MS en solliciteren

Werk is een belangrijk onderdeel van iemands identiteit. Het is bovendien goed voor het gevoel van eigenwaarde. Een diagnose als MS kan zorgen voor een deuk in je zelfvertrouwen. Wat als je besluit om te solliciteren? Hoe voer je dan een sollicitatiegesprek? Ben je bijvoorbeeld verplicht om te vertellen dat je MS hebt?

Leven met MS - MS en solliciteren tips - Nationaal MS Fonds

Jouw ziekte melden?

Als je gaat solliciteren, hoef je niets over jouw ziekte te vertellen. Een werkgever mag ook niet vragen naar jouw gezondheid/ziekte. Als jouw klachten invloed hebben op de werkzaamheden, moet je het wel melden. Wil je bijvoorbeeld een uur later beginnen omdat je door de MS moeilijk op kunt staan? Dan moet je dit wel kunnen verklaren.

Desondanks staat het je vrij om open over jouw MS te zijn. Het verschilt per situatie of dit handig is. Voor de ene werkgever is MS iets engs, terwijl het voor de andere werkgever misschien wel een positieve opener is. Het is bovendien goed om te weten dat er voor werkgevers bepaalde regelingen vanuit de participatiewet zijn om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen.

Blijf positief!

Wees positief! Het is belangrijk om tijdens het gesprek over jouw competenties te praten. Vertel waar je goed in bent. Probeer de behoefte van de werkgever te peilen. Wat jij ziet als jouw zwakte is misschien voor de werkgever wel een kracht. Een werkgever moet je aannemen vanwege jouw kwaliteiten. Het kan voorkomen dat je niet wordt aangenomen. Houd dan moed en geef niet op.

MS en solliciteren: praktische tips

In onderstaande video geeft trainer Dennis Smits sollicitatietips.

Eenmaal aan het werk…

En dan? Hoe zorg je dat je aan het werk blijft?