Ervaringsverhalen: leven met MS
Het delen van ervaringen zorgt voor erkenning en herkenning. Het kan zorgen voor nieuwe inzichten en dat kan waardevol zijn voor andere mensen met MS. Op deze pagina delen we inspirerende verhalen van mensen met MS en mensen uit het MS-veld.


Ronald Giphart: ‘Het overlijden van mijn moeder was heel liefdevol’
Het is dit jaar 25 jaar geleden dat oud-politica Wijnie Jabaaij, moeder van schrijver Ronald Giphart, de strijd tegen MS verloor. Als eerbetoon schreef Giphart het boek ‘Wie waarlijk leeft’, een portret over zijn strijdvaardige moeder.

Gert-Jan: ‘Hulp accepteren heb ik moeten leren’
Gert-Jan (39) deed niets liever dan sporten. Na een zware MS-aanval in 2011 heeft hij zijn dromen moeten bijstellen. Vorig jaar bedwong hij achterop de wielrentandem de Mont Ventoux. ‘Eenmaal boven brak ik. Alle emoties van het hele jaar kwamen eruit.’

Mike (11) heeft MS én CCDP: ‘We durven niet aan de toekomst te denken’
Tijdens het buitenspelen zakt de 9-jarige Mike door zijn benen. Het is het begin van een rits onderzoeken en ziekenhuisopnames. Uiteindelijk krijgt Mike in september 2019 te horen dat hij MS heeft. Hij blijft positief. Hoe het gaat? ‘Altijd goed’. Zijn moeder Judith: ‘We zijn nuchtere mensen en laten ons er niet snel onder krijgen.’

IC/CC-verpleegkundige Francisca heeft MS: ‘Kiezen voor mezelf of voor de ander?’
Kies je voor je eigen gezondheid of de gezondheid van anderen? Deze vraag stelt Francisca zich al maanden. Ze werkt als IC/CC-verpleegkundige in het ziekenhuis, waar zij geregeld coronapatiënten voorbij ziet komen. Francisca heeft daarnaast sinds 2012 MS en gebruikt daarvoor afweerremmende medicatie, waardoor zij extra kwetsbaar is.

Cabaretière Madelijne Kool: ‘Ik zoek vooral de zonzijde van de straat’
Van cabaretvoorstellingen tot online minivakanties en ‘papieren selfies’. Het ontbreekt cabaretière Madelijne Kool niet aan creativiteit. Na twintig jaar in de reclamewereld komt Madelijne in 2014 ‘ uit de kast’ als cabaretière. Drie jaar later krijgt zij de diagnose MS. ‘Ik probeer de humor van het ongemak te zien. MS is niet grappig maar relativering kan troost bieden.’

Lia: ‘Op mijn manier kan ik iets bijdragen aan de strijd tegen MS’
Als Lia Dauvillier in 2009 in haar huis-aan-huis-blad leest dat het Nationaal MS Fonds op zoek is naar collectanten, voelt ze zich direct geroepen. Ze neemt vol overgave de taak van collectecoördinator op zich. Lia weet als geen ander hoe groot de impact van MS kan zijn.

Vera’s (19) grootste droom: haar eigen banketbakkerij openen
Van kleins af aan roept Vera Temmerman (19) dat zij bakker wordt. Ze werkte vanaf haar 12e bij de plaatselijke bakkerij, liep snuffelstage bij een bakkerij in Den Haag en ze heeft inmiddels haar eigen taartenbedrijf ‘Vera’s Bakery’ via Facebook. Ze laat zich door niets of niemand weerhouden, zelfs niet door haar MS.

Onderzoek naar primair progressieve MS: ‘Er is nog zoveel onbekend’
Ongeveer 10 tot 15 procent van alle mensen met MS heeft een primair progressieve beloopsvorm. Zij gaan geleidelijk achteruit en hebben weinig baat bij medicatie. Er is nog veel onbekend over primair progressieve MS (PPMS). Deze maand is de SPIN-P studie, een onderzoek naar PPMS, gestart.

