HomeLeven met MSErvaringsverhalen Leven met MS

Ervaringsverhalen: leven met MS

Het delen van ervaringen zorgt voor erkenning en herkenning. Het kan zorgen voor nieuwe inzichten en dat kan waardevol zijn voor andere mensen met MS. Op deze pagina delen we inspirerende verhalen van mensen met MS en mensen uit het MS-veld.

Maricha Kroeske - Grip op je leven

Maricha: ‘Acceptatie komt niet van de een op de andere dag. Dat kost tijd’

Maricha Kroeske (43) kreeg op haar 32e de diagnose MS. Een lange en hobbelige weg van acceptatie volgt. ‘Het is niet altijd makkelijk, maar ik ben gelukkig een positief mens. Ik geef nooit op.’

Bekijk hier het verhaal

Anouk: Lekker hard rammen op mijn drumstel is een heerlijke uitlaatklep

Anouk: ‘Lekker hard rammen op mijn drumstel is een heerlijke uitlaatklep’

Anouk Daal (34) wilde op haar tiende al niets liever dan drummen. Een jaar geleden zette ze eindelijk alle bezwaren opzij en ging op drumles.

Bekijk hier het verhaal

Nationaal MS Fonds ervaringsverhaal Jeffrey Schippers - MS Leeft

Jeffrey: ‘Als je positief denkt, dan kun je echt veel nog. Ook met MS’

Met een positieve mindset, kun je een heleboel bereiken. Jeffrey Schippers (50) heeft door MS geleerd om vooruit te kijken. ‘Ik kan sommige dingen niet meer, maar een heleboel gelukkig nog wel’.

Bekijk hier het verhaal

Monique MS Bucketlist

Monique: ‘Omdat naaiwerk niet meer zo goed lukte, opende ik een wolwinkel en webshop’

Creatief bezig zijn en mensen blij maken, zit coupeuse Monique van den Elzen in het bloed. Nu haar handen en armen steeds minder kunnen met de naaimachine, bedacht ze een andere manier om haar liefde voor handwerken te delen. Ze begon een handwerkwinkeltje.

Bekijk hier het verhaal

Mardy door Peter Verheijen Fotografie Mardy

Mardy: ‘Ik wilde mijn grootste droom niet laten afpakken door MS’

De diagnose MS zet het leven van Mardy Sijbesma (32) begin vorig jaar totaal op zijn kop. Ze twijfelt of haar grootste droom – moeder worden – nog wel uit zal komen. Samen met haar partner Serge besluit ze er, ondanks de onzekerheid van MS, toch voor te gaan.

Bekijk hier het verhaal

GeliefdPortret_Michelle_Saris_MS_Roos_Pierson_ervaringsverhaal_2021

Michelle: 'Mijn moeder is een sterke vrouw' 

Een paar maanden geleden krijgt Michelle Saris (18) de schrik van haar leven. Ze wordt gebeld dat haar moeder Carla met spoed is opgenomen in het ziekenhuis. “Ik ben een paar weken flink van slag geweest. Bang om mijn moeder te verliezen.”

Bekijk hier het verhaal

Fotograaf: Marcel Krijgsman

Geert: ‘Carla blijft in beweging’

Geert Winters leert zijn grote liefde Carla zo’n 2,5 jaar geleden kennen. Na een paar weken vertelt zij hem over haar MS. Eerst ziet hij de impact van de ziekte niet. Inmiddels ziet hij die wel. “Ze kan op de bank zitten en ineens omvallen van vermoeidheid.”

Bekijk hier het verhaal

Salfa rapt over MS

Salfa: ‘Het doet me veel dat ik anderen kan inspireren’

Nog geen jaar geleden krijgt de 21-jarige Nicky de diagnose MS. Hoewel hij redelijk nuchter in het leven staat, besluit hij zijn gevoelens op papier te zetten. Dat resulteert in het nummer ‘MS’, dat hij onder zijn artiestennaam Salfa uitbrengt.

Bekijk hier het verhaal

Carla: ‘Ik wil graag een boegbeeld voor anderen met MS zijn’

Accepteren dat zij MS heeft? Jarenlang worstelt Carla Tijnagel (52) ermee. Totdat zij begin 2021 in elkaar zakt en niet meer kan lopen en praten. Met die gebeurtenis groeit het besef dat zij secundair progressieve MS heeft en besluit Carla wat liever voor zichzelf te zijn.

