‘Dingen die ik verloor door MS, krijg ik terug.’

Iets wat je zelf kunt doen bij MS-klachten, is je leefstijl veranderen. Susanne Voogd volgde hiervoor het programma Leef! Met MS van Nationaal MS Fonds en Voeding Leeft. ‘Ik merk dat ik meer kan multitasken en makkelijker kan bewegen. Dat zijn grote cadeautjes. 

Leefstijlprogramma Leef! met MS

Na haar MS-diagnose moest Susanne, zoals veel mensen met MS, afscheid nemen van dingen die ze niet meer kon. ‘De laatste zes jaar heb ik heel veel verloren door MS. Ik ben heel erg tegen mezelf aangelopen. Beweging ging steeds minder goed. Ook was ik cognitief minder sterk. Dat is moeilijk.’ 

Proberen 

Susanne besloot het programma Leef! Met MS te proberen. ‘Een volledig online programma dat je volgt met een hele groep mensen die ook MS hebben. Er zijn vier pijlers: voeding, beweging, ontspanning en slaap. Die werken allemaal op elkaar. Dus als je met voeding bezig gaat, merk je het met slaap. In elk geval bij mij. Alles versterkt elkaar.’   

Grote cadeautjes  

‘Sinds ik met dit leefstijlprogramma meedoe, merk ik dat ik dingen terugkrijg. Dat zijn grote cadeautjes. Ik kan meer multitasken en makkelijker bewegen. Dagelijks versterk ik mezelf.’  

‘Dagelijks versterk ik mezelf’

Susanne Voogd

Leef! met MS - Susanne Voogd

Verrukkelijke recepten 

Bij Leef! met MS leer je koken met gezonde en onbewerkte producten. Met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Susanne: ‘De recepten zijn verrukkelijk. Het is een plezier om ze te maken en om op te eten. Een verwennerij, drie keer per dag.’ 

Benieuwd naar Leef! met MS?