Marian: ‘MS heeft mijn wereld kleiner, maar ook rijker gemaakt’
Marian Böhmer heeft primair progressieve MS. Vlak na de diagnose schiet zij in de regelmodus. Ander huis, scootmobiel, rolstoel. Als alles geregeld is, komt het besef. Een depressie volgt. Hoewel ze haar oude leven terug zou willen, heeft zij geleerd er het beste van te maken.

Edo-Jan kreeg een hevige pseudoschub
Het is februari 2019 als Edo-Jan zich grieperig voelt. Het kost moeite om uit bed te komen en lopen gaat steeds lastiger. Een hectische zakenreis naar Oslo en een virusinfectie lijken hun tol te eisen. Op vrijdagochtend brengt Leonie Eliza voor de zekerheid naar het kinderdagverblijf en gaat naar haar werk. Edo ligt op bed als het misgaat.

Neuroloog Leo Visser: ‘Verschil tussen een schub en pseudoschub is lastig te maken’
Acuut ontstane neurologische klachten bij MS komen vaak voor. Soms is sprake van een pseudoschub. In dat geval verergeren bekende klachten plotseling, maar verdwijnen binnen een paar uur tot een paar dagen weer. Onderzoeker en neuroloog Prof. dr. Leo Visser geeft uitleg.

Column: Spanningsveld bij stellen van diagnose MS
Neuroloog Elske Hoitsma geeft iedere editie van MS Leeft een inkijkje in haar MS-praktijk. Deze keer schrijft zij over het spanningsveld bij het stellen van de diagnose MS.

Eric: ‘Door de MS is een ander talent van mij aangeboord’
Tot zestien jaar geleden bestond het leven van Eric Hoet (55) uit Zoetermeer uit werken en sporten. Hij had door zijn ADHD zoveel energie, dat hij soms vergat te slapen. Dat veranderde in 2003, toen Eric de diagnose MS kreeg.

Johan: ‘Laten zien dat sporten met MS kán’
Na zijn diagnose multiple sclerose in 2015 werd tegen Johan van Etten gezegd: ‘Over een jaar zit je werkeloos thuis in een rolstoel’. Nu, bijna vijf jaar verder, blijkt het scenario voor Johan niet zo zwart te zijn.

Mark heeft MS: ‘Ik ben méér dan Mark met MS’
2004: In dit jaar kreeg Mark Helversteijn-Smit te horen dat hij MS had en dacht 5 jaar geleden door zijn haperende linkerarm dat hij het kappersvak vaarwel moest zeggen.

Maartje heeft MS: ‘Ook met MS mag je genieten’
21 oktober 2013. Deze dag staat in het geheugen van Maartje Havermans (28) uit Zundert gegrift. Op die dag kreeg ze de diagnose MS. Hoewel de ziekte een enorme impact heeft op haar leven, heeft ze in de afgelopen jaren veel geleerd.

Simone: ‘Ik geloof niet in stilzitten’
Simone Rosenbrand droomt ervan om naar Berlijn te fietsen. Eerder daagde zij zichzelf al uit en fietste zij in acht dagen naar Parijs.

Nienke Pluk vond haar roeping in yoga
De 29-jarige Nienke Pluk studeerde af als sociaal cultureel werkster, werkte als baliemedewerkster en vond haar roeping in yoga.

Edo-Jan heeft MS: wist zijn ziekte 13 jaar geheim te houden
Edo-Jan: ‘Omgaan met MS? Slikken, doorbijten en doorgaan.’ Edo-Jan leefde 13 jaar in het geheim met multiple sclerose (MS). In zijn videoportret deelt hij zijn verhaal.

Janneke: ‘Ze denken dat die rollator niet van mij is’
Janneke (25) heeft MS en moet daardoor regelmatig met een rollator over straat. In het videoportret deelt zij haar verhaal.