MS en acceptatie

Acceptatie van een ziekte als MS ligt soms gevoelig bij mensen met MS. Want hoe kun je een ziekte accepteren als je niet weet wat deze in de toekomst brengt? Hoe leer je omgaan met al die veranderingen, zorgen of zelfs onzekerheden?

Leven met MS - MS en acceptatie tips - Nationaal MS Fonds

Acceptatie van MS

Het leven met een chronische ziekte als MS kan veel emoties oproepen. Het kan zorgen voor verdriet om die dingen die je niet meer kan, boosheid door de gevolgen op je dagelijkse leven of misschien ook wel angst of zorgen over wat de toekomst gaat brengen. Het is belangrijk te weten dat al deze gevoelens heel normaal zijn. Emoties horen erbij.

Met het leren accepteren van je ziekte en de gevolgen hiervan bedoelen we iets anders dan ‘je er maar bij neerleggen.’ Het gaat erom dat je leert om de MS en alle gevolgen op lichamelijk, sociaal en emotioneel vlak onder ogen te komen. Deze gevolgen er kan laten zijn terwijl je kijkt hoe je jouw leven met de ziekte op een voor jou waardevolle manier weer in kunt vullen.

Therapieën

Er is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie met de naam ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Dit is een gedragstherapie die psychologen de laatste jaren steeds vaker gebruiken. Ook mensen met MS kunnen baat hebben bij deze therapie. ACT gaat over het aanvaarden van lastige gevoelens en gedachten en het doen van dingen die belangrijk voor je zijn ondanks jouw klachten. Het uitgangspunt van deze gedragstherapie is niet het verminderen van de klachten, maar wel met het flexibel omgaan met alles wat er op jouw pad komt.  Wil jij ook ACT of een andere vorm van therapie volgen? Neem dan contact op met jouw neuroloog of huisarts, zodat hij of zij met je mee kan kijken wat de mogelijkheden zijn.

MS en acceptatie: voorlichting en tips

In onderstaande video geeft GZ-psycholoog Wisse van den Berg praktische tips over het accepteren van MS.

Acceptatie: meer tips

  • Wees aandachtig: word je bewust van alles wat je voelt, denkt, ziet en hoort zonder hierbij te vervallen in een oordeel. Een mindfulness-app kan hierbij helpen.
  • Stop met het wegstoppen van je emoties: dit levert je weinig op en kost veel energie. Wees mild voor jezelf en alle dingen die je voelt.
  • Neem gedachten niet te serieus: het zijn maar woorden in je hoofd en dit hoeft geen waarheid te zijn. Je denkt dat je bijvoorbeeld niet meer meetelt door de MS. Maar is dat ook echt zo?
  • Word bewust van jouw levenswaarden: Sta stil bij wat jij belangrijk vindt in het leven en investeer hier in, terwijl de MS met je mee loopt. Kies bewust.
  • Je bent niet je MS, je hebt het: Realiseer je dat je niet je klachten bent en beperkingen bent, je hebt ze en kan er op een veerkrachtige manier mee om leren gaan.

Meer thema’s

Wil je meer lezen over leven met MS?