HomeCoachingCan Do More

Can Do More

MS heeft een grote impact op jou en je partner. Maar jullie staan er niet alleen voor. Het Can Do More programma maakt je sterker in het omgaan met MS. Het geeft jou en je partner meer grip op je situatie. Het is een wetenschappelijk bewezen methode, die al honderden mensen met een chronische ziekte én hun partner /mantelzorger heeft geholpen. Deelnemers voelen zich na afloop sterker, weerbaarder en meer in control over hun eigen leven.

can do more trainingsprogramma

“Ik zou mijn stress beter onder controle willen krijgen”
“Ik wil het fijner hebben met mijn partner”
“Ik zou graag minder angstig zijn”
Heb jij ook zulke wensen? En zou je het fijn vinden om hier nu echt wat aan te doen?

Met het programma Can Do More krijg je concrete technieken en acties om te gebruiken in het dagelijks leven met MS. Trainer Noëlle Kamminga: “Het is een soort gereedschapskist, waaruit je kunt pakken wat je nodig hebt en bij je past.”

“Wat kan wel?” Dat is de insteek van het Can Do More trainingsprogramma. Je gaat aan de slag met thema’s als acceptatie en de invloed van MS op je dagelijks leven. Ook ontdek je hoe je zoveel mogelijk zelf de regie kunt houden over je situatie. Omdat het programma 8 weken loopt, kun je echt aan de slag met dingen thuis, zelf en met je partner, en technieken uitproberen.

Voor wie?

Can Do More is een programma voor mensen met MS en hun partner en/of mantelzorger. Het bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 1,5 uur, waarvan vier sessies online plaatsvinden. In deze bijeenkomsten volgen de persoon met MS en de partner/mantelzorger apart een programma. Wel op dezelfde tijd. Elke groep bestaat uit maximaal zeven personen en wordt begeleid door een gecertificeerd trainer. Na de acht wekelijkse sessies volgt 3 maanden later een ankersessie.

De eerste pilot van het Can Do More programma start 14 oktober in Utrecht. Deelname aan deze pilot is kosteloos. In 2023 gaan er nieuwe Can Do More-groepen van start, op meerdere locaties in het land of volledig digitaal.

Waarom aparte groepen?

De situaties, perspectieven en ervaringen van mensen met MS en partners zijn verschillend. Daarom zitten zij in aparte groepen. Als deelnemer aan de groep draait het echt om jouw perspectief. De uitwisseling met mensen die in eenzelfde situatie zitten, blijkt vaak heel waardevol.

Wat is het doel?

Het doel van Can Do More is een betere kwaliteit van leven voor mensen met MS en hun partners. De kern van het programma is leren van elkaar, inzicht krijgen in het omgaan met MS en verschillende manieren ontdekken om problemen het hoofd te bieden. Het programma stimuleert mensen om de regie over de ziekte in eigen hand te nemen. Met zelfredzaamheid, een positieve mentaliteit en een gezonde leefstijl. Partners kunnen hen hierin versterken. Daarnaast leren deelnemers eventuele psychische en cognitieve problemen door MS te herkennen en te verminderen.

Hoe ziet het programma eruit?

Can Do More bestaat uit acht wekelijkse sessies in aparte groepen voor mensen met MS en partners en/of mantelzorgers. Elke groep bestaat uit maximaal zeven personen. In de sessies komen thema’s aan bod als zelfevaluatie, gezondheidsbevordering, stressmanagement en sociale ondersteuning. Ook leren deelnemers over de invloed die MS kan hebben op geheugen en concentratie (cognitie) en wat zij kunnen doen om met deze problemen om te gaan.

Wetenschappelijke onderbouwing

De methode die de basis vormt voor dit programma, PPEP4ALL, is wetenschappelijk onderzocht. Kijk hier voor meer informatie.

Praktische informatie

De bijeenkomsten vinden op onderstaande data van 13:30 uur – 15:00 uur. Vier bijeenkomsten en de ankersessie zijn in Utrecht, vier andere bijeenkomsten zijn online. Zo houden we het qua reistijd behapbaar.

  • vrijdag 14 oktober – Utrecht
  • vrijdag 21 oktober – online
  • vrijdag 28 oktober – Utrecht
  • vrijdag 11 november – Utrecht
  • vrijdag 18 november – online
  • vrijdag 25 november – online
  • vrijdag 2 december – online
  • vrijdag 9 december – Utrecht
  • Ankersessie: vrijdag 24 februari – Utrecht

Meedoen aan Can Do More?

Wil je meer informatie of deelnemen in oktober? Twijfel niet en neem contact met ons op!

Stuur een e-mail

Heb je interesse, maar kun je niet in oktober?

Meld jezelf aan voor de wachtlijst voor volgend jaar via onderstaande knop. Je ontvangt dan een e-mail zodra er meer informatie beschikbaar is.

Ik wil graag op de wachtlijst