Leef! Leefstijlprogramma – veelgestelde vragen2024-04-04T13:54:31+02:00

Leefstijlprogramma – Veelgestelde vragen

Twijfel je over je deelname aan het leefstijlprogramma of heb je vragen? Bekijk de veelgestelde vragen via de knop hieronder of mail ons op [email protected]

leef met met leefstijlprogramma

Over het Leefstijlprogramma

Wat bedoelen jullie met ‘bewegen, slapen en ontspanning’?2022-01-06T14:09:08+01:00

Tijdens je deelname aan Leef! met MS draait het niet alleen om voeding. Zo gaan we in op het waarom van beweging. Wat gebeurt er in je lichaam als je beweegt? En waarom is dit van belang als je MS hebt? We vragen je: hoe kan jij (beter) bewegen gaan toepassen in je dagelijkse leven. Wat past bij jou? En welke doelen wil je daarin stellen? Je krijgt ondersteuning/coaching om deze verandering in je dagelijks leven in te passen, belemmeringen zichtbaar te maken en om hier oplossingen voor te bedenken in groepsverband.

Ook bij ontspanning is de start het waarom van ontspanning en stress. Wat gebeurt er bij chronische stress in je lichaam en wat is het effect hiervan op MS? Hoe kan je stress herkennen en hoe kan je (meer, of andere) ontspanning toepassen in jouw dagelijkse leven. Wat past bij jou? Welke belemmeringen ondervind je en hoe komt dat? Ook hier gaan we doelen stellen: thuis, onderweg, op je werk en in je vrije tijd. Dit doen we aan de hand van praktische oefeningen op het gebied van ademhalen, positiviteit, je focussen op één taak en je hoofd leegmaken.

Het belang van slaap is niet te onderschatten. In dit Leefstijlprogramma behandelen we hoe het lichaam in slaap komt en wat er tijdens je slaap gebeurt. De professionals van Voeding Leeft bespreken hoe je je slaap eventueel kunt verbeteren. Daar krijg je tips voor en er wordt gekeken naar wat je nog meer kunt toepassen om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Het MS Leefstijlprogramma is dus gebaseerd op vier pijlers: voeding, beweging, slaap en ontspanning. Je begrijpt dat er een onderlinge samenhang is. De pijlers beïnvloeden elkaar. Hoe dat gebeurt, ook daar gaan we tijdens Leef! met MS uitgebreid op in.

Waar gaat het programma over?2022-01-06T14:08:12+01:00

Leef! met MS gaat over vier onderwerpen: andere voeding, voldoende beweging, ontspanning en slaap. Leefstijlfactoren die je leven met MS op allerlei manieren kunnen beïnvloeden. Elke vier weken komt een thema aan bod. We beginnen met wat je eet en drinkt. Je krijgt uiteraard ondersteuning om de (voor jou haalbare) veranderingen in je dagelijks leven in te passen. Zo krijg je elke dag recepten en zelfs een boodschappenlijst voor de hele week. Je krijgt per thema uitleg over het waarom en het effect ervan op MS, elke dag praktische oefeningen en elke week een andere uitdaging.

Is het veilig om mee te doen?2021-08-31T16:33:39+02:00

De basis van het programma vormt een volwaardig voedingspatroon dat past binnen de actuele richtlijn voor goede voeding van de Gezondheidsraad en is gebaseerd op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van leefstijl en MS.

Op enkele punten hanteert Voeding Leeft strengere normen gebaseerd op internationale studies en richtlijnen, zoals bijvoorbeeld de WHO richtlijn rondom suiker en de wetgeving van de FDA rondom transvetten (verboden sinds 2018). Alles is dus wetenschappelijk onderbouwd.

Wat bedoelen jullie met ‘onbewerkte’ voeding?2022-01-06T14:07:16+01:00

Met ‘onbewerkte’ voeding bedoelen we voeding die niet eerst fabrieksmatig geproduceerd, geraffineerd of op een andere manier voorbewerkt is. Voeding waar zo min mogelijk uitgehaald, dan wel terug ingestopt is. Zogenaamd ‘processed food’ is vaak voorzien van kunstmatige toevoegingen waar je lijf niet op zit te wachten en die je zeker geen goed doen. Grofweg gezegd: alles wat in een zakje of pakje zit en voorzien is van een lange lijst met ingrediënten, blijft tijdens het volgen van het MS Leefstijlprogramma in de winkel liggen. Voorgesneden groente (ook in een zakje), is natuurlijk wel okay. Net als groente uit de diepvries, pot of blik.

