Als de medicijnen niet meer werken, is er geen behandeling meer voor mij’ 

Chantal (43) wil een goede moeder zijn voor haar zesjarige dochter, Michelle. Maar MS maakt dat steeds moeilijker. Chantal kan niet meer lopen, en haar armen kan ze nog maar nauwelijks gebruiken. Van haar plannen om samen met Michelle te zwemmen en paard te rijden komt niets terecht. Nu is Chantal blij als ze samen een spelletje kunnen spelen. 

In het nieuwe tv programma ‘Ambassadeur voor 1 dag’ deed Chantal haar verhaal aan Vivian Slingerland die een dag met haar mee liep.

ambassadeur-voor-een-dag

Het verhaal van Chantal

‘Ik wist niet hoe erg MS was, toen ik de diagnose kreeg’ 

Na haar zwangerschap gaan sommige klachten maar niet weg. Chantal blijft last houden van vergeetachtigheid en bekkeninstabiliteit. En er komen steeds meer klachten bij. Uiteindelijk volgt na drie jaar de diagnose: Multiple Sclerose. ‘Ik wist niet wat MS was, en hoe ernstig het was’. Chantal gaat in sneltreinvaart achteruit. Inmiddels zit ze in een rolstoel.  ‘Eerst herstelde ik na iedere schub, een ontstekingsaanval. Maar die aanvallen laten blijvende schade achter. Nu krijg ik zwaardere medicijnen. Ik hoop dat die blijven werken. Want als die niets meer doen, is er helemaal geen sprake meer van herstel. Dan ga ik alleen nog maar achteruit.’ 

Chantal wordt steeds afhankelijker

Haar werk bij de NS heeft Chantal moeten opgeven. Ze raakt steeds meer afhankelijk van haar partner Raphaël. ‘Als ik één stap achteruit ga, moet hij tien stappen harder.’ Elke ochtend en avond helpt Raphael of de thuiszorg haar met wassen en aankleden. De toekomst is onzeker voor Chantal. Maar ze is strijdbaar en grijpt elke kans aan om de gevolgen van MS op afstand te houden. Zo volgt ze een speciaal voedingsprogramma en doet mee aan onderzoeken naar MS.  Ze geniet van haar gezin en het contact met haar vriendinnen. Daar haalt zij haar kracht vandaan. ‘Soms merk ik dat mijn omgeving bezig is met de dood. Maar zo sta ik daar zelf helemaal niet in. Ik heb mijn dochter beloofd dat ik 80 word. Bij haar diploma-uitreiking, als ze gaat trouwen en kindjes krijgt; ik zal overal bij zijn!’ 

Juist om die reden vertelt Chantal haar verhaal. Zij droomt, net als het Nationaal MS Fonds, van een toekomst zonder MS!

Chantal Ambassadeur voor 1 dag RTL4

Bekijk de aflevering

Wat is MS?

Multiple sclerose (MS) is een zenuwslopende ziekte waarbij het centraal zenuwstelsel onherstelbaar wordt beschadigd. Doordat er iets mis is in het afweersysteem wordt de laag om de zenuwen aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed of helemaal geen signalen van en naar de hersenen door. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden zoals bij Chantal het geval is. Maar welke lichaamsfuncties uitvallen, en wanneer, dat weet je niet. Iedereen met MS heeft andere klachten. Welke klachten er ontstaan, is afhankelijk van waar de ontsteking in het centrale zenuwstelsel zit. Een aantal klachten zijn: krachtverlies, blaasklachten, tintelingen, problemen met gezichtsvermogen en vermoeidheid. Helaas komt ook bijna de helft van de mensen uiteindelijk in een rolstoel terecht waardoor MS de meest invaliderende ziekte onder jongeren is. Ook moet 80% noodgedwongen stoppen met werken. De ziekte heeft daarom een enorme impact op het dagelijks leven, het gezin, inkomsten, maar ook de sociale contacten.

Brochure nalaten

Vraag de brochure over nalaten aan

In onze brochure vindt u alles over nalaten aan Nationaal MS Fonds. U leest wat wij met uw gift kunnen doen voor mensen met MS, handige tips voor het opstellen van een testament, verhalen van mensen met MS én verhalen van andere (potentiële) nalaters en wat hun overwegingen zijn geweest om het Nationaal MS Fonds op te nemen in hun testament.

Jouw steun is onmisbaar

We staan niet stil, omdat MS ook niet stil staat. We blijven ons vol energie inzetten voor een oplossing voor MS zodat we mensen als Chantal een toekomst kunnen bieden. Dat kan niet zonder jouw steun.