HomeLeef! met MS

Leef! met MS

Samen met Voeding Leeft en het Amsterdam UMC hebben we de handen ineen geslagen. In het eerste online leefstijlprogramma voor mensen met MS ga je zelf aan de slag met andere voeding, met voldoende beweging, ontspanning en slaap. Drie maanden lang krijg je intensieve begeleiding, maar ook daarna blijven we je inspireren. Je staat er sowieso niet alleen voor, want 99 anderen gaan op hetzelfde moment als jij de uitdaging aan. En dat elke maand opnieuw. Pak jij ook de uitdaging op? Je kunt je vandaag nog inschrijven.

Ja, ik wil me inschrijven voor Leef! met MS
leefstijlprogramma-leef-met-ms

Waarom?

Verandering van leefstijl heeft mogelijk een gunstig effect op je klachten. Daarom hebben het Nationaal MS Fonds en Voeding Leeft het MS Leefstijlprogramma ontwikkeld. We noemen het ‘Leef! met MS’. We bouwen hiermee verder aan het populaire voedingsprogramma ‘Anders Eten bij MS’ waaraan in de afgelopen jaren al honderden mensen met MS deelnamen. Zij voelen zich stukken fitter, hebben minder last van fysieke klachten en zijn minder vermoeid. Leef! met MS is uitgebreider, gebaseerd op de nieuwste inzichten, is volledig online en loopt ook langer: namelijk twee jaar in totaal.

Het Amsterdam UMC kijkt mee

Terwijl jij anders leert leven met jouw MS, brengen de onderzoekers van het Amsterdam UMC in kaart of je inderdaad gunstige effecten ervaart. Hun onderzoek wordt de LIMS studie genoemd. Als jij daar toestemming voor geeft, zullen de onderzoekers je regelmatig vragen stellen. Ook dat gebeurt online. We hopen hiermee in de toekomst veel meer mensen met MS te kunnen helpen. Er zijn al veelbelovende aanwijzingen dat leefstijlfactoren (denk aan je slaappatroon, wat je eet, hoeveel je beweegt, hoe je je ontspant) en MS invloed hebben op elkaar. Het Nationaal MS Fonds maakt nu een grote, langdurige studie mogelijk om deze positieve effecten op het welbevinden van mensen met MS wetenschappelijk te onderzoeken.

Voor wie is het bedoeld?

Iedereen met een vastgestelde diagnose van multiple sclerose (RRMS, SPMS of PPMS) kan zich in principe aanmelden bij Voeding Leeft.  Bekijk hier de voorwaarden voor deelname aan het programma. Welke medicatie je gebruikt, of juist niet, dat speelt geen rol. Dit leefstijlprogramma is niet bedoeld om dat te vervangen. En ook onhandige digidummy’s zijn welkom. Een computer of tablet en een internetverbinding: dat is alles wat je nodig hebt.

Eindelijk is het er: het MS-leefstijlprogramma waarin je leert wat je zelf kunt doen!

appels-ms-leefstijlprogramma

Wat kun je verwachten?

In dit online groepsprogramma van Voeding Leeft krijg je handvatten aangereikt om je een nieuwe leefstijl eigen te maken. Om te ervaren wat anders eten met je doet, begin je met voeding. De eerste vier weken krijg je elke dag recepten voor je ontbijt, lunch en avondeten. Hun hulp gaat ver: dus de boodschappenlijstjes krijg je er ook meteen bij. Daarna ga je zelf aan de slag en leer je je eigen recepten om te bouwen volgens de uitgangspunten van het programma. Je gaat niet minder eten of op ‘dieet’: je gaat juist genoeg en lekker (!) eten.

Ook krijg je professionele coaching om (meer) te gaan bewegen op een manier die goed bij jou past. Stapje voor stapje. We gaan samen aan de slag met ontspanning en hoe je dat in je dagelijkse leven toepast. Het belang van een goede slaap komt trouwens ook uitgebreid aan bod. Jij stelt zelf je doelen, maar je krijgt wel hulp hoe die te bereiken. En zit ’t tegen? Ook dan staan de professionals van Voeding Leeft voor je klaar.