Is het bewerkelijk?2021-08-31T16:47:19+02:00

Deelnemen aan Leef! met MS betekent dat je voortaan verse producten bereidt. Ja, dat is meer werk dan een kant-en-klare maaltijd in de magnetron schuiven, maar beslist niet ingewikkeld of al te tijdrovend. Door het slim aan te pakken, maak je bijvoorbeeld eten voor twee dagen vooruit. En om je op weg te helpen, krijg je de eerste maand de boodschappenlijst er meteen bij. Tijdens het programma krijg je ook tips om het je zo makkelijk mogelijk te maken.

Ik kan niet goed koken. Wat nu?2022-01-06T14:05:53+01:00

Bedoel je dat je handfunctie minder is? Daar hebben we in de menu’s al rekening mee gehouden. Als je helemaal niet (meer) zelf kunt snijden en/of koken, is het aan te raden om een ander de maaltijden te laten bereiden.

Bedoel je dat je geen keukenprins(es) bent? Geen punt. De bewerkingen zijn eenvoudig, duidelijk en stap voor stap beschreven.

Ik ben vegetariër, moet ik vlees en vis eten?2022-01-06T14:05:19+01:00

In het MS Leefstijlprogramma ligt het accent op veel verse groente, met regelmatig vis en af en toe vlees. Van deelnemers vragen we om de recepten en menu’s in de eerste maand integraal te volgen. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat het eten van (vette) vis een positief effect heeft op de symptomen van de ziekte. We vragen je in dit programma dan ook om vis en af en toe vlees te eten, tenzij je – vanwege een allergie of intolerantie – bepaalde ingrediënten moet weglaten of vervangen.

Let op: veganisten zijn om bovengenoemde reden uitgesloten van deelname.

Kan mijn gezin gewoon mee eten?2022-01-06T15:33:24+01:00

Jazeker, het voedingspatroon dat je leert tijdens Leef! met MS is gezond voor iedereen, smaakvol, verzadigend en gevarieerd. De basis vormt een volwaardig voedingspatroon dat past binnen de actuele richtlijn voor goede voeding van de Gezondheidsraad. De eerste maand helpen we je op weg met recepten voor ontbijt, lunch en diner. Daarna ga je zelf variëren op basis van de uitgangspunten.

Wat maakt deze voeding anders?2022-01-06T15:33:56+01:00

Een goed voedingspatroon en een zo goed mogelijke conditie helpen om je beter te voelen. Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Juist in de gezondheidszorg rondom MS vinden wij het belangrijk dat voeding een serieuze plek krijgt en dat je weet wat jou écht voedt. De basis is gevarieerd, onbewerkt en lekker eten. Een goed uitgangspunt is het Mediterrane eetpatroon bestaande uit heel veel groenten, peulvruchten, vis, extra vierge olijfolie, noten en zaden, onbewerkt vlees of gevogelte, volkoren granen en zuivel met mate. Bij Leef! met MS ga je zelf ervaren wat dit voedingspatroon doet voor jou.

Wat is het verschil met een MS-dieet?2021-08-31T17:04:18+02:00

Het verschil tussen wat je eet tijdens Leef! met MS en MS-diëten zoals Jelinek (OMS) of Wahls/Paleo, is dat er bij ons geen enkele voedingscategorie wordt uitgesloten. Zo sluit het dieet van Jelinek vlees in principe helemaal uit en wordt er veel groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten en vis gegeten. Zuivel en eieren staan niet op het menu. Het Wahls/Paleo dieet gaat uit van de noodzaak van het eten van vis en plantaardig eten. Zuivel en granen worden vermeden, maar vlees en eieren worden wel degelijk aanbevolen.

Veel mensen hebben baat bij een van deze diëten, maar het is (wetenschappelijk) onvoldoende duidelijk waarom. Bovendien staan ze op sommige punten dus lijnrecht tegenover elkaar. Wat deze diëten wel gemeen hebben, is dat er veel plantaardig en onbewerkt (dus niet industrieel bereid) eten wordt gegeten. Dat is ook de basis van de voeding in dit leefstijlprogramma: onbewerkt, vers en gevarieerd eten. Maar dan zonder het uitsluiten van voedselcategorieën zoals vlees, zuivel, granen of eieren.

Tijdens het MS Leefstijlprogramma ga je niet per se minder eten of op ‘dieet’, maar eet je juist voldoende en smaakvol. Met veel groenten in allerlei variaties, hele vruchten, peulvruchten, veel vis, echt vlees of gevogelte, lekkere noten en een beetje zuivel en natuurlijke vetten. Wat je vermijdt, is voorbewerkt (industrieel) eten, waaronder frisdranken, koekjes, snoepjes, alles uit pakjes en zakjes en kant-en-klaar eten.

