Steun Tamar en al die anderen met MS

Tamar van der Wel (47) voelde zich na een bruiloft helemaal niet goed. Ze had enorm veel pijn en kreeg de volgende dag tintelingen in de helft van haar lichaam. Na drie grote aanvallen kwam de diagnose MS. Haar verhaal was op tv te zien! In een special van het programma De Grote Tuinverbouwing geeft het team haar tuin een metamorfose. Bekijk de volledige aflevering hier. Omdat Tamar door extreme vermoeidheid en veel pijn weinig buiten de deur komt, is ze hier enorm blij mee.

Samen kunnen we MS stoppen

Het Nationaal MS Fonds droomt van een toekomst zonder MS. Dankzij onderzoek begrijpen we MS al veel beter. Toch kunnen we de ziekte nog niet genezen. We blijven daarom werken aan oplossingen om een einde te maken aan MS en de gevolgen ervan voor mensen met MS. Dat kunnen we niet alleen. Samen met MS-onderzoekers, collectanten, donateurs, actievoerders en iedereen die het MS een warm hart toedraagt, kunnen we de generatie zijn die MS weet te stoppen. Voorgoed!

Het verhaal van Tamar

Tamar werd twee jaar na de MS diagnose afgekeurd voor haar werk . ‘Mijn leven was compleet veranderd. Van een levendige vrouw, docent en fitte moeder naar een chronisch zieke vrouw zonder baan en nog steeds twee jonge kinderen. Ik wilde mijn gezin zo min mogelijk met mijn ziekte confronteren, dus hield ik het verborgen als ik pijn had en moe was.’

Het verhaal van Crystal

In de uitzending is er ook een item met Crystal (23). Naar school gaan, de stad in met vrienden, uitgaan tot diep in de nacht of naar een festival gaan. Allemaal dingen die voor veel jonge meiden normaal zijn, maar niet voor Crystal van der Lugt (23). In plaats daarvan had ze al jong te dealen met een heleboel fysieke klachten. Op haar achttiende krijgt ze de diagnose MS. Ondanks dat is Crystal positief en probeert ze alles uit haar leven te halen. ‘Mijn kracht haal ik uit muziek. Daar kan ik al mijn emoties in kwijt’.

Onderzoek naar MS is enorm belangrijk

Dr. Joost Smolders, neuroloog en hoofd van het MS Centrum ErasMS in Rotterdam, legt in het tv-programma uit waarom onderzoek naar MS zo ontzettend hard nodig is. In Nederland zijn er ruim 25.000 mensen met MS. Dit aantal neemt alleen maar toe, want iedere dag krijgt iemand de diagnose MS. Het is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. Er bestaan medicijnen die de ziekte kunnen remmen, maar een oplossing voor MS is er (nog) niet.

Help jij mee?

MS is een zenuwslopende ziekte. De gevolgen zijn enorm en de toekomst van jonge mensen, zoals Tamar en Crystal, staat volledig op zijn kop. Daarom is meer onderzoek nodig. Jouw hulp is onmisbaar. Word donateur en geef voor genezing van MS.