Break-out sessies ronde 1

De Nationale MS Dag is hét jaarlijkse evenement voor mensen met MS en hun naasten. Dit zijn de sessies waaruit je kunt kiezen in Break-out ronde 1 (13:00uur – 13:45uur).  

Nationale MS Dag 2023

MS-onderzoek van de toekomst 

Wetenschappelijk onderzoek naar MS blijft van wezenlijk belang. We willen immers weten hoe de ziekte ontstaat. Maar we kijken ook hoe we voor mensen met MS de kwaliteit van leven kunnen verbeteren, en of de MS-zorg efficiënter kan. Onderzoekers die binnenkort met subsidie van het Nationaal MS Fonds aan de slag gaan, vertellen hun verhaal. Wat willen zij bereiken? Hoe gaan ze te werk? En vooral: wat kunnen zij betekenen voor mensen met MS? 

Spreker: Dagvoorzitter Sander Kleikers.

Eva Strijbis - Nationale MS Dag 2023

Samen naar een MS-behandeling op maat 

Na de diagnose MS kom je voor belangrijke keuzes te staan. Wel of niet behandelen? Wat zijn de behandelmogelijkheden, welk medicijn past het beste bij jou? Wanneer wil je starten? Als de bijwerkingen te heftig zijn, is de dosering dan aan te passen? En onder welke omstandigheden kun je overwegen om te stoppen? Neuroloog Eva Strijbis van Amsterdam UMC laat zien hoe je samen met je behandelaars de beste maatwerkoplossing kiest. 

Spreker: Dr. Eva Strijbis, neuroloog Amsterdam UMC

Hoe kan ik dat nou zomaar vergeten zijn? 

Heb je MS, dan kan het moeilijk zijn om je aandacht ergens bij te houden. Misschien vergeet je dingen, kun je minder snel op woorden komen of vind je het lastig om een gesprek te volgen. We noemen dit cognitieve problemen. Hanneke Hulst, hoogleraar Neuropsychologie in Gezondheid en Ziekte aan de Universiteit Leiden, vertelt hoe je deze klachten herkent en geeft de nieuwste inzichten vanuit de wetenschap. In een interactieve vorm zoekt ze samen met jou oplossingen voor cognitieve problemen.

Spreker: Prof. Dr. Hanneke Hulst, hoogleraar Neuropsychologie van Gezondheid en Ziekte Universiteit Leiden

Dr. Janet de Beukelaar - Nationale MS Dag 2023

Meer inzicht in Primair Progressieve MS 

Van de mensen met MS heeft een kleine minderheid Primair Progressieve MS (PPMS). Een vorm die specifieke klachten, beperkingen en onzekerheden met zich meebrengt. Is hier wel voldoende aandacht voor? En hoe zit het met de behandeling? Neuroloog Janet de Beukelaar van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht gaat hier dieper op in. Ook vertelt ze over een lopende studie naar PPMS: het SPIN-P onderzoek. 

Spreker: Dr. Janet de Beukelaar, neuroloog Albert Schweitzer ziekenhuis

Dr. Alexander Stillebroer - Nationale MS Dag 2023

Blaasproblemen bij MS onder de loep 

Soms lijkt het alsof je steeds heel nodig moet plassen, toch komt er bijna niets. Of het komt juist te snel. En als het niet meer lukt om de blaas goed leeg te plassen, ligt een blaasontsteking op de loer. Hoe komt het dat mensen met MS zo vaak last hebben van dit soort blaasproblemen? En vooral: wat is eraan te doen? Je hoort het van Alexander Stillebroer, uroloog bij het Erasmus MC. In zijn verhaal zal hij ook kort ingaan op vruchtbaarheids- en seksuele problemen bij MS. 

Spreker: Dr. Alexander Stillebroer, uroloog Erasmus MC

De Nationale MS Dag 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Samen beslissen bij MS Logo Nationale MS Dag 2022
Coloplast logo - Nationale MS dag 2022
MS de Baas
Wat vind jij belangrijk
Biogen