Volg jij nu het Jelink of Wahls/Paleo dieet, sluit jij bepaalde voedselcategorieën uit en werkt dat voor jou, dan lijkt het ons verstandig dat je hier gewoon mee doorgaat. Leef! met MS is dan waarschijnlijk niet iets voor jou.

Komt het oude voedingsprogramma nog terug?2021-08-31T17:06:51+02:00

Leef! met MS bouwt voort op het populaire voedingsprogramma ‘Anders Eten bij MS’ waaraan in de afgelopen jaren al honderden mensen met MS deelnamen. Leef! met MS is uitgebreider en gebaseerd op de nieuwste inzichten. Steeds meer wetenschappelijke artikelen wijzen er namelijk op dat een verandering niet alleen van eten, maar ook van andere leefstijlaspecten zoals ontspanning en slaap mogelijk een gunstig effect hebben op je MS-klachten.

Vandaar dat we je nu een breder programma aanbieden. We beginnen de eerste maanden overigens wel nog steeds met jou zelf te laten ervaren wat een ander voedingspatroon met je doet.

Kan ik alleen het receptenboek krijgen?2023-07-12T12:21:47+02:00

Dit MS Leefstijlprogramma is een totaalpakket van bijeenkomsten, begeleiding en nazorg, leer- en inspiratiemomenten. De recepten zijn daar een integraal onderdeel van. We verstrekken die niet los, omdat we uit ervaring weten dat voor een duurzame verandering van je eetpatroon een paar losse dagmenu’s meestal niet genoeg zijn. Ook al ben je nog zo vastbesloten om het vol te houden. De steun vanuit de groep, de buddy’s die het programma al eerder hebben doorlopen en de begeleiding door de professionals zijn wezenlijk voor het welslagen. We raden je dus aan om je in te schrijven. Dan krijg je zoveel méér dan alleen de recepten.

Meedoen – hoe, waar en wanneer

Ik wil meedoen, hoe schrijf ik me in?2024-04-04T13:49:29+02:00

Leuk! Honderden deelnemers gingen je al voor met heel veel succes en plezier. Inschrijven kan hier.

Wat kost het?2022-01-06T13:12:56+01:00

Voor je deelname aan Leef! met MS betaal je slechts een eigen bijdrage van € 95. Over de hele looptijd van het programma kost het je dus nog geen € 4 per maand! Dat is bij lange na niet genoeg om de kosten te dekken; het Nationaal MS Fonds maakt dit mogelijk dankzij de steun van donateurs.

Je betaalt natuurlijk wel zelf wat je eet en drinkt. De dagelijkse boodschappen die hiervoor nodig zijn, zijn namelijk over het algemeen niet duurder dan de normale boodschappen van een gemiddelde Nederlander.

Hoe lang duurt het programma?2023-07-06T12:14:52+02:00

In de zes maanden van het Leef! met MS-programma krijg je begeleiding van het professionele team van Voeding Leeft. Er zijn in de periode 5 online bijeenkomsten: 1 startdag en 4 inhoudelijke terugkomdagen. In de 18 maanden daarna blijven we je op allerlei manieren inspireren.

Hoe groot zijn de groepen?2023-07-11T14:26:14+02:00

De groep waarmee je start bestaat uit circa 100 deelnemers. Je ziet hen tijdens de online bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten zijn er ook momenten waarin je met een kleinere groep aan de slag gaat. Tussen de bijeenkomsten door kun je met de andere deelnemers contact houden, voor steun, het uitwisselen van tips etc.

Wat zijn de tijdstippen van de bijeenkomsten?2023-07-12T12:34:14+02:00

De data van de bijeenkomsten kun je vinden op de website van Voeding Leeft. De startbijeenkomst is van 10.00 tot 15.00 uur. De andere 4 bijeenkomsten zijn van 9.00 tot 13.00uur.

Hoe zien de bijeenkomsten er uit?2023-07-11T14:32:57+02:00

De startbijeenkomst is van 10.00 tot 15.00 uur. De andere 4 bijeenkomsten zijn van 9.00 tot 13.00 uur. Het is een mooie mix tussen luisteren en (mee)doen en tussentijds is er voldoende tijd voor ontspanning en rustpauzes. Op deze manier houden we rekening met het feit dat je MS hebt.

Kan ik de bijeenkomsten ook op een ander tijdstip terugzien?2022-01-06T13:05:16+01:00

Nee, dat kan niet. Door je in te schrijven voor Leef! met MS krijg je 24 uur per dag toegang tot een online community. Daar vind je artikelen, inspiratiefilmpjes, recepten, alles wat anderen posten, en je eigen agenda natuurlijk. Maar de bijeenkomsten zelf? Die zijn altijd live, zodat je direct kunt reageren op wat je ziet en hoort op dat moment. Je kunt ze niet op een ander tijdstip terugzien. Reserveer die dagen dus van tevoren in je agenda, voor de bijeenkomsten met jouw groep!

