HomeLeven met MSMS en stress

MS en stress

MS en stress gaan niet goed samen. Stress kan namelijk een slechte invloed op MS hebben. Als je een langere periode stress hebt, maakt je lichaam te veel hormonen aan en raakt het uitgeput. Doordat lichaam en geest oververmoeid zijn, heb je een lagere weerstand en ben je vatbaarder voor ziektes. Bovendien kan het hebben van stress een trigger zijn voor MS.

Leven met MS - MS en stress tips - Nationaal MS Fonds

Wat is stress?

Iedereen heeft wel eens last van stress. Stress staat voor druk of spanning. Tijdens het moment van stress is de draaglast groter dan de draagkracht. Je hebt een versnelde hartslag en ademhaling, bent vermoeidheid of hebt weinig energie en je kunt hoofd- en spierpijn ervaren.

Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate ervan nodig om goed te functioneren. Het houdt je scherp en alert. Bij een spannende gebeurtenis, zoals een sollicitatiegesprek of het ondergaan van een MRI-scan, kun je stress ervaren. Zodra de gebeurtenis voorbij is, neemt de stress weer af. Dit is kortdurende of acute stress. Als de stress langer duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Als die tijd er niet is, is er sprake van chronische stress. Deze vorm heeft impact op het functioneren. Je hebt bijvoorbeeld veel last van hoofdpijn, vermoeidheid, piekeren en geheugen- en concentratieproblemen.

MS en stress

Stress kan een trigger voor MS zijn. Ontstekingen, waar MS mee gepaard gaat, zijn immers onderdeel van een stressreactie. Daarnaast heeft stress invloed op het immuunsysteem. Los van MS kun je door stress ook andere gezondheidsklachten ervaren. Denk aan slaapproblemen, mentale problemen en vermoeidheid. Al deze klachten kunnen een nieuwe MS-aanval triggeren.

Stress is dus van invloed op het afweersysteem. In onderstaande animatie lichten we toe hoe je aan je weerstand werkt:

Stress verminderen

Het is van belang om stress te verminderen. We geven hieronder een aantal tips:

  • Zorg voor voldoende ontspanning. Lees bijvoorbeeld een boek, maak een wandeling of doe aan yoga. Kies iets wat voor jou ontspannend werkt.
  • Beweeg voldoende. Op de pagina MS en bewegen lees je meer over de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.
  • Eet gezond en gevarieerd. Bekijk de pagina MS en voeding voor meer informatie.
  • Zorg voor voldoende slaap. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op.
  • Drink geen of weinig alcohol.

EFT-workshop

We bieden speciaal voor mensen met MS de EFT-workshop aan. EFT staat voor emotional freedom techniques. EFT is verwant aan acupunctuur, maar dan zonder naalden. Tijdens de workshop leren deelnemers stress en andere klachten zelf aan te pakken. Met de vingers wordt zachtjes geklopt op een aantal specifieke punten op de energie-meridianen die door het lichaam lopen. De punten bevinden zich in het gezicht, het bovenlichaam en de handen. EFT verlaagt stress, bevordert je zelfbeeld, verhoogt je prestaties en helpt je om meer rust en ontspanning te ervaren. Aan het einde van de dag weet je welke invloed stress heeft op je gezondheid en waarom EFT werkt. Je bent bekend met de basisprotocollen en kunt nu zelf aan de slag. Daarbij is het wel belangrijk om op tijd hulp in te schakelen van een professional als blijkt dat jouw problemen groter zijn en niet oplossen. Er staat nog geen volgende EFT-workshop gepland.

Meer thema’s

Wil je meer lezen over leven met MS?