Bekijk hier het verhaal

Kevin: ‘Ik heb mijn sportieve dromen moeten bijstellen, maar ik ga ze waarmaken’

Het leven lacht Kevin Maijer (29) toe, totdat MS begin 2020 hard toeslaat en alles op zijn kop zet. De oogzenuwen van allebei zijn ogen raken beschadigd en dat zorgt ervoor dat Kevin inmiddels zo goed als niets meer ziet. Daarmee leren leven valt niet altijd mee, maar Kevin haalt zijn kracht letterlijk en figuurlijk uit zijn grote passie sporten.

Bekijk hier het verhaal

Carlien: ‘Ik geniet intens van de kleine dingen in het leven’

Carlien Wientjes (37) krijgt 12 jaar geleden te horen dat ze MS heeft. Een ziekte waar ze iedere dag opnieuw rekening mee moet houden. Ondanks haar ziekte geniet Carlien volop van het leven, samen met haar man Elwin en zoontje Ties (2,5).

Bekijk hier het verhaal

Winston: ‘Ik wil een inspiratie zijn voor mijn kinderen en kleinkinderen’

Winston Carrilho (51) leeft al ruim vijftien jaar met MS. De vorm die hij heeft, zorgt er onder andere voor dat hij steeds slechter loopt. Winston doet er alles aan om op de been te blijven, ook voor zijn gezin. Opgeven is geen optie voor Winston. Hij wil maar een ding: dat zijn kinderen (29, 27, 17 en 8) en drie kleinkinderen trots op hem zijn.

Bekijk hier het verhaal

Vera Temmerman MS - Nationaal MS fonds

Vera: ‘Mensen blij maken met mijn taarten, dat is wat ik het liefst doe’

Vera Temmerman is een positieve aanpakker van bijna 20 en fanatiek bezig met haar taartenbedrijf Vera’s Bakery. Haar grote passie is het bakken van geweldige taarten op bestelling. Wat de toekomst zal brengen, weet Vera niet, maar ze laat zich door niets of niemand tegenhouden. En al zeker niet door haar MS.

Bekijk hier het verhaal

Dennis: 'Door mijn MS heb ik geleerd mijn grenzen te verleggen'

Jarenlang tobt Dennis van Bree (46) met zijn gezondheid. Hoewel er telkens niets uit de onderzoeken komt, heeft de neuroloog in 2015 slechts een kwartier nodig om de diagnose te stellen: MS. ‘Het was een opluchting. Het zat niet tussen mijn oren, maar alle klachten waren te verklaren. Vlak daarna kwam het besef dat het ook iets voor mijn toekomst zou betekenen.’

Bekijk hier het verhaal

Ben Cramer

Ben Cramer en dochter: ‘Hopen dat morgen net zo mooi wordt als vandaag’

Zo'n drie jaar geleden staat het leven van zanger en acteur Ben Cramer op zijn kop. Hij ligt niet alleen zelf in het ziekenhuis vanwege een hartoperatie. Zijn dochter Shanna (toen 33) wordt óók in het ziekenhuis opgenomen. Na onderzoeken blijkt Shanna MS te hebben. ‘Ik had weleens van de ziekte gehoord. Zolang het je niet raakt, gaat het aan je voorbij.’

Bekijk hier het verhaal

De Collectant - Dirk Rossel

Dirk: ‘Mensen stonden spontaan klaar om mijn collectewijk over te nemen’

De 75-jarige Dirk collecteert al jarenlang voor heel wat goede doelen. Het Nationaal MS Fonds is een bijzondere in het rijtje. Dirks zoon Wijnand had namelijk jarenlang MS en overleed op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte.

Bekijk hier het verhaal

Ronald Giphart

Ronald Giphart: ‘Het overlijden van mijn moeder was heel liefdevol’

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat oud-politica Wijnie Jabaaij, moeder van schrijver Ronald Giphart, de strijd tegen MS verloor. Als eerbetoon schreef Giphart het boek ‘Wie waarlijk leeft’, een portret over zijn strijdvaardige moeder.

Bekijk hier het verhaal

Gert-Jan: 'Hulp accepteren heb ik moeten leren'

Gert-Jan (39) deed niets liever dan sporten. Na een zware MS-aanval in 2011 heeft hij zijn dromen moeten bijstellen. Vorig jaar bedwong hij achterop de wielrentandem de Mont Ventoux. ‘Eenmaal boven brak ik. Alle emoties van het hele jaar kwamen eruit.’

