‘Bijna niemand heeft nog contant geld in huis’

Naast voedingsdeskundige, kok en ondernemer is Ronny óók collectecoördinator voor het Nationaal MS Fonds. Coördinatoren verzorgen onder meer de collectematerialen en looproutes voor hun collectanten. Ook tellen ze de opbrengsten en verzorgen de financiële afhandeling van de lokale collecte. In 2021 kozen Ronny en haar mede-coördinatoren in hun wijk voor een collecte zonder contant geld, het zogenoemde cashless collecteren.

(hiernaast: coördinatoren Ronny en Karin)

Waarom wilde je geen contant geld meer ophalen?
In deze moderne tijd heeft bijna niemand meer contant geld in huis. Dat ondervond ik toen ik voor het eerst met een collectebus liep. Bovendien vond ik het afstorten vervelend en lastig. Vroeger, toen er veel contant geld was, ging dit makkelijker. Nu merk je dat het gebruik van contant geld wordt ontmoedigd. Dat zijn voor mij de twee hoofdredenen.

Wat is er anders aan de voorbereiding als je alleen cashless collecteert?
De voorbereiding bestaat vooral uit het enthousiasmeren van onze collectanten voor het cashless collecteren. Bij 80 procent ging dat heel soepel. De 20 procent die bezwaar had, bestaat uit mensen die al 20 jaar in dezelfde wijk collecte lopen met een gewone collectebus. Zij kennen de wijk en gaven vooraf al aan dat we daar waarschijnlijk geld zouden mislopen.

Wat zijn jouw eigen positieve ervaringen met het cashless collecteren?
In de wijken waar ik voorheen niets ontving, haalde ik veel meer op dan ik verwachtte. Er kwamen positieve reacties van de gevers en ik ontmoette weinig mensen die niet cashless betaalden. Dat vond ik heel positief. Het is ook zo ontzettend leuk dat je bij cashless collecteren direct je eigen opbrengsten kunt zien. Onze collectanten reageren hier heel positief op. Het is motiverend om je voortgang te kunnen volgen terwijl de collecteweek nog loopt.

Wat ging er minder goed tijdens het cashless collecteren?
Ik merkte zelf dat er toch nog (vooral oudere) mensen zijn die een potje met contant geld bij de deur hebben staan. Zij waren zeer verontwaardigd. De vaste collectanten weten vaak waar mensen nog potjes met contant geld hebben. Het zijn er niet veel, maar ze zijn er wel. Vaak kunnen we hen een andere optie bieden om financieel bij te dragen. Bijvoorbeeld via de website. Als iemand voor de eerste keer cashless betaalt, kost het veel tijd om uit te leggen hoe het werkt. Dat is een aanloopprobleem denk ik.

Wat merk je aan de giften?
De giften zijn hoger. Het standaardbedrag voor cashless collecteren stond op 5 euro. Bij elke deur gaf ik direct aan dat dit bedrag kon worden aangepast. Voorheen werd er regelmatig een losse euro in de collectebus gedaan, terwijl de meeste mensen nu het standaardbedrag van 5 euro prima vonden.

Helpt het als er meer bekendheid komt voor de cashless collecte?
Ja zeker! Als pionier heb je altijd te maken met aanloopproblemen en kennisgebrek. Hoe vaker mensen ermee geconfronteerd worden, hoe makkelijker, logischer en normaler cashless collecteren wordt. Als we dit jaar hetzelfde doen, geloof ik zeker dat het beter, sneller en makkelijker gaat.

Hoe ging de afhandeling van de collecte?
De afhandeling ging heel soepel. Na de collecte hoef je met de collectanten niets af te handelen. Wij sloten af met koffie en appeltaart.

Steun de strijd tegen MS
De toekomstdroom van het Nationaal MS Fonds is een wereld zonder MS. Daarom investeren we in innovatief wetenschappelijk onderzoek om de oorzaak van MS te achterhalen. Tot die tijd willen we de kwaliteit van leven van mensen met MS bevorderen, de MS-zorg verbeteren en voorlichting geven over de ziekte. Hiervoor is veel geld nodig. Daarom zijn wij afhankelijk van financiële steun en donaties. Jaarlijks organiseert het Nationaal MS Fonds een landelijke collecteweek. De volgende collecteweek is van 26 juni tot en met 1 juli 2023.

Meld je aan!

Wil jij cashless coördinator worden? Of de ouderwetse contante collecte coördineren? Meld je aan!