MS en blaasproblemen

Veel mensen met MS krijgen vroeg of laat te maken met blaas- en plasproblemen. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met het ophouden van hun urine, hebben wel aandrang maar kunnen hun blaas niet goed legen of ze kampen met blaasontstekingen. Deze klachten kunnen een grote impact op de kwaliteit van leven hebben.

MS en blaasproblemen - Nationaal MS Fonds

De blaas ligt onderin de buik en heeft twee functies: het tijdelijk opslaan van urine en het gecontroleerd legen door te plassen. De urine wordt door de nieren aangemaakt en stroomt via de urineleiders naar de blaas. Als de blaas vol is, gaat er een seintje naar de hersenen, waardoor je aandrang krijgt om te plassen. De blaas is een spier. Om urine af te voeren naar buiten, trekt de spierwand zich samen. Het opslaan van urine en het legen van de blaas zijn twee tegengestelde processen. Bij het opslaan van plas is de blaasspier ontspannen en blijft de sluitspier dicht. Bij het legen van de blaas, trekt de blaasspier samen en ontspant de sluitspier zich.

MS en blaasproblemen

Dit hele proces wordt aangestuurd door het centrale zenuwstelsel. Als er door MS zenuwbanen zijn beschadigd die signalen tussen blaas en hersenen doorgeven, kunnen er blaas- en plasklachten ontstaan. Klachten die kunnen voorkomen zijn:

  • incontinentie;
  • het moeilijk kunnen uitstellen van plotselinge aandrang;
  • vaak ’s nachts moeten plassen;
  • het achterblijven van urine in de blaas;
  • moeilijk kunnen plassen;
  • blaasontstekingen.

Behandelen van blaasproblemen

Er kunnen bij MS verschillende blaas- en plasproblemen tegelijk voorkomen en deze kunnen veranderen naarmate de ziekte vordert. Gelukkig zijn er ook meerdere behandelmogelijkheden. Denk aan bekkenbodemfysiotherapie om de bekkenbodemspieren te versterken. Ook medicatie kan helpen. Het inspuiten van botox kan een overactieve blaas rustiger krijgen en soms is zelfkatheterisatie een oplossing als het niet lukt de blaas (volledig) te legen.

Kamp jij met blaas- of plasproblemen? Bespreek dit dan met jouw zorgprofessional. Een juiste behandeling kan jouw kwaliteit van leven verbeteren.

Deze tekst is met medewerking van Coloplast opgesteld.

MS en blaasproblemen: voorlichting en tips

In onderstaande video vertellen Alexander Stillebroer (uroloog) en Jelske Oosterhof (ervaringsdeskundige) over de impact van blaasproblemen, hoe je ze kunt herkennen en wat je kunt doen om de invloed van deze problemen op je dagelijks leven te verminderen.

Meer thema’s

Wil je meer lezen over leven met MS?