HomeLeven met MSMS en voeding

MS en voeding

Het aanpassen van voeding en leefstijl heeft invloed op MS-klachten en het beloop van de ziekte. Welke richtlijnen zijn er voor gezonde voeding? En welke voeding is ontstekingsbevorderend of juist ontstekingsremmend voor MS?

Leefstijl aanpassen

Je eet- en leefstijl aanpassen is voor mensen met MS, die al geen grip op hun ziekte hebben, een manier om zelf enige grip te krijgen op hun gezondheid. Veel mensen met MS die hun eet- en leefstijl hebben aangepast geven aan hun energie beter onder controle te hebben. Het vinden van de juiste balans is belangrijk. Kijk dus niet alleen naar de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt, maar ook naar andere zaken zoals zout, vet, vezels en vitaminen.

Van een aantal voedingsmiddelen weten we dat ze ontstekingsbevorderend zijn. Dit zijn pasta, patat, worst, rood vlees of bijvoorbeeld mayonaise. Deze producten bevatten schadelijke stoffen die ervoor zorgen dat er een verhoogde kans ontstaat op hart- en vaatziekten, diabetes of overgewicht. Deze voedingsmiddelen hebben dus ook invloed op MS.

Schijf van Vijf

Het is voor iedereen belangrijk om gevarieerd en gezond te eten maar bij mensen met MS kan het ook nog eens betekenen dat je minder last krijgt van MS gerelateerde klachten zoals depressies, geheugenklachten, pijn en ernstige vermoeidheid. Ook andere factoren spelen hierin mee, zoals niet roken en het vermijden van stress en beweging.

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum kan een handig hulpmiddel zijn om gezondere keuzes te maken. Op de Schijf van Vijf kun je snel en eenvoudig zien wat er aangeraden wordt om te eten aan de hand van de Richtlijnen Goede Voeding.

Achter de schermen wordt door het Nationaal MS Fonds en Voeding Leeft hard gewerkt aan een nieuwe invulling van het populaire voedingsprogramma Anders Eten bij MS. Coronaproof, breder van opzet en waarin we de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van leefstijl en MS meenemen. Binnenkort maken we hierover meer bekend. Wil je getipt worden wanneer de inschrijving start? Laat je dan hier op de wachtlijst zetten. Heb jij je al eerder op de wachtlijst laten plaatsen voor Anders Eten bij MS? Dan hoef je nu niks te doen. We informeren jou automatisch zodra je je kunt inschrijven voor het nieuwe programma.

MS en voeding: voorlichting en praktische tips

Nog meer tips?

  • Eet gevarieerd, met veel groenten, fruit, vis en volkoren producten.
  • Eet zoveel mogelijk verse producten en probeer vooraf bewerkte producten te vermijden
  • Vitamine D kan zorgen voor meer energie. Zorg dat je genoeg zonlicht opzoekt en af en toe vette vis eet.

Jouw leefstijl

Wil je meer lezen over voeding?

Voedingscentrum
Meer lezen over leefstijl