Marco Weijman liep een marathon voor het Nationaal MS Fonds

Het leven van Marco Weijman en zijn jonge gezin stond op zijn kop nadat zijn vrouw Hanneke een kleine twee jaar geleden de diagnose MS kreeg. Om zijn hoofd te leeg te maken, begon hij met hardlopen. Niet veel later schreef Marco zich in voor een marathon om geld op te halen voor het Nationaal MS Fonds. Met zijn actie haalde hij €2.000 op. Een prachtig resultaat. Wij spraken met Marco over hoe hij de afgelopen periode en het lopen van de marathon heeft ervaren.

Marathon-voor-het-nationaal-ms-fonds

Zoiets overkomt altijd een ander totdat het heel dichtbij gebeurt

“We waren er gelukkig vrij vroeg bij, waardoor er snel gestart kon worden met een behandeling.” vertelt Marco als hij het over de diagnose van Hanneke heeft. “MS was heel erg nieuw voor ons. Zoiets overkomt altijd een ander, totdat het heel dichtbij gebeurt… En als partner kun je alleen maar ondersteunen, dat is best lastig. Na een tijdje ben ik gaan hardlopen om mijn frustratie kwijt te raken en als uitlaatklep van mijn gevoelens. Dit heeft mij echt geholpen. Het hardlopen beviel zo goed, dat ik besloot een marathon voor het Nationaal MS Fonds te gaan lopen.”

De marathon en voorbereiding erop

Marco en Hanneke wonen tijdelijk in Amerika. Marco koos ervoor om de 42.195 km in Panama City Beach, Florida te lopen op 2 december. “Zelf wonen wij in Alabama en dat is redelijk heuvelachtig. Om de uitdaging haalbaar te laten zijn, koos ik voor Panama City Beach dat op slechts twee uur rijden ligt en relatief vlak is. Nadat ik al even aan het hardlopen was en de keuze voor een marathon was gemaakt, heb ik online een trainingsschema voor een marathon gedownload en teruggeteld vanaf de startdatum. Hanneke liet mij daarin echt mijn gang gaan.”

Marathon voor het Nationaal MS Fonds door Marco

Mensen leven mee

Je hebt in het begin het gevoel: ‘dit is ons probleem’. Al snel merkte ik echter dat er heel veel mensen meeleven. Dat vind ik heel bijzonder. De steun en betrokkenheid die we ervaren, helpen enorm. Mede daardoor is mijn eigen donatiegedrag veranderd. Als er iemand langs komt voor een collecte, besef ik nu veel beter dat hier vaak een persoonlijk doel achter zit.”

Steun vanuit onverwachte hoek

Naast het volbrengen van de marathon haalde Marco ook een waanzinnig geldbedrag op voor het Nationaal MS Fonds. “Eerlijk is eerlijk, ik doe weinig met social media. Het is vooral Hanneke geweest die heeft geholpen met leuke teksten voor op de pagina en social media berichten. Overigens is het aanmaken van een pagina eenvoudig en een leuke manier om de actie vorm te geven. De eerste donatie heb ik er zelf op gezet in de hoop dat anderen daardoor ook zouden doneren. Binnen anderhalve dag zat ik al op mijn streefbedrag dus heb ik dit verhoogd. Af en toe deelde ik kleine updates in de blogs op de actiepagina. Je zag dat mensen echt meeleefden, de blogs werden veel gelezen en er werden mooie bedragen gedoneerd. Ook vanuit onverwachte hoek. En juist dat maakt het zo speciaal. We kregen zelfs donaties van mensen die we niet kenden. Dat was super sympathiek.”

Wil je ook iets doen? Start een actie op sterktegenms.nl of kijk wat je nog meer kan doen op onze help mee pagina.