Blaas- en darmproblemen bij MS

Twee van de drie mensen met MS hebben zowel blaas- als darmproblemen. Blaasproblemen variëren van moeilijk kunnen plassen, spontaan verliezen van urine of juist vaak plassen, maar steeds maar kleine hoeveelheden. Verstopping of ongewild ontlastingsverlies zijn veel geziene darmklachten bij MS. 

Coloplast M. Visser Nationale MS Dag s

“Ik durfde het huis niet meer uit”

Voormalig topsportster kunstschaatsen Marianne (35) is getrouwd en moeder van twee kinderen (6 en 8). Door haar MS kan ze niet meer als juf werken, maar ze geniet van haar gezin, rolstoeldansen én zitskiën. Sinds ze vanaf december 2020 katheteriseert, heeft ze weer het heft in eigen handen.

Blaasproblemen grote impact op dagelijks leven 

“Ik had geen gevoel in mijn blaas, er werd geen signaal meer afgegeven. Niks is verschrikkelijker dan zulke ongelukjes. Het huis durfde ik bijna niet meer uit. Ik voelde me ook ongemakkelijk, want ik moest altijd een setje extra kleren meenemen. Dat was ik allemaal zó zat dat ik mijn MS-verpleegkundige in het ziekenhuis mailde. Ik kreeg eerst medicijnen voorgeschreven van de uroloog, maar toen die niet hielpen, stelde hij zelfkatheterisatie voor. Ik schrok niet.  

“Zelfkatheterisatie was dé oplossing voor mijn blaasproblemen – het zou betekenen dat ik weer naar buiten kon – dus ik dacht: ‘kom maar op’.” 

Marianne heeft MS en blaasproblemen en katheteriseert

Katheteriseren als oplossing

“Ik katheteriseer nu zes keer per dag en heb een vaste routine ontwikkeld. Het gaat eigenlijk net zo snel als bij ‘gewone’ mensen. Ik gebruik SpeediCath Compact Eve, ze zijn heel gemakkelijk in gebruik en gaan gemakkelijk naar binnen, ook vanwege een bepaald glijmiddel. Daarnaast zijn ze compact en hygiënisch.” 

Hoe sta je nu in het leven? 

Het katheteriseren brengt me zó veel; ik ben niet meer bang voor ongelukjes en heb het heft weer in eigen handen. Sowieso sta ik positief in het leven, ondanks dat ik inmiddels in een rolstoel zit en niet meer kan werken als juf. Mijn hoofd wil wel, maar mijn lijf niet.  

Logo Coloplast

Over Coloplast

Coloplast is al meer dan 60 jaar producent van medische hulpmiddelen op het gebied van continentie- en stomazorg. Dit doen we vanuit een heldere missie: het leven gemakkelijker maken voor mensen met blaas- en/of darmproblemen door voor iedereen een passende oplossing te vinden.  

Meer weten over blaas- en darmproblemen bij MS? Vraag het magazine hier gratis aan!  

Deze pagina is tot stand gekomen i.s.m. Coloplast.