Hoe vinden de meetings plaats?2022-01-06T13:04:24+01:00

De online bijeenkomsten vinden plaats via ‘Zoom’. Zoom is een veelgebruikte manier om virtuele bijeenkomsten te houden. Je kunt de bijeenkomst vanaf je eigen computer, laptop, tablet of smartphone met internetverbinding volgen. Voeding Leeft organiseert een paar dagen voor de start van het programma oefenuurtjes, in kleine groepen.

Waar worden de bijeenkomsten gehouden?2021-08-31T17:21:33+02:00

Alle bijeenkomsten in dit leefstijlprogramma zijn online. Je hoeft dus niet op pad, je kunt dus gewoon aanschuiven terwijl je thuis bent. Je krijgt daarvoor een persoonlijke inlogcode. Tijdens de bijeenkomsten kun je vragen stellen, andere deelnemers ontmoeten en oefeningen doen. Net zoals bij een ‘gewone’, fysieke bijeenkomst. Het is belangrijk dat je er op dat moment bij bent, je kunt de bijeenkomsten naderhand niet terugzien.

Waarom kan ik pas over een paar maanden beginnen?2023-07-11T15:06:29+02:00

Met Voeding Leeft hebben we afgesproken dat er regelmatig een groep start met circa 100 mensen met MS. Je kunt je een aantal maanden van tevoren inschrijven voor het programma. Als dat op dit moment niet lukt, dan betekent dat dat de eerstvolgende groepen vol zitten. Je kunt je dan wel inschrijven voor  de wachtlijst. Dan hoor je als eerste wanneer de inschrijving weer open gaat.

Wanneer kan ik meedoen?2024-04-02T13:57:21+02:00

De eerstvolgende groep van Leef! met MS start op 12 september 2024. Als de groep vol is, kun je op de hoogte blijven door een mail te sturen naar [email protected]. Dan hoor je als eerste wanneer er weer een groep start.

Mijn gegevens en veiligheid

Mijn vraag staat hier niet bij. Wat nu?2022-01-06T13:41:23+01:00

Heb je alsnog vragen over je eventuele deelname aan Leef! met MS? En jouw vraag staat hier niet tussen? Mail je vraag dan naar: [email protected]. Indien nodig overleggen wij met de voedingsdeskundigen van Voeding Leeft.

Wat doet Voeding Leeft met mijn gegevens?2023-07-12T12:39:05+02:00

Voeding Leeft heeft alleen de gegevens die jij zelf gedeeld hebt op het inschrijfformulier en gebruikt deze om met je in contact te treden en als achtergrondinformatie om je zo goed mogelijk te begeleiden. Voeding Leeft hanteert een streng protocol om je privacy te bewaken, klik hier als je het nog eens wil nalezen.

Wie is Voeding Leeft?2022-01-06T13:35:45+01:00

Voeding Leeft is een onafhankelijke groep van bevlogen professionals die samen met wetenschappers, artsen en experts leefstijlprogramma’s ontwikkelt voor iedereen die zijn gezondheid wil verbeteren. Want, zeggen ze, ‘als je weet wat jou echt voedt, vind je het beste voor je lijf en je leven’. Het Nationaal MS Fonds werkt al sinds 2016 samen met deze non-profitorganisatie en onderschrijft hun vernieuwende kijk op gezondheid waarin eigen regie en zelf ervaren centraal staan.

Ik ontvang geen mail, hoe kan dat?2023-07-12T12:40:43+02:00

Na inschrijving en betaling van je eigen bijdrage, ontvang je automatisch een eerste bericht van Voeding Leeft over hoe jouw deelname aan het programma verder gaat.  E-mails van [email protected] komen soms terecht in de spambox van je mail. Voeg daarom dit e-mailadres toe aan je lijst met betrouwbare afzenders, dan hoef je niet langer te zoeken. Als je geen mail heb ontvangen, vraagt het dan even na via [email protected].

Hoe veilig is de online community?2022-01-06T13:34:02+01:00

Leef! met MS is een online programma dat wordt gehouden in een volledig veilige setting. Als je meedraait in het programma, krijg je een unieke toegangscode die gekoppeld is aan je e-mailadres. Daarmee log je in en krijg je toegang tot het platform waarop jij en  je groepsgenoten berichten, vragen en foto’s kunnen plaatsen. Dit platform is alleen zichtbaar voor wie deelneemt en is ingelogd en voor de begeleiders. Voeding Leeft hanteert een streng protocol om je privacy te bewaken, klik hier als je het nog eens wil nalezen.

Ga naar de bovenkant