HomeWat is MS?

Wat is MS?

Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.

Animatie: Wat is MS?

Het stellen van de diagnose

Als je symptomen van MS hebt, kom je vaak via jouw huisarts bij de neuroloog terecht. De neuroloog hoort de klachten aan en doet lichamelijk onderzoek. Meestal maakt hij een MRI-scan van de hersenen en ruggenmerg. Als er sprake van MS is, zijn er afwijkingen op de scan te zien. Bij twijfel is verder onderzoek nodig. Dit kan bestaan uit het afnemen van een lumbaal punctie, waarbij er met een naald vocht rond de hersenen en ruggenmerg wordt afgenomen. In het laboratorium kijkt men of er ontstekingscellen in het vocht te vinden zijn. Soms is een aanvullend bloedonderzoek nodig om andere ziektes uit te sluiten.

Situatie in Nederland

In Nederland hebben ongeveer 25.000 mensen MS. Hier komen jaarlijks zo’n 1.000 mensen bij. De eerste symptomen laten zich meestal zien wanneer mensen tussen de 20 en 40 jaar oud zijn. Het is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. Er zijn medicijnen om de ziekte af te remmen, maar genezende middelen bestaan (nog) niet. Mensen met MS kunnen wel gewoon oud worden.

Symptomen

Vormen van MS

Behandeling

Erfelijkheid