Als de medicijnen niet meer werken, is er geen behandeling meer voor mij’ 

Chantal (43) wil een goede moeder zijn voor haar zesjarige dochter, Michelle. Maar MS maakt dat steeds moeilijker. Chantal kan niet meer lopen, en haar armen kan ze nog maar nauwelijks gebruiken. Van haar plannen om samen met Michelle te zwemmen en paard te rijden komt niets terecht. Nu is Chantal blij als ze samen een spelletje kunnen spelen. 

In het nieuwe tv programma ‘Ambassadeur voor 1 dag’ doet Chantal haar verhaal aan Vivian Slingerland die een dag met haar mee loopt. Benieuwd naar de uitzending? Kijk zaterdag 9 december om 17:30 uur naar RTL4.

ambassadeur-voor-een-dag

Het verhaal van Chantal

‘Ik wist niet hoe erg MS was, toen ik de diagnose kreeg’ 

Na haar zwangerschap gaan sommige klachten maar niet weg. Chantal blijft last houden van vergeetachtigheid en bekkeninstabiliteit. En er komen steeds meer klachten bij. Uiteindelijk volgt na drie jaar de diagnose: Multiple Sclerose. ‘Ik wist niet wat MS was, en hoe ernstig het was’. Chantal gaat in sneltreinvaart achteruit. Inmiddels zit ze in een rolstoel.  ‘Eerst herstelde ik na iedere schub, een ontstekingsaanval. Maar die aanvallen laten blijvende schade achter. Nu krijg ik zwaardere medicijnen. Ik hoop dat die blijven werken. Want als die niets meer doen, is er helemaal geen sprake meer van herstel. Dan ga ik alleen nog maar achteruit.’ 

Chantal wordt steeds afhankelijker

Haar werk bij de NS heeft Chantal moeten opgeven. Ze raakt steeds meer afhankelijk van haar partner Raphaël. ‘Als ik één stap achteruit ga, moet hij tien stappen harder.’ Elke ochtend en avond helpt Raphael of de thuiszorg haar met wassen en aankleden. De toekomst is onzeker voor Chantal. Maar ze is strijdbaar en grijpt elke kans aan om de gevolgen van MS op afstand te houden. Zo volgt ze een speciaal voedingsprogramma en doet mee aan onderzoeken naar MS.  Ze geniet van haar gezin en het contact met haar vriendinnen. Daar haalt zij haar kracht vandaan. ‘Soms merk ik dat mijn omgeving bezig is met de dood. Maar zo sta ik daar zelf helemaal niet in. Ik heb mijn dochter beloofd dat ik 80 word. Bij haar diploma-uitreiking, als ze gaat trouwen en kindjes krijgt; ik zal overal bij zijn!’ 

Juist om die reden vertelt Chantal haar verhaal. Zij droomt, net als het Nationaal MS Fonds, van een toekomst zonder MS!

Chantal Ambassadeur voor 1 dag RTL4

Jouw steun is onmisbaar

We staan niet stil, omdat MS ook niet stil staat. We blijven ons vol energie inzetten voor een oplossing voor MS zodat we mensen als Chantal een toekomst kunnen bieden. Dat kan niet zonder jouw steun.