Bekijk hier het verhaal

Mike (11) heeft MS en CCDP

Mike (11) heeft MS én CCDP: ‘We durven niet aan de toekomst te denken’

Tijdens het buitenspelen zakt de 9-jarige Mike door zijn benen. Het is het begin van een rits onderzoeken en ziekenhuisopnames. Uiteindelijk krijgt Mike in september 2019 te horen dat hij MS heeft. Hij blijft positief. Hoe het gaat? ‘Altijd goed’. Zijn moeder Judith: ‘We zijn nuchtere mensen en laten ons er niet snel onder krijgen.’

Bekijk hier het verhaal

Francisca verpleegkundige MS

IC/CC-verpleegkundige Francisca heeft MS: ‘Kiezen voor mezelf of voor de ander?’

Kies je voor je eigen gezondheid of de gezondheid van anderen? Deze vraag stelt Francisca zich al maanden. Ze werkt als IC/CC-verpleegkundige in het ziekenhuis, waar zij geregeld coronapatiënten voorbij ziet komen. Francisca heeft daarnaast sinds 2012 MS en gebruikt daarvoor afweerremmende medicatie, waardoor zij extra kwetsbaar is.

Bekijk hier het verhaal

Madelijne Kool MS

Cabaretière Madelijne Kool: 'Ik zoek vooral de zonzijde van de straat'

Van cabaretvoorstellingen tot online minivakanties en ‘papieren selfies’. Het ontbreekt cabaretière Madelijne Kool niet aan creativiteit. Na twintig jaar in de reclamewereld komt Madelijne in 2014 ‘ uit de kast’ als cabaretière. Drie jaar later krijgt zij de diagnose MS. ‘Ik probeer de humor van het ongemak te zien. MS is niet grappig maar relativering kan troost bieden.’

Bekijk hier het verhaal

Lia Dauvillier

Lia: 'Op mijn manier kan ik iets bijdragen aan de strijd tegen MS'

Als Lia Dauvillier in 2009 in haar huis-aan-huis-blad leest dat het Nationaal MS Fonds op zoek is naar collectanten, voelt ze zich direct geroepen. Ze neemt vol overgave de taak van collectecoördinator op zich. Lia weet als geen ander hoe groot de impact van MS kan zijn.

Bekijk hier het verhaal

Vera Temmerman banketbakker

Vera's (19) grootste droom: haar eigen banketbakkerij openen

Van kleins af aan roept Vera Temmerman (19) dat zij bakker wordt. Ze werkte vanaf haar 12e bij de plaatselijke bakkerij, liep snuffelstage bij een bakkerij in Den Haag en ze heeft inmiddels haar eigen taartenbedrijf ‘Vera’s Bakery’ via Facebook. Ze laat zich door niets of niemand weerhouden, zelfs niet door haar MS.

Bekijk hier het verhaal

Onderzoek naar primair progressieve MS: 'Er is nog zoveel onbekend'

Ongeveer 10 tot 15 procent van alle mensen met MS heeft een primair progressieve beloopsvorm. Zij gaan geleidelijk achteruit en hebben weinig baat bij medicatie. Er is nog veel onbekend over primair progressieve MS (PPMS). Deze maand is de SPIN-P studie, een onderzoek naar PPMS, gestart.

Bekijk hier het verhaal

Marian Bohmer heeft primair progressieve msen vertelt hierover in de MS Leeft - Nationaal MS Fonds

Marian: 'MS heeft mijn wereld kleiner, maar ook rijker gemaakt'

Marian Böhmer heeft primair progressieve MS. Vlak na de diagnose schiet zij in de regelmodus. Ander huis, scootmobiel, rolstoel. Als alles geregeld is, komt het besef. Een depressie volgt. Hoewel ze haar oude leven terug zou willen, heeft zij geleerd er het beste van te maken.

Bekijk hier het verhaal

Edo-Jan heeft MS en vertelt hierover in de MS Leeft - Nationaal MS Fonds

Edo-Jan kreeg een hevige pseudoschub

Het is februari 2019 als Edo-Jan zich grieperig voelt. Het kost moeite om uit bed te komen en lopen gaat steeds lastiger. Een hectische zakenreis naar Oslo en een virusinfectie lijken hun tol te eisen. Op vrijdagochtend brengt Leonie Eliza voor de zekerheid naar het kinderdagverblijf en gaat naar haar werk. Edo ligt op bed als het misgaat.