Hoe ziet het programma eruit?

  • Je start achter je beeldscherm met een ontmoetingsdag (ongeveer 100 deelnemers). Die verloopt geheel online, je kunt hier dus gewoon vanuit huis aan deelnemen. Een paar dagen vóór de start krijg je – in een kleiner groepje van ca. 25 – alvast een uurtje voorbereiding over hoe ’t online en met je computer of tablet werkt. Om even te oefenen en je wegwijs te maken.
  • De eerste drie maanden heb je negen keer online een ontmoeting: drie hoofdbijeenkomsten met de hele groep, en zes thema-uren met alleen jouw eigen, kleine groepje en jouw begeleiders.
  • Daarnaast krijg je een (strikt persoonlijke) inlog op een beveiligd platform, alléén zichtbaar voor deelnemers en hun begeleiders. Hier vind je achtergrondinformatie, filmpjes en podcasts met uitleg, inspiratie en kooktips, opdrachten, uitdagingen, quizjes enzovoorts.
  • Samen met de 99 andere deelnemers vorm je een besloten, online community. Via je computer of tablet kun je elkaar en het begeleidersteam vragen stellen, je hart luchten, tips uitwisselen of bijvoorbeeld foto’s plaatsen van wat jij die dag gegeten hebt. Zo hou je op een veilige manier contact met de anderen en motiveer je elkaar. Je gaat immers samen de uitdaging aan!
  • Die eerste drie maanden zijn het meest intensief. In de 21 maanden daarna blijven de begeleiders van Voeding Leeft je op allerlei manieren inspireren en verrassen, en ook dan kom je regelmatig in groepen online bijeen.
bolletjesschema-leefstijlprogramma-Leef!-met-MS

Wanneer begint het?

In september 2021 begon de eerste groep van circa 100 deelnemers met het MS Leefstijlprogramma. Sindsdien gaat er vrijwel elke maand een groep van start. In totaal is er plek voor maar liefst 900 mensen met MS. Je begrijpt waarom we in deze tijd kiezen voor een online programma te volgen vanuit je eigen huis: dat is veilig, haalbaar en coronaproof. Geen reizen, geen gedoe en daardoor: een stuk minder vermoeiend en belastend.

Wat verwachten wij van jou

Natuurlijk verwachten wij van jou dat jij je actief inzet. En dat je bereid bent om – waar nodig – je leven aan te passen op het gebied van voeding, bewegen, ontspanning en slaap. Je doet dit immers voor jezelf: voor de kwaliteit van jóuw dagelijks leven met MS. Daarbij krijg je deskundige begeleiding. Je gaat zelf ervaren wat dit alles met jou en je gezondheid doet. Hierover vul je een aantal keer een online vragenlijst in voor het onderzoek van het Amsterdam UMC dat gekoppeld is aan dit leefstijlprogramma.

Meedoen? Leef! met MS kost je nog geen € 4 per maand

Wie betaalt dit?

Het MS Leefstijlprogramma wordt gefinancierd door het Nationaal MS Fonds. Voor deelname aan dit leefstijlprogramma wordt een eigen bijdrage van € 95 gevraagd. Deze bijdrage is bij lange na niet kostendekkend, toch vraagt het Nationaal MS Fonds bewust geen hoger bedrag. Geld mag immers nooit een belemmering zijn om mee te kunnen doen!

Vragen en antwoorden

Heb je vragen over een eventuele deelname aan Leef! met MS? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen of je vraag al beantwoord wordt. Is dat niet het geval, mail je vraag dan naar: leefstijl@nationaalmsfonds.nl. Indien nodig houden wij dan ruggespraak met de voedingsdeskundigen.

Ga jij de uitdaging aan?

Ga jij de uitdaging aan? Vanaf nu kun je je aanmelden! Jouw programma start dan in het vroege voorjaar van 2022. Meer informatie volgt na je aanmelding.

Ja, ik wil me inschrijven voor Leef! met MS