‘Het is heel belangrijk dat er medicatie komt die MS stopt’
Dr. Joost Smolders, neuroloog en directeur bij MS Centrum ErasMS van het Erasmus MC in Rotterdam werkt met zijn team aan veelbelovend onderzoek naar de oorzaak van MS. De onderzoekers denken dat deze te vinden is in het afweersysteem.
Afweercellen vliegen uit de bocht
De oorzaak van MS is nog altijd onbekend. Uit eerdere studies blijkt dat bepaalde kleine veranderingen in het DNA en het Epstein-Barr virus (EBV), de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer, een rol spelen. De onderzoekers van ErasMS zijn ervan overtuigd dat de sleutel voor de oorzaak van MS in het afweersysteem ligt. Zij bestuderen een bepaald type afweercel, de B-cel. Een deel van deze B-cellen vliegt om bepaalde redenen uit de bocht en richt zich tegen het eigen lichaam, waardoor chronische ontstekingen ontstaan.
In een deel van deze B-cellen is het EBV aanwezig. Het onderzoek moet onthullen waarom de B-cellen actief worden als ze in de hersenen terecht komen, en welke rol het EBV daarin heeft.
Samenloop van meerdere factoren
Het EBV speelt een essentiële rol om MS te ontwikkelen, maar het is niet de enige factor die meetelt. MS ontstaat waarschijnlijk door een samenloop van veel voorkomende omstandigheden. Onderzoekers denken dat het een combinatie is van het EBV, de aanleg die je vanuit je familie en genen hebt en nog een aantal andere omgevingsfactoren.
Naar medicatie die MS stopt
Het begrijpen van het ‘sleutelmechanisme’ van EBV in de B-cel kan hopelijk helpen bij het ontwikkelen van medicatie die MS echt stopt. Dr. Joost Smolders: ‘De huidige hoog-effectieve medicatie onderdrukt slechts de ziekte, het geneest het niet en je kunt niet bij iedereen de achteruitgang voorkomen. Daarom is het heel belangrijk dat we met betere oplossingen komen, omdat we niet iedereen goed kunnen behandelen en gericht kunnen mikken op MS. De huidige medicijnen vallen ook gezonde delen van het afweersysteem aan, die je nodig hebt voor bescherming. Je wil gericht de boosdoener kunnen aanpakken.’