Kwaliteit van MS-zorg verbeteren

We zetten ons in voor een beter leven voor mensen met MS, nu en in de toekomst. Goede MS-zorg draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met MS. Om de kwaliteit van MS-zorg te verbeteren, financieren we een aantal projecten waarmee professionals hun kennis over MS kunnen vergroten.

Het Nationaal MS Fonds financiert diverse projecten om de kwaliteit van de MS-zorg te verbeteren
Nationaal MS Fonds investeert in het opleidingsprogramma voor een arts-onderzoeker neurologie in MS centrum ErasMS

We investeren in een opleidingsprogramma voor een arts-onderzoeker neurologie in MS centrum ErasMS. Met deze aanstelling krijgt een jonge neuroloog de kans om veel mensen met MS te zien en zich grondig te verdiepen in de ziekte MS. Deze financiering draagt bij aan een goede kwaliteit van zorg voor mensen met MS.

Nationaal MS Fonds financiert het MS-fellowship van Eva Strijbis en Zoé van Kempen bij MS Centrum Amsterdam

MS-fellows zijn jonge neurologen die zich verder willen specialiseren in de zorg voor mensen met MS. Ze draaien twee jaar mee met het MS-neurologen team van het MS Centrum Amsterdam en ervaren hoe MS-neurologen te werk gaan en eventuele moeilijkheden aanpakken. Door onze subsidie zijn MS-fellows Eva Strijbis en Zoé van Kempen in 2019 gestart bij het MS Centrum Amsterdam.

Ziekenjuizen met Vlinderkeurmerk - Nationaal MS Fonds

Ziekenhuizen die goede zorg aan mensen met MS verlenen, certificeren wij met het Vlinderkeurmerk. Deze ziekenhuizen moeten wel aan een aantal criteria voldoen. Op dit moment zijn er 13 ziekenhuizen met Vlinderkeurmerk in Nederland.

Nieuw Unicum biedt de mantelzorgtraining voor aan - Nationaal MS Fonds

Zorg voor de mantelzorg

Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van mensen met MS. Ze vormen een vangnet en helpen waar het nodig is. Veel mantelzorgers doen dit ‘gewoon’, maar het ís niet gewoon. Het kan ook zwaar zijn. Daarom laten we mantelzorgers weten dat ze er niet alleen voor staan en hebben we aandacht voor de uitdagingen die mantelzorgers onderweg tegenkomen.

Nationaal MS Fonds financiert de opleiding voor MS-verpleegkundigen

Opleiding MS-verpleegkundigen

Al vanaf 2015 financiert het Nationaal MS Fonds de opleiding tot MS-Zorgprofessional. De Landelijke Vereniging MS-verpleegkundigen (LVMS) en Masters in MS (Stichting VS/PA) organiseren deze opleiding tot MS-zorgprofessional voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten en PA’s/psychian assistents. Het is een vakgerichte en gespecialiseerde opleiding tot MS-zorgprofessional die is ontwikkeld vanuit de praktijk rondom de zorg en behandelmogelijkheden van een MS-patiënt en heeft als doel het vergroten van vakkennis die toegespitst is op Multiple Sclerose. Het Nationaal MS Fonds heeft 10.000 euro beschikbaar gesteld voor 2021 en 2022, waardoor we een bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de MS patiënt.

Meer weten?

We richten ons op drie pijlers: onderzoek, voorlichting en coaching. Wil je ons helpen, steun ons dan.