HomeLeven met MSMS en werk

MS en werk

Werken zorgt voor een ritme en geeft je het gevoel nuttig te zijn. Ook doe je sociale contacten op en je ontwikkelt jezelf. Kortom: werken is goed voor je! MS hoeft geen reden te zijn om te stoppen met werken. Welke invloed kan MS op je werk hebben en hoe ga je hier het beste mee om?

Leven met MS - MS en werk tips - Nationaal MS Fonds

Invloed op werk

Sommige MS-symptomen kunnen invloed hebben op jouw werk. Dit verschilt per persoon en hangt af van jouw persoonlijke klachten en wat voor werk je doet. Iemand die vaak moe is, pijn heeft, minder mobiel is en verminderd zicht heeft, kan hinder ondervinden tijdens zijn werk. Het behandelen van deze klachten kan werken. Ook zittend werk, een toegankelijke werkplek en rustmomenten kunnen verschil maken.

Geheugen- of concentratieproblemen kunnen ook invloed hebben op jouw werk. Het kan moeilijker zijn om snel in gesprekken te schakelen, het werk te plannen of te onthouden welke taken er moeten gebeuren. Afspraken over flexibele werktijden of een aangepast takenpakket zorgen ervoor dat je wel kunt blijven werken.

Mensen met MS hebben soms last van depressieve of angstige gevoelens. Praat hierover met jouw arts en start eventueel een behandeling. De dagelijkse werkstructuur kan juist helpen om deze gevoelens te verminderen.

MS en werken: voorlichting en praktische tips

In onderstaande video geeft Bernadette Linssen, ervaringsdeskundige én adviseur verzekeringsarts UWV, tips over dit onderwerp.

Hulp vragen

Stel jezelf de vraag van welke MS-klachten jij last hebt en hoe deze invloed hebben op jouw werk. Zoek naar oplossingen door met jouw arts en werkgever in gesprek te gaan. Hierin kan de bedrijfsarts een belangrijke schakel zijn. Hij kan jou en jouw baas advies geven over het soort werk wat jij kan doen en welke aanpassingen er nodig zijn.

Praat ook met jouw collega’s. Probeer zo open mogelijk te zijn. Hiermee kweek je begrip bij jouw collega’s en zijn ze bereid mee te denken over oplossingen.

Een MS-coach biedt professionele hulp. Deze coach is gecertificeerd en getraind om mensen met MS te begeleiden.

Als werken toch niet lukt

Zorgen de MS-klachten ervoor dat je (tijdelijk) niet kunt werken? Meld je dan ziek bij jouw baas. Meestal betaalt hij jouw loon gewoon door. Je maakt vervolgens afspraken met jouw baas over een re-integratietraject. Hoe het precies zit met de regels rondom ziek melden, kun je lezen op de website van het UWV. Meepraten of vragen stellen? Dat kan op het forum van het UWV.

Meer thema’s?

Wil je meer lezen over leven met MS?