HomeLeven met MSMS en bewegen

MS en bewegen

Lichaamsbeweging is belangrijk. Niet alleen voor gezonde mensen, ook voor mensen met MS. Het helpt je om fit te blijven en je spieren te trainen. Zo voorkom je spierverval of problemen met bewegen en evenwicht. Ook blijkt uit onderzoek dat bewegen goed is voor de hersenen. Door te bewegen maak je nieuwe hersencellen en verbindingen aan en verbetert de bloedtoevoer naar het brein.

Bewegen of sporten?

MS heeft meerdere gezichten. Het is voor iedereen verschillend hoeveel en welke beweging of sport bij hem of haar past. We maken daarom onderscheid tussen bewegen en sporten. Een stuk wandelen of een rondje fietsen kan al effect hebben op je gezondheid. Ook met het uitvoeren van huishoudelijke taken train je jouw spieren.

MS en bewegen: voorlichting en praktische tips

Nederlandse Norm Gezond bewegen

In Nederland geldt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Deze beweegrichtlijnen zijn opgesteld door de Gezondheidsraad. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen, verdeeld over meerdere dagen van de week. Ook beweging waarbij je jouw spieren en botten versterkt, is onderdeel van het advies. Op de website van de Gezondheidsraad kun je de beweegrichtlijnen vinden.

Nog meer tips!

  • Bouw beweging niet te snel op als je een lange tijd niet bewogen hebt.
  • Kies een manier van bewegen die jij leuk vindt.
  • Zorg dat jouw lichamelijke beweging bij jouw dagelijkse activiteiten behoort. Neem bijvoorbeeld de trap of pak de fiets.
  • Sporten of bewegen met anderen motiveert jou en is bovendien veel gezelliger.
  • Zoek af en toe jouw lichamelijke grens op en ga daar overheen. Alleen op deze manier weet jij waar jouw grenzen liggen en kun je ze bewaken. Leer luisteren naar jouw lichaam.
  • Wil je inzicht krijgen in jouw activiteiten? Een Fitbit registreert hoeveel je op een dag beweegt.
  • Weet je niet waar je moet beginnen? Maak een afspraak met een fysiotherapeut die ervaring heeft met MS. Hij kan jou adviseren over het soort beweging en de opbouw (na een terugval).
  • Tot slot: af en toe over een lichamelijke grens gaan heeft geen nadelig gevolg voor MS. Sterker nog, zo leer je jouw eigen grenzen kennen en kan je deze beter bewaken in de toekomst. Op deze manier leer je luisteren naar je lichaam.

Meer thema’s

Wil je meer lezen over leven met MS?

Bekijk alle thema’s
Lees ook alle ervaringsverhalen van mensen met MS