Leven met MS

Heb je MS, dan kun je meestal een heleboel dingen nog doen. Dit is afhankelijk van het verloop van de MS en de invloed die dit op jouw lichaam heeft. Er zijn mensen met MS die kinderen krijgen, werken tot hun pensioen of marathons rennen. Het is voor een aantal mensen met MS mogelijk om te leven zoals veel andere mensen doen. Voor anderen geldt dat helaas niet. Een gezonde levensstijl en positieve mentaliteit zijn altijd belangrijk. Op deze pagina geven we per thema tips voor leven met MS.

Tips voor leven met MS - Nationaal MS Fonds

Tips per thema voor leven met MS

MS kan een grote impact hebben op het leven. Hoe je hiermee omgaat, verschilt natuurlijk per persoon en per situatie. We hebben een aantal thema’s uitgelicht en hopen dat deze tips jou helpen in het leven met MS.

Leven met MS - MS en acceptatie tips - Nationaal MS Fonds

MS en acceptatie

Het krijgen van de diagnose MS en het leven met deze chronische ziekte kan veel emoties oproepen. Zorgen, angsten, onzekerheid, verdriet of misschien boosheid. Hoe ga je om met deze emoties? En hoe kun je een ziekte als MS accepteren als je niet weet wat de toekomst brengt?

Leven met MS - Bewegen met MS tips - Nationaal MS Fonds

MS en bewegen

Bewegen is belangrijk, niet alleen voor gezonde mensen, maar ook voor mensen met MS. Het houdt je fit en voorkomt problemen met spieren of evenwicht. Ook is bewegen goed voor de hersenen. Wandelen, fietsen, maar ook het doen van huishoudelijke taken valt onder bewegen.

MS en blaasproblemen - Nationaal MS Fonds

MS en blaasproblemen

Veel mensen met MS kampen met blaas- en plasproblemen. De blaas wordt namelijk aangestuurd door het centrale zenuwstelsel. Als er schade aan specifieke zenuwen is, kunnen er klachten van de blaas ontstaan. Deze klachten kunnen een grote impact op de kwaliteit van leven hebben.

MS en cognitie Leven met MS Nationaal MS Fonds

MS en cognitie

Cognitieve problemen komen bij veel mensen met MS voor. Bij de een zal dit erger zijn dan bij de ander. Ook de aard van de problemen verschilt van persoon tot persoon. Het is belangrijk om problemen met geheugen, aandacht en denkvermogen te herkennen en erover te praten.

MS en darmproblemen Leven met MS Nationaal MS Fonds

MS en darmproblemen

Ruim 70 procent van de mensen met MS heeft last van darmproblemen. Het kan gaan om chronische obstipatie (verstopping) of ontlastingsincontinentie. Bij MS kunnen deze klachten plotseling optreden, of over de jaren heen langzaam verergeren. De invloed op je (sociale) leven kan groot zijn.

Leven met MS - MS en intimiteit - Nationaal MS Fonds

MS en intimiteit

MS heeft niet alleen impact op jou, maar ook op jouw partner. Welke invloed heeft MS op jouw relatie? En welk effect heeft dat op de intimiteit? Met elkaar blijven praten is belangrijk. Komen jullie er niet uit? Misschien is hulp van een expert dan een optie.

MS mindset

MS en mindset

Een chronische ziekte als MS kan zorgen voor onzekerheid en stress. Het is dan belangrijk om te werken aan je zelfvertrouwen en je grenzen te bewaken. Ook balans in je leven, zelfliefde en voldoende rust helpen. Hoe krijg je de juiste mindset?

Leven met MS - MS en pijn tips - Nationaal MS Fonds

MS en pijn

Een veelvoorkomende klacht bij MS is pijn. Er bestaan verschillende soorten pijn, die in meer of mindere mate aanwezig is. Hoe ontstaat pijn bij MS? En belangrijker misschien: hoe verminder je deze pijn en hoe kom je ervan af?!

Leven met MS - MS en solliciteren tips - Nationaal MS Fonds

MS en solliciteren

Werk is een belangrijk onderdeel van iemands identiteit. Als je MS hebt en van baan wil wisselen of weer aan het werk wil, kan een sollicitatiegesprek extra spannend zijn. Ben je verplicht om iets over jouw ziekte te vertellen? Wat zijn do’s and don’ts?

Leven met MS - MS en stress tips - Nationaal MS Fonds

MS en stress

Stress kan invloed hebben op MS. Als je een langere periode stress ervaart, maakt je lichaam teveel hormonen aan en raakt het uitgeput. Dit heeft effect op je weerstand, maar kan ook een trigger voor MS zijn. Hoe werkt dit proces en wat doe je ertegen?

MS en vermoeidheid

MS en vermoeidheid

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende en invaliderende symptomen van MS. Van alle mensen met MS geeft 76 tot 92 procent aan met vermoeidheid te kampen.

Leven met MS - MS en voeding - Nationaal MS Fonds

MS en voeding

Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voeding een gunstig effect heeft op het beloop van MS. Er zijn wel aanwijzingen dat een onbewerkt voedingspatroon MS-klachten vermindert en de kwaliteit van leven verbetert.

Leven met MS - MS en werk tips - Nationaal MS Fonds

MS en werk

Werken betekent meer dan enkel geld verdienen. Het zorgt voor ritme, geeft je het gevoel nuttig te zijn, je doet sociale contacten op en je ontwikkelt jezelf. MS hoeft geen reden te zijn om te stoppen met werken. Hoe blijft werk behapbaar?

Het hebben van een chronische ziekte als MS heeft altijd impact op je leven. Zeker als je jong bent en jouw toekomst nog volledig open ligt. Het krijgen van de diagnose kan dan voelen alsof er een grote streep door jouw (toekomst)plannen wordt gezet. Wij willen jou graag ondersteunen bij de uitdagingen die je tegenkomt. Het doel? Jou in jouw kracht zetten en stimuleren je dromen uit te laten komen.

Logo MpowerS

Het delen van inspirerende verhalen van mensen met MS kan zorgen voor herkenning en erkenning bij andere mensen met MS. De ziekte heeft zoveel gezichten, dat de verhalen oneindig zijn. Geen twee mensen met MS hebben dezelfde klachten of hetzelfde verhaal. Dat blijkt uit de vele verhalen die wij inmiddels gehoord hebben. Benieuwd?