Astrocyten als nieuwe therapeutische doelwitten

Astrocyten zijn steuncellen in het centraal zenuwstelsel. Ze spelen een rol in het herstel van de myelinelaag om de uitlopers van de zenuwen. In dit onderzoek van dr. Wia Baron (UMC Groningen), wordt de rol van astrocyten in het belemmeren van myelineherstel ontrafeld. 

Astrocyten als nieuwe therapeutische doelwitten voor MS

Rol in myelineherstel 

Bij MS wordt de beschermende myelinelaag rond de uitlopers van de zenuwcellen aangetast. Dit zorgt voor ontstekingsreacties en vorming van littekenweefsel. Daardoor kunnen de zenuwcellen signalen niet meer goed doorgeven en kunnen lichaamsfuncties uitvallen. 

Astrocyten spelen een rol bij het in goede banen leiden van myelineherstel. In dit onderzoek zullen de onderzoekers de rol van astrocyten in het belemmeren van myelineherstel ontrafelen. Reageren astrocyten van mensen met MS anders op een ontsteking en beschadigd myeline dan astrocyten van mensen zonder MS, zoals die van hun broer of zus? Is er een verschil tussen astrocyten van mensen met relapsing MS en progressieve MS? En wat betekent dit voor het herstel van myeline?  

Mogelijk nieuwe behandeling 

Het uiteindelijk doel van dit onderzoek is om aangrijpingspunten, zogenaamde doelwitten, te vinden waarmee een MS-astrocyt selectief kan worden omzetten naar een astrocyt die myelineherstel juist stimuleert. Dit kan dan hopelijk myeline bij mensen met MS herstellen en de progressie stoppen.   

Het Nationaal MS Fonds financiert dit onderzoek met 576.805 euro. 

Bijdragen aan dit mooie onderzoek?

MS is zenuwslopend. Geef en steun de strijd tegen MS.