HomeLeven met MSMS en voeding

MS en voeding

Dat er een voedingspatroon is met een direct, gunstig effect op het ziekteverloop van MS daar is geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor. Maar er zijn wel aanwijzingen dat een onbewerkt voedingspatroon kan bijdragen aan een verminderde ziektelast en een verbeterde kwaliteit van het dagelijks leven met MS.

Dit doet je geen goed

Ons Westers eetpatroon (hoge inname van bewerkte granen, suikers, bewerkt vlees, kant-en-klare producten en een lage inname van zowel volkoren producten als plantaardig eten), lijkt je geen goed te doen. Maar ook het ondervinden van langdurige stress, (lucht)verontreiniging, gebrek aan beweging, roken, slecht slapen en een hoge inname van alcohol kunnen leiden tot chronische inflammatie. Iets wat je nou net niet kunt gebruiken, als je MS hebt.

Gezond en gevarieerd eten

Het is voor iedereen belangrijk om gevarieerd en gezond te eten, maar bij mensen met MS kan het ook nog eens betekenen dat ze minder last krijgen van MS-gerelateerde klachten zoals depressies, een wazig hoofd, geheugenklachten, pijn en ernstige vermoeidheid. Een goed vertrekpunt is daarbij het zogenaamde Mediterrane dieet bestaande uit veel groenten, peulvruchten, vis, extra vierge olijfolie, noten en zaden, onbewerkt vlees of gevogelte, volkoren granen en met mate zuivel.

Leefstijl en MS

De eet- en leefstijl aanpassen is voor mensen met MS, die al geen grip op hun ziekte hebben, een manier om zelf enige grip te krijgen op hun gezondheid. Veel mensen met MS die hun eet- en leefstijl hebben aangepast, geven aan hun energie beter onder controle te hebben. Het vinden van de juiste balans is belangrijk. Daarbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid suiker, zout, vet, vezels en vitaminen die dagelijks ingenomen wordt, maar veel meer om het eetpatroon in zijn totaliteit. Waarbij zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk eten centraal staat, met een hoofdrol voor groenten.

Leef! met MS

Er is een MS-leefstijlprogramma dat kan helpen die balans te vinden. Samen met Voeding Leeft biedt het Nationaal MS Fonds het programma Leef! met MS aan. Daar ervaren mensen met MS zelf wat anders eten doet. Dit programma borduurt voort op het Eet Anders Experiment van enkele jaren geleden waaraan reeds honderden mensen met MS hebben deelgenomen.

Nog meer tips?

  • Eet onbewerkt en gevarieerd, met plantaardig eten als basis!
  • Kies voor voldoende ‘echte’ vis, en af en toe onbewerkt vlees en volle zuivel.
  • Als basis dus lekker veel groenten, ongebrande en ongezouten noten, pitten, zaden, peulvruchten, fruit, extra vierge olijfolie en volkoren granen.

Jouw leefstijl

Wil je meer lezen over leefstijl?

Meer lezen over leefstijl