MS en voeding

Dat er een voedingspatroon is met een direct, gunstig effect op het ziekteverloop van MS daar is geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor. Maar er zijn wel aanwijzingen dat een onbewerkt voedingspatroon kan bijdragen aan een verminderde ziektelast en een verbeterde kwaliteit van het dagelijks leven met MS.

Leven met MS - MS en voeding - Nationaal MS Fonds

Westers eetpatroon

Ons westers eetpatroon lijkt je geen goed te doen. Dit eetpatroon bestaat uit een hoge inname van bewerkte granen, suikers, bewerkt vlees, kant-en-klare producten en een lage inname van zowel volkoren producten als plantaardig eten. Maar ook het ondervinden van langdurige stress, (lucht)verontreiniging, gebrek aan beweging, roken, slecht slapen en een hoge inname van alcohol kunnen leiden tot chronische ontstekingen.

Gezond en gevarieerd eten

Het is voor iedereen belangrijk om gevarieerd en gezond te eten, maar bij mensen met MS kan het ook nog eens betekenen dat ze minder last krijgen van MS-gerelateerde klachten zoals depressies, een wazig hoofd, geheugenklachten, pijn en ernstige vermoeidheid. Een goed vertrekpunt is daarbij het zogenaamde Mediterrane dieet bestaande uit veel groenten, peulvruchten, vis, extra vierge olijfolie, noten en zaden, onbewerkt vlees of gevogelte, volkoren granen en met mate zuivel. Onbewerkt en gevarieerd eten staan voorop.

Leefstijl en MS

De eet- en leefstijl aanpassen is voor mensen met MS, die al geen grip op hun ziekte hebben, een manier om zelf enige grip te krijgen op hun gezondheid. Veel mensen met MS die hun eet- en leefstijl hebben aangepast, geven aan hun energie beter onder controle te hebben. Het vinden van de juiste balans is belangrijk. Daarbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid suiker, zout, vet, vezels en vitaminen die dagelijks ingenomen wordt, maar veel meer om het eetpatroon in zijn totaliteit. Waarbij zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk eten centraal staat, met een hoofdrol voor groenten.

Leef! met MS

Samen met Voeding Leeft biedt het Nationaal MS Fonds het leefstijlprogramma Leef! met MS aan. Dit programma bestaat uit vier pijlers: voeding, beweging, ontspanning en slaap. Het veranderen van leefstijl op deze vlakken lijkt een gunstig effect op MS-klachten te hebben. Samen met andere mensen met MS neem je (online) deel aan het programma. Samen en met hulp van het professionele team van Voeding Leeft ga je aan de slag met het veranderen van je leefstijl. Drie maanden intensief en daarna nog 21 maanden met een rustiger inspiratietraject. Ook voeding komt hier aan bod. Benieuwd? Bekijk onze informatie over Leef! met MS.

Meer weten?

Wil je meer weten over leven met MS?