Vertel je over MS op je werk?

Sommige mensen die MS hebben, vertellen hier open over op het werk. Anderen houden de diagnose liever voor zichzelf. Wat zijn de do’s en don’ts als het gaat om vertellen over MS op je werk?

Vertel je over MS op je werk?

Je hebt de diagnose MS gekregen, mogelijk na een al langere periode met klachten. Je bent waarschijnlijk geschrokken. Je toekomst is opeens onzeker. Op dezelfde manier werken als je gewend was, kan misschien niet meer. Hoe ga je om met MS op het werk?  

Niet verplicht 

Je bent niet verplicht om op je werk te vertellen dat je MS hebt. Het kan wel helpen om begrip te creëren en om samen oplossingen te vinden, zodat jij je werk zo goed mogelijk kunt blijven doen. Wil je het liever niet vertellen aan je leidinggevende? Dan kun je het vertellen aan de bedrijfsarts. Die heeft geheimhoudingsplicht: hij/zij mag geen medische informatie aan je werkgever geven. De bedrijfsarts mag wel doorgeven welke werkzaamheden jij nog kunt doen. Ook kan hij of zij met jou uitzoeken wat er mogelijk is om te zorgen dat jij je werk kunt blijven doen.  

Praten over je MS 

Als je wel vertelt over MS aan je leidinggevende, kun je samen kijken naar wat jij kunt. En welke aanpassingen er nodig zijn om je werk te kunnen blijven doen. Je werkgever kan hier meer over lezen in de gids Werkgever&MS. In gesprek blijven met de collega’s om je heen is ook belangrijk. Vaak begrijpen zij niet waar je last van hebt en waarom je bijvoorbeeld minder snel reageert. Het is dan goed om uit te leggen wat MS met je doet, en hoe je collega’s je kunnen helpen. (Bron: MS.nl) 

Minder uren werken? 

Merk je dat je het aantal afgesproken uren niet meer volhoudt? Pas dan nooit zelf je arbeidscontract aan. Maar meld je ziek voor het aantal uren dat het niet meer gaat. De eerste 2 jaar van je ziekte is je werkgever verplicht minimaal 70% van je loon door te betalen. Daarna kom je in aanmerking voor een van de WIA-uitkeringen. Die zijn gebaseerd op het loon dat je verdiende voordat je ziek werd. Laat je dus niet onder druk zetten om akkoord te gaan met een aanpassing van je contract. Ben je bang voor ontslag? Vraag advies aan je rechtsbijstandsverzekeraar als je die hebt, of bij de vakbond als je daar lid van bent. Je kunt ook terecht bij het juridisch loket 

Werknemer&MS  

In de gids Werknemer&MS vind je nog veel meer informatie en tips over het werken met MS. Bernadette Linssen van het UWV, die zelf MS heeft, geeft uitleg over de WIA (wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Je leest hoe anderen omgaan met MS op het werk en hoe een ergotherapeut kan helpen. Ook ontdek je wat de stappen en mogelijkheden zijn als werken niet meer lukt. Je kunt de gids gratis aanvragen. 

Webinar 

Op donderdagavond 30 mei, Wereld MS Dag, organiseren wij een live webinar over MS en werk. Tamara Bijleveld van de MS Vereniging en Bernadette Linssen van het UWV beantwoorden prangende vragen over MS en werk. Jij kunt meedoen.