HomeLeven met MSMS en voeding

MS en voeding

Voeding speelt geen rol in het ontstaan van MS. Maar het aanpassen van voeding en leefstijl heeft wel invloed op MS-klachten en het beloop van de ziekte. Welke richtlijnen zijn er voor gezonde voeding? En welke voeding is ontstekingsbevorderend of juist ontstekingsremmend voor MS?

Leefstijl aanpassen

Je eet- en leefstijl aanpassen is voor mensen met MS, die al geen grip op hun ziekte hebben, een manier om zelf enige grip te krijgen op hun gezondheid. Veel mensen met MS die hun eet- en leefstijl hebben aangepast geven aan hun energie beter onder controle te hebben. Het vinden van de juiste balans is belangrijk. Kijk dus niet alleen naar de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt, maar ook naar andere zaken zoals zout, vet, vezels en vitaminen.

Van een aantal voedingsmiddelen weten we dat ze ontstekingsbevorderend zijn. Dit zijn pasta, patat, worst, rood vlees of bijvoorbeeld mayonaise. Deze producten bevatten schadelijke stoffen die ervoor zorgen dat er een verhoogde kans ontstaat op hart- en vaatziekten, diabetes of overgewicht. Deze voedingsmiddelen hebben dus ook invloed op MS.

Schijf van Vijf

Het is voor iedereen belangrijk om gevarieerd en gezond te eten maar bij mensen met MS kan het ook nog eens betekenen dat je minder last krijgt van MS gerelateerde klachten zoals depressies, geheugenklachten, pijn en ernstige vermoeidheid. Ook andere factoren spelen hierin mee, zoals niet roken en het vermijden van stress en beweging.

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum kan een handig hulpmiddel zijn om gezondere keuzes te maken. Op de Schijf van Vijf kun je snel en eenvoudig zien wat er aangeraden wordt om te eten aan de hand van de Richtlijnen Goede Voeding.

In het programma Anders Eten bij MS krijgen mensen met MS gedurende drie maanden handvatten aangereikt om zich een nieuw voedingspatroon eigen te maken. Zij krijgen daarbij professionele coaching. Het doel van het voedingsprogramma is om te kijken in hoeverre verse, onbewerkte voeding kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven met MS.

Meer over Anders Eten bij MS

MS en voeding: voorlichting en praktische tips

Nog meer tips?

  • Eet gevarieerd, met veel groenten, fruit, vis en volkoren producten.
  • Eet zoveel mogelijk verse producten en probeer vooraf bewerkte producten te vermijden
  • Vitamine D kan zorgen voor meer energie. Zorg dat je genoeg zonlicht opzoekt en af en toe vette vis eet.

Jouw leefstijl

Wil je meer lezen over voeding?

Voedingscentrum
Meer lezen over leefstijl