Het verhaal van Kevin

Het leven lacht Kevin Maijer (29) toe, totdat MS begin 2020 hard toeslaat en alles op zijn kop zet. De oogzenuwen van allebei zijn ogen raken beschadigd en dat zorgt ervoor dat Kevin inmiddels zo goed als niets meer ziet. Daarmee leren leven valt niet altijd mee, maar Kevin haalt zijn kracht letterlijk en figuurlijk uit zijn grote passie sporten.

Kevin krijgt begin 2020 de diagnose MS - Nationaal MS Fonds

Videoportret van Kevin

Kevin: ‘Ik heb mijn sportieve dromen moeten bijstellen, maar ik ga ze waarmaken’
Kevin: “Eén van mijn grootste zorgen vlak na de diagnose was of ik het gezichtje van onze ongeboren zoon nog wel zou kunnen zien. Het was bizar. Binnen een maand tijd was mijn leven totaal veranderd. Eind 2019 was ik aardig op weg naar een perfecte toekomst. Ik was vijf dagen in de week bezig met Crossfit, een combinatie van gewichtheffen, gymnastiek en atletiek. Ik trainde intensief en had me nog nooit zo goed gevoeld. Mijn vrouw was zwanger van ons tweede kind, we genoten van onze dochter, hadden een nieuw huis gekocht en ik was net begonnen aan de HBO-studie Verpleegkunde, iets waar ik al langer van droomde.” Alle dromen komen op losse schroeven te staan als Kevin last krijgt van een stekende pijn in zijn linkeroog. Het lijkt alsof er iets in zit, maar hoe vaak en hoe goed hij ook kijkt, hij vindt de oorzaak niet. Als hij op een nacht wakker wordt van de pijn, gaat hij toch maar naar de huisarts. Voor hij het weet, zit hij in de molen van ziekenhuisbezoeken en onderzoeken.

Slecht zicht

Een week na de eerste klachten, ziet Kevin bijna niks meer met zijn linkeroog. “Op dat moment sloeg bij mij de paniek toe. De artsen waren bang voor een hersentumor, het bleek MS. Onze wereld stortte in. Mijn eerste gedachte was: Ik kom in een rolstoel terecht. Pas later kwam ik erachter dat dat gelukkig lang niet altijd het geval is.” Ondanks intensieve behandelingen in het ziekenhuis, herstelt Kevins zicht niet. En niet veel later merkt hij dat ook zijn rechteroog achteruit gaat. “Het komt bijna nooit voor dat beide oogzenuwen worden aangetast en meestal herstelt het zicht na een aanval weer grotendeels. Wat dat betreft heb ik een heel verkeerde loterij gewonnen. Ik zie met mijn linkeroog nog 2% en met rechts 10%. Er is nog maar een klein deel van mijn gezichtsveld scherp, de rest is wazig of weg. De verwachting is dat dat niet meer beter gaat worden. En mocht ik weer een MS-aanval krijgen, dan is de kans groot dat ik helemaal niets meer kan zien.”

Bewuster leven

Kevin heeft altijd gewerkt met mensen met een visuele beperking en staat nu opeens aan de andere kant van de streep. Hij moet leren omgaan met zijn visuele beperking in een wereld die daar niet altijd op is ingesteld en gaat een intensief revalidatietraject in. “Er zijn heel veel dingen die ik niet meer kan, zoals alleen met mijn kinderen op pad gaan naar de speeltuin. De kans dat ik mijn dochter uit het oog verlies is te groot. 24/7 voor onze dochter (2,5) en zoon (8 maanden) zorgen is te vermoeiend, daarom springen onze moeders bij. Ik kan niet werken en ik moet nog vaak naar het ziekenhuis. Er zijn genoeg dagen dat ik verdrietig ben en zou willen dat het anders was, maar ik ga wel door. Ik ben door MS bewuster gaan leven. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik zoveel tijd met mijn zoontje zou kunnen doorbrengen en nu geniet ik daar iedere dag van.”

Kracht van sporten

Sporten geeft Kevin kracht en motivatie om door te gaan. Met hulp van zijn coaches pakt hij een paar maanden na de diagnose zijn grote passie Crossfit weer op. De eerste training verbreekt hij zijn persoonlijk record gewichtheffen. “Op dat moment ging bij mij de knop om. Ik voelde: Ik ben ziek, maar ik bén niet MS. Ik ben nog steeds Kevin. Doelen stellen en doorgaan, dat is hoe ik in het leven sta. Sporten doet me goed. Mijn eerste doel is tien kilometer hardlopen tijdens MS Motion. Ik train daarvoor thuis op een Air Runner, een soort loopband. Buiten loop ik hard ik met mijn buddy Leon. We zijn verbonden door middel van een elastisch loopkoord en Leon geeft me aanwijzingen waardoor ik weet hoe en waar ik moet lopen. Ik heb moeten leren om die hulp te vragen, maar ik realiseerde me: Als ik wil blijven sporten, dan moet ik dat samen doen. Ik wil mijn dromen niet laten schieten door MS. Ik had voor ik ziek werd het plan om mee te doen aan een sprint triatlon met mijn vader. Dat wil ik nog steeds. Ik hoop ook weer fijn werk te vinden, als de MS wat meer onder controle is. Hopelijk iets met sport, in welke vorm dan ook. Misschien moet ik mijn dromen een beetje bijstellen of aanpassen, maar ik ga ze hoe dan ook waarmaken.”

Geef voor MS

De ziekte MS heeft een enorme impact op het leven. We weten nog steeds niet hoe MS ontstaat en hoe de ziekte te genezen is. Onderzoek is daarom hard nodig. Geef en maak onderzoek naar MS mogelijk.