MS en voeding: hoeveel calorieën heb je nodig?
Heb je multiple sclerose, dan kun je ook last hebben van problemen met kauwen en slikken, of darmproblemen. En de medicijnen die je gebruikt, hebben invloed op je lichaam. Dit is alles heeft effect op je eetgedrag.
Bij de een betekent dit een verminderde eetlust waardoor het soms moeilijk is om genoeg te eten op een dag. De ander kan minder bewegen dan voorheen en loopt risico op overgewicht. Voor iedereen geldt: het gaat niet zozeer om de kwantiteit van wat je eet, maar de kwaliteit! Het is goed om stil te staan bij wat je het beste kunt eten.
Calorieën tellen is niet nodig
Hoeveel calorieën je nodig hebt, dat verschilt van persoon tot persoon. Het heeft te maken met je gewicht, je lengte, hoeveel je beweegt op een dag en nog veel meer factoren. Maar uit welke voeding haal je die calorieën, daar gaat het om. Twee maaltijden met evenveel calorieën kunnen er qua voedingswaarde wel héél anders uitzien en daarom ook een ander effect op het lichaam hebben. Calorieën tellen kan dan een vertekend beeld geven. Kijk bijvoorbeeld eens naar het volgende voorbeeld:
De voeding aan de rechterkant zorgt ervoor dat:
- Je minder ‘snacktrek’ hebt door de dag heen
- Je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en je minder snel energiedips krijgt
- Je lichaam de voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft
- Je geen ontsteking in het lichaam aanwakkert
- Je samenstelling van de darmbacteriën gunstiger wordt
Niet de calorieën, maar wel de ingrediënten
Het aantal calorieën geeft dus geen compleet beeld van de voedingswaarde die etenswaren hebben. Je kunt beter kijken naar de ingrediënten van wat je eet. Probeer zoveel mogelijk voeding te eten zonder toevoegde suikers, zout en vet. Deze bewerkte producten kunnen namelijk ontstekingsreacties in het lichaam erger maken. Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Wat je dan wel kan eten? Lekker veel groente en fruit, ongezouten noten, onbewerkt vlees in plaats van worst, ei, yoghurt, enzovoort. Etenswaren met enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten zijn goed, zoals vette vis, avocado en oliën. De omega-3 vetzuren uit vis kunnen een rol spelen bij het onderdrukken van ontstekingsreacties. Daarom is het advies om 2 keer per week vis te eten, zoals zalm, makreel en haring. Daarnaast is het belangrijk om minimaal 2 liter per dag te drinken: liefst water, en voor de afwisseling thee of een kopje koffie zonder suiker.
Stevige maaltijden
De voedingsdeskundigen van Voeding Leeft raden aan om drie keer per dag echt goed te eten: en stevig ontbijt, flinke lunch en royale avondmaaltijd. Dan zul je minder snel tussendoortjes eten en dat is beter voor je lichaam. Elke keer als je iets eet, moet je lichaam weer aan de slag om het te verwerken. Zorg dat er in elke maaltijd voldoende vezels, eiwitten en vetten zitten. Dit helpt je langer verzadigd te blijven.
Helpt gezonder eten tegen MS?
Er is tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs dat een bepaald voedingspatroon helpt om minder last te hebben van MS-symptomen. (Bron: Amsterdam UMC). MS is dus niet te genezen door gezonder te gaan eten. Met gezonde voeding kun je er wel voor zorgen dat het lichaam zo goed mogelijk werkt. En als je lichaam beter werkt, zit je zelf vaak ook beter in je vel. Je kunt bijvoorbeeld beter slapen.
Leefstijlprogramma
Wil je proberen gezonder te gaan eten? Dit hoef je niet alleen te doen. In het programma Leef! met MS ga je onder deskundige begeleiding aan de slag met voeding, ontspanning, slaap en beweging. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor mensen met MS. Je volgt het online met 99 anderen, zodat je elkaar kunt motiveren en inspireren. Inmiddels hebben ruim 900 mensen meegedaan. Oud-deelnemer Barbara Koehorst: “Door deelname aan dit programma heb ik geleerd hoe belangrijk voeding is. Naast veel energie is mijn humeur ook verbeterd.”
In deze video vertelt oud-deelnemer Miranda over Leef! met MS