Break-out sessies ronde 2

De Nationale MS Dag is hét jaarlijkse evenement voor mensen met MS en hun naasten. Dit zijn de sessies waaruit je kunt kiezen in Break-out ronde 2 (14:00 uur – 14:45 uur).  

Nationale MS Dag 2023
Sander Kleijkers - Nationale MS Dag 2023

MS… en tóch aan het werk blijven?

De diagnose MS hoeft niet altijd het einde van je loopbaan te betekenen. Als je werkgever zich positief voor jou wil inzetten, is er vaak nog heel veel mogelijk. Aan tafel schuiven een werkgever en diverse (ervarings)deskundigen aan om de betekenis van ‘werken met MS’ onder de loep te nemen.

Sprekers: Dagvoorzitter Sander Kleikers – Panelleden: Niels van Buren (ervaringsdeskundige en werkgever), Edo-Jan Meijer (ervaringsdeskundige), Adinda Groot (ervaringsdeskundige) en Prof. dr. Frederieke Schaafsma (deskundige)

Wetenschap: het laatste nieuws over MS

Wereldwijd wordt er voortdurend gewerkt aan nieuwe medicijnen tegen MS. Maar ook aan betere diagnostiek en behandeling, verfijning van bestaande medicijnen én verdieping van de kennis over MS. Hoe ver zijn we daarmee? We horen het van Michel Bos, neuroloog bij het Anna Ziekenhuis in Geldrop. Hij volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft voor ons – heet van de naald – interessant nieuws vanuit ECTRIMS, het grootste MS-congres ter wereld.

Spreker: Dr. Michel Bos, neuroloog Anna Ziekenhuis

Eva van Rheenen en Tesse Meijerink

Als het om je mentale gezondheid gaat…

Onzekerheid. Sombere buien. De diagnose MS heeft veel invloed op je mentale gezondheid. Hoe zal de ziekte zich ontwikkelen? Wat betekent dit voor mijn dagelijks leven? Zóveel vragen die door je hoofd spoken. Tessa Meijerink, klinisch neuropsycholoog bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, legt uit hoe je dit soort gevoelens het hoofd kunt bieden. En onderzoeker Eva van Reenen vertelt over haar onderzoek naar onzekerheid bij MS, dat zij uitvoert met subsidie van het Nationaal MS Fonds.

Sprekers: Promovendus Eva van Reenen aan de Universiteit voor Humanistiek & Tessa Meijerink, neuropsycholoog in het ETZ

De rol van erfelijkheid bij MS

Het is één van de vele vragen bij MS: welke rol speelt erfelijkheid? Kan het zijn dat MS in de familie zit? We weten al dat erfelijke factoren een rol spelen, maar het is zeker niet zo dat je MS één-op-één doorgeeft aan je kind. Allerlei andere factoren spelen daarbij ook een rol, zoals leefstijl, geslacht, klimaat en (eerdere) virusinfecties. Neuroloog Joost Smolders van MS centrum ErasMS in Rotterdam bespreekt dit complexe onderwerp.

Spreker: Dr. Joost Smolders, neuroloog en tevens afdelingshoofd van het ErasMS centrum

Darmproblemen: behandeling en tips

Veel mensen met MS hebben last van darmproblemen. Verstopping bijvoorbeeld, of juist het tegenovergestelde: je ontlasting komt te snel. Dit is niet alleen in lichamelijk opzicht vervelend – het leidt ook tot spanning en onzekerheid, en het kan van invloed zijn op je sociale leven. Willemijn Faber, revalidatiearts bij Heliomare, vertelt over het ontstaansmechanisme van deze klachten, behandelmogelijkheden en geeft praktische tips.

Spreker:  Willemijn Faber, revalidatiearts bij Heliomare

De Nationale MS Dag 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Samen beslissen bij MS Logo Nationale MS Dag 2022
Coloplast logo - Nationale MS dag 2022
MS de Baas
Wat vind jij belangrijk
Biogen