HomeLeven met MSMS en stress

MS en stress

Stress kan een slechte invloed op MS hebben. Als je een langere periode stress hebt, maakt je lichaam te veel hormonen aan en raakt het uitgeput. Doordat lichaam en geest oververmoeid zijn, heb je een lagere weerstand en ben je vatbaarder voor ziektes. Bovendien kan het hebben van stress een trigger zijn voor MS.

EFT-workshop in 1 dag

Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen. Heb je toch last van chronische stress, dan kan de workshop EFT (emotional freedom techniques) je helpen. EFT is verwant aan acupunctuur, maar dan zonder naalden. Tijdens de workshop leren deelnemers stress en andere klachten zelf aan te pakken. Met de vingers wordt zachtjes geklopt op een aantal specifieke punten op de energie-meridianen die door het lichaam lopen. De punten bevinden zich in het gezicht, het bovenlichaam en de handen.

Met deze methode leer je basisprotocollen om zelf jouw stress- en stressgerelateerde klachten aan te pakken. Je leert twee vormen van EFT: Gold Standard EFT en Optimal EFT. Met de methode leer je omgaan met negatieve emoties en fysieke stress. EFT verlaagt stress, bevordert je zelfbeeld, verhoogt je prestaties en helpt je om meer rust en ontspanning te ervaren. Aan het einde van de dag weet je welke invloed stress heeft op je gezondheid en waarom EFT werkt. Je bent bekend met de basisprotocollen en kunt nu zelf aan de slag. Daarbij is het wel belangrijk om op tijd hulp in te schakelen van een professional als blijkt dat jouw problemen groter zijn en niet oplossen.

Positieve ervaring

Mieke Bosmans- van den Heuvel nam in 2019 deel aan de EFT-workshop. Zij heeft nog steeds profijt van de geleerde techniek. ‘Na een terugval met veel MS-klachten ben ik de EFT-methode gaan gebruiken. Dit heeft mijn leven veranderd. Ik heb hierdoor een groot stuk bewustwording gekregen en geleerd mijn grenzen aan te geven. Met een druk gezin en een groot sociaal leven heb ik door EFT de rust in mijzelf gevonden en ben ik anders naar mijn klachten gaan kijken. Ik heb het zelf in de hand; door tijd voor mijzelf te nemen en stress te verminderen zijn mijn klachten afgenomen. De EFT-training is voor mij heel waardevol gebleken.’

De EFT-workshop is pas geweest. Wanneer de volgende workshop wordt gepland, is nog niet bekend.