Bekijk hier het verhaal

Neuroloog Leo Visser: 'Verschil tussen een schub en pseudoschub is lastig te maken'

Acuut ontstane neurologische klachten bij MS komen vaak voor. Soms is sprake van een pseudoschub. In dat geval verergeren bekende klachten plotseling, maar verdwijnen binnen een paar uur tot een paar dagen weer. Onderzoeker en neuroloog Prof. dr. Leo Visser geeft uitleg.

Bekijk hier het verhaal

Elske Hoitsma neuroloog

Column: Spanningsveld bij stellen van diagnose MS

Neuroloog Elske Hoitsma geeft iedere editie van MS Leeft een inkijkje in haar MS-praktijk. Deze keer schrijft zij over het spanningsveld bij het stellen van de diagnose MS.

Bekijk hier het verhaal

Eric Hoet MS zitski

Eric: 'Door de MS is een ander talent van mij aangeboord'

Tot zestien jaar geleden bestond het leven van Eric Hoet (55) uit Zoetermeer uit werken en sporten. Hij had door zijn ADHD zoveel energie, dat hij soms vergat te slapen. Dat veranderde in 2003, toen Eric de diagnose MS kreeg.

Bekijk hier het verhaal

Johan van Etten sporten met MS

Johan: 'Laten zien dat sporten met MS kán’

Na zijn diagnose multiple sclerose in 2015 werd tegen Johan van Etten gezegd: ‘Over een jaar zit je werkeloos thuis in een rolstoel’. Nu, bijna vijf jaar verder, blijkt het scenario voor Johan niet zo zwart te zijn.

Bekijk hier het verhaal

Marleen Postma collectant MS Fonds

Marleen Postma: 'Zoveel mogelijk voordeuren in Zwolle bereiken’

Van het organiseren van de MS collecte tot aan MS Motion Zwolle: niets is Marleen Postma te gek. Al jaren is zij als vrijwilligster betrokken bij het Nationaal MS Fonds.

Bekijk hier het verhaal

Mark Helversteijn-Smit heeft MS

Mark heeft MS: ‘Ik ben méér dan Mark met MS’

2004: In dit jaar kreeg Mark Helversteijn-Smit te horen dat hij MS had en dacht 5 jaar geleden door zijn haperende linkerarm dat hij het kappersvak vaarwel moest zeggen.

Bekijk hier het verhaal

Maartje Havermans

Maartje heeft MS: 'Ook met MS mag je genieten'

21 oktober 2013. Deze dag staat in het geheugen van Maartje Havermans (28) uit Zundert gegrift. Op die dag kreeg ze de diagnose MS. Hoewel de ziekte een enorme impact heeft op haar leven, heeft ze in de afgelopen jaren veel geleerd.

Bekijk hier het verhaal

periodieke-schenking

Jan en Truus doneren via een periodieke schenking

Jan en Truus de Vos hebben een dochter met MS. Ze dragen graag bij aan een MS-vrije wereld en daarom schenken zij periodiek aan het Nationaal MS Fonds.

Bekijk hier het verhaal

Simone Rosenbrand heeft MS - Nationaal MS Fonds

Simone: 'Ik geloof niet in stilzitten'

Simone Rosenbrand droomt ervan om naar Berlijn te fietsen. Eerder daagde zij zichzelf al uit en fietste zij in acht dagen naar Parijs.

Bekijk hier het verhaal

Zussen Henrike en Hanneke hebben MS

Zussen Henrike en Hanneke hebben allebei MS. Voor de diagnose waren zij al close en dit is sinds de diagnoses alleen maar versterkt.

Bekijk hier het verhaal

Edo-Jan heeft MS: wist zijn ziekte 13 jaar geheim te houden

Edo-Jan: ‘Omgaan met MS? Slikken, doorbijten en doorgaan.’ Edo-Jan leefde 13 jaar in het geheim met multiple sclerose (MS). In zijn videoportret deelt hij zijn verhaal.

Bekijk hier het verhaal

Janneke: 'Ze denken dat die rollator niet van mij is'

Janneke (25) heeft MS en moet daardoor regelmatig met een rollator over straat. In het videoportret deelt zij haar verhaal.

Bekijk hier het verhaal

Ambassadeur Nationaal MS Fonds Anouk Ermes

Anouk: 'Ik leer kijken naar wat ik nog wél kan'

De 27-jarige Anouk heeft MS. Hierdoor heeft ze te maken met angst, frustraties en onbegrip. In dit videoportret vertelt zij over haar leven met MS.

Bekijk hier het verhaal