets voor jou.

Hoe lang duurt het?2021-04-09T16:10:08+02:00

De eerste drie maanden van Leef! met MS zijn het meest intensief, in die maanden gaat als het ware ‘de knop om’. Daarna volgen 21 maanden waarin je nazorg krijgt en we je op allerlei manieren blijven inspireren. In die periode van nazorg kies je zelf welke bijeenkomsten je bijwoont en welke uitdagingen je oppakt. In totaal kun je dus maar liefst twee jaar lang rekenen op de steun van je groepsgenoten en de begeleiders.

Waarom kan ik pas over een paar maanden beginnen?2021-04-09T16:10:53+02:00

Met Voeding Leeft hebben we afgesproken dat er vanaf september 2021 vrijwel elke maand een groep start met circa 100 mensen met MS. Je kunt je telkens ongeveer vier tot vijf maanden van tevoren inschrijven voor het programma. Als dat op dit moment niet lukt, dan betekent dat dat de eerstvolgende maanden al vol zitten. Probeer het dan later nogmaals. Er is plek voor in totaal maar liefst 900 mensen met MS. Goed om te weten: drie maanden voordat je aan het programma begint, zal het Amsterdam UMC je vragenlijsten sturen om meer te weten te komen over je huidige leefstijl. Zo kan het effect beter worden vergeleken.

Ik wil nóg een keer mee doen. Kan dat?2021-04-09T16:11:31+02:00

Leuk, dat je nog steeds zo enthousiast bent! Heb je eerder meegedaan aan een programma van Voeding Leeft, dan kun je je helaas niet opnieuw inschrijven. Dat geldt niet alleen voor het eerder gehouden Eet Anders Experiment en voor Anders Eten bij MS, maar ook voor een van de andere programma’s van Voeding Leeft. Je begrijpt dat we zoveel mogelijk plek willen openhouden voor mensen die nog niet eerder hebben meegedaan. Maar niet getreurd, want voor oud-deelnemers organiseert Voeding Leeft in mei een opfriswebinar. Kijk op je facebook-community voor meer informatie.

Ik voldoe niet aan de voorwaarden. Wat nu?2021-04-09T16:12:30+02:00

Is het omdat je eerder hebt meegedaan aan een programma van Voeding Leeft? Kijk dan eens op je facebook-community. Voor oud-deelnemers organiseert Voeding Leeft in mei namelijk een opfriswebinar. Is het omdat je om andere redenen niet voldoet aan de voorwaarden? Misschien hebben we voor jou toch een oplossing, we gaan in elk geval met je meedenken. Neem contact op met leefstijl@nationaalmsfonds.nl. Dan bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn.

Komt het oude voedingsprogramma nog terug?2021-04-09T16:13:03+02:00

Leef! met MS bouwt voort op het populaire voedingsprogramma ‘Anders Eten bij MS’ waaraan in de afgelopen jaren al honderden mensen met MS deelnamen. Leef! met MS is uitgebreider en gebaseerd op de nieuwste inzichten. Steeds meer wetenschappelijke artikelen wijzen er namelijk op dat een verandering niet alleen van eten, maar ook van andere leefstijlaspecten zoals ontspanning en slaap mogelijk een gunstig effect hebben op je MS-klachten.

Vandaar dat we je nu een breder programma aanbieden. We beginnen de eerste maanden overigens wel nog steeds met jou zelf te laten ervaren wat een ander voedingspatroon met je doet.

Kan ik alleen het receptenboek krijgen?2021-04-09T16:13:34+02:00

Dit MS Leefstijlprogramma is een totaalpakket van bijeenkomsten, begeleiding en nazorg, leer- en inspiratiemomenten. De recepten zijn daar een integraal onderdeel van. We verstrekken die niet los, omdat we uit ervaring weten dat voor een duurzame verandering van je eetpatroon een paar losse dagmenu’s meestal niet genoeg zijn. Ook al ben je nog zo vastbesloten om het vol te houden. De steun vanuit de groep, de buddy’s die het programma al eerder hebben doorlopen en de begeleiding door de professionals zijn wezenlijk voor het welslagen. We raden je dus aan om je in te schrijven. Dan krijg je zoveel méér dan alleen de recepten.

Ik wil meedoen. Hoe kan ik mij aanmelden?2021-04-13T15:13:16+02:00

Dat vinden we leuk, goeie stap! Ga je geen spijt van krijgen. Honderden deelnemers gingen je al voor met heel veel succes en plezier. Door je aan te melden via dit formulier, behoor je automatisch tot de kanshebbers voor deelname aan Leef! met MS.

Mijn vraag staat hier niet bij. Wat nu?2021-04-13T17:07:10+02:00

Heb je na het lezen van onze site nog vragen over je eventuele deelname aan Leef! met MS? En jouw vraag staat hier niet tussen? Mail je vraag dan naar: leefstijl@nationaalmsfonds.nl. Indien nodig houden wij dan ruggespraak met de voedingsdeskundigen.

Wat zijn de voorwaarden om mee te mogen doen?2021-04-13T17:08:20+02:00

De voorwaarden voor deelname aan het leefstijlprogramma Leef! met MS vind je op deze pagina.

Wat zijn de uitgangspunten van het voedingsadvies?2021-04-13T17:09:23+02:00

Op deze pagina vind je alle uitgangspunten van het voedingsadvies, dat onderdeel is van het leefstijlprogramma.

Wat bedoelen jullie met ‘bewegen, slapen en ontspanning’?2021-04-15T14:12:12+02:00

Tijdens je deelname aan Leef! met MS draait het niet alleen om voeding. Zo gaan we in op het waarom van beweging. Wat gebeurt er in je lichaam als je beweegt? En waarom is dit van belang als je MS hebt? We vragen je: hoe kan jij (beter) bewegen gaan toepassen in je dagelijkse leven. Wat past bij jou? En welke doelen wil je daarin stellen? Je krijgt ondersteuning/coaching om deze verandering in je dagelijks leven in te passen, belemmeringen zichtbaar te maken en om hier oplossingen voor te bedenken in groepsverband.

Ook bij ontspanning is de start het waarom van ontspanning en stress. Wat gebeurt er bij chronische stress in je lichaam en wat is het effect hiervan op MS? Hoe kan je stress herkennen en hoe kan je (meer, of andere) ontspanning toepassen in jouw dagelijkse leven. Wat past bij jou? Welke belemmeringen ondervind je en hoe komt dat? Ook hier gaan we doelen stellen: thuis, onderweg, op je werk en in je vrije tijd. Dit doen we aan de hand van praktische oefeningen op het gebied van ademhalen, positiviteit, je focussen op één taak en je hoofd leegmaken.

Het belang van slaap is niet te onderschatten. In dit Leefstijlprogramma behandelen we hoe het lichaam in slaap komt en wat er tijdens je slaap gebeurt. De professionals van Voeding Leeft bespreken hoe je je slaap eventueel kunt verbeteren. Daar krijg je tips voor, en er wordt gekeken naar wat je nog meer kunt toepassen om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Het MS Leefstijlprogramma is dus gebaseerd op vier pijlers: voeding, beweging, slaap en ontspanning. Je begrijpt dat er een onderlinge samenhang is. De pijlers beïnvloeden elkaar. Hoe dat gebeurt, ook daar gaan we tijdens Leef! met MS uitgebreid op in.

Meer over Leef! met MS

Benieuwd naar hét MS-leefstijlprogramma?

Alles over Leef! met MS
Ga naar de bovenkant