HomeCoachingCan Do More

Can Do More

Als jij MS hebt, of je partner, heeft dit een grote invloed op je leven. Maar jullie staan er niet alleen voor. Het Can Do More programma maakt je sterker in het omgaan met MS, elk in je eigen rol. Het geeft jou en je partner meer grip op je situatie.

can do more trainingsprogramma

!! Op 17 maart starten er nieuwe Can Do More-groepen in regio Leiden! Scroll verder om je in te schrijven !!

‘’Tijdens deze training is me weer even duidelijk geworden hoe belangrijk communicatie is, en heb ik weer concrete handvatten gekregen om die communicatie te optimaliseren!’’

“Wat kan wel?” Dat is de insteek van het Can Do More trainingsprogramma. Je gaat aan de slag met thema’s als acceptatie en de invloed van MS op je dagelijks leven. Je ontdekt hoe je zoveel mogelijk zelf de regie kunt houden over je situatie. Omdat het programma enkele maanden loopt, kun je thuis zelf technieken uitproberen. Deelnemers voelen zich na afloop sterker, weerbaarder en meer in control over hun eigen leven. Ze geven de training gemiddeld een 8.

Voor wie?

Can Do More is een programma voor mensen met MS en hun partner en/of mantelzorger. Het bestaat uit acht bijeenkomsten van 1,5 uur. In deze bijeenkomsten volgen de persoon met MS en de partner/mantelzorger apart een programma. Wel op dezelfde tijd. Elke groep bestaat uit maximaal acht personen en wordt begeleid door een gecertificeerd trainer. Na de acht sessies volgt na 3 maanden nog een terugkomsessie, de zogenaamde ankersessie.

De eerste (pilot)groep volgde het Can Do More programma in een hybride vorm: deels op locatie en deels digitaal. In het voorjaar van 2023 gaan er nieuwe Can Do More-groepen van start, op meerdere locaties in het land. De training kan in drie vormen plaatsvinden: volledige op locatie, hybride of volledig digitaal.

Waarom aparte groepen?

De situaties, perspectieven en ervaringen van mensen met MS en partners zijn verschillend. Daarom zitten zij in aparte groepen. Can Do More is een actief programma, geen praatgroep. Je gaat aan de slag met manieren om grip te krijgen op de gevolgen van MS in jouw leven. Je bent zelf aan zet om het maximale eruit te halen. De uitwisseling met mensen die in eenzelfde situatie zitten, blijkt daarbij heel waardevol. Je kunt jezelf ook individueel inschrijven voor een groep, dus zonder partner.

Wat is het doel?

Het doel van Can Do More is een betere kwaliteit van leven voor mensen met MS en hun partners. De kern van het programma is leren van elkaar, inzicht krijgen in het omgaan met MS en verschillende manieren ontdekken om problemen het hoofd te bieden. Het programma stimuleert mensen om de regie over de ziekte in eigen hand te nemen. Met zelfredzaamheid, een positieve mentaliteit en een gezonde leefstijl leer je elkaar samen versterken.

Hoe ziet het programma eruit?

Can Do More bestaat uit acht sessies en een ankersessie. In de sessies komen thema’s aan bod als zelfevaluatie, gezondheidsbevordering, stressmanagement en sociale ondersteuning. Deelnemers krijgen daar tips en technieken voor aangereikt.  Trainer Noëlle Kamminga: “Het is een soort gereedschapskist, waaruit je kunt pakken wat je nodig hebt en bij je past.” Ook leren deelnemers over de invloed die MS kan hebben op geheugen en concentratie (cognitie) en hoe zij met deze problemen om kunnen gaan.

“Can Do More heeft mij, en ook mij partner geholpen om weer met vertrouwen naar de toekomst te kijken, ondanks (of misschien wel dankzij) MS.”

Wetenschappelijke onderbouwing

De methode die de basis vormt voor dit programma, PPEP4ALL, is wetenschappelijk onderzocht en heeft al honderden mensen met een chronische ziekte én hun partner /mantelzorger geholpen. Kijk hier voor meer informatie.

Praktische informatie

Op 17 maart start een nieuwe Can Do More-groep in regio Leiden. Je kunt je daarvoor inschrijven onderaan deze pagina.

Momenteel zijn we de data en locaties voor meer Can Do More-groepen aan het plannen. Je kunt je alvast aanmelden voor de wachtlijst door een e-mail te sturen naar [email protected]. Zodra er nieuwe Can Do More-groepen starten, zullen we de trainingsdata en -locaties bekendmaken op deze webpagina en via social media.

Deelname aan het programma wordt vergoed. Als je zorgverzekeraar de kosten niet vergoedt, doet het Nationaal MS Fonds dat. Schrijf je je in, dan verwachten we dat je het hele programma volgt.

Twijfel je over je deelname aan Can Do More of heb je vragen? Bekijk de veelgestelde vragen via de knop hieronder of mail ons op [email protected]

Meld je aan!

Zoals je al hebt kunnen lezen is het programma opgedeeld in twee groepen, groep A (mensen met MS) en groep B (partners van mensen met MS). Per groep is er ruimte voor 8 personen, dus wees er snel bij!