HomeKwaliteit van MS-zorg verbeteren

Kwaliteit van MS-zorg verbeteren

We zetten ons in voor een beter leven voor mensen met MS, nu en in de toekomst. Goede MS-zorg draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met MS. Om de kwaliteit van MS-zorg te verbeteren, financieren we een aantal projecten waarmee professionals hun kennis over MS kunnen vergroten.

Het Nationaal MS Fonds financiert diverse projecten om de kwaliteit van de MS-zorg te verbeteren
Nieuw Unicum biedt de mantelzorgtraining voor aan - Nationaal MS Fonds

Nieuw Unicum heeft een mantelzorgtraining voor partners en andere naasten van mensen met MS ontwikkeld. Wij financierden in 2021 de uitrol van deze training en het onderzoek om de training verder uit te breiden van partners naar andere mantelzorgers.

Nationaal MS Fonds investeert in het opleidingsprogramma voor een arts-onderzoeker neurologie in MS centrum ErasMS

We investeren in een opleidingsprogramma voor een arts-onderzoeker neurologie in MS centrum ErasMS. Met deze aanstelling krijgt een jonge neuroloog de kans om veel mensen met MS te zien en zich grondig te verdiepen in de ziekte MS. Deze financiering draagt bij aan een goede kwaliteit van zorg voor mensen met MS.

E-health tool MS Zorg op Afstand van Nieuw Unicum - Nationaal MS Fonds

MS Expertisecentrum Nieuw Unicum heeft voor mensen met MS de e-health tool MS Zorg op Afstand ontwikkeld. Met deze tool kan de MS-verpleegkundige via een online videoverbinding de MS-patiënt beter monitoren en op tijd de juiste hulp inschakelen.

Nationaal MS Fonds financiert het MS-fellowship van Eva Strijbis en Zoé van Kempen bij MS Centrum Amsterdam

MS-fellows zijn jonge neurologen die zich verder willen specialiseren in de zorg voor mensen met MS. Ze draaien twee jaar mee met het MS-neurologen team van het MS Centrum Amsterdam en ervaren hoe MS-neurologen te werk gaan en eventuele moeilijkheden aanpakken. Door onze subsidie zijn MS-fellows Eva Strijbis en Zoé van Kempen in 2019 gestart bij het MS Centrum Amsterdam.

Folder MS MasterclasS - Nationaal MS fonds

Nationaal MS Fonds en het MS Centrum Amsterdam hebben één gemeenschappelijk doel: het verhogen van het aantal MS-gespecialiseerde neurologen in Nederland, zodat de kwaliteit van zorg voor mensen met MS verbetert. Sinds 2019 verstrekken we subsidie aan het MS Centrum Amsterdam voor het organiseren van een MS-MasterclasS voor neurologen (in opleiding).

Ziekenjuizen met Vlinderkeurmerk - Nationaal MS Fonds

Ziekenhuizen die goede zorg aan mensen met MS verlenen, certificeren wij met het Vlinderkeurmerk. Deze ziekenhuizen moeten wel aan een aantal criteria voldoen. Op dit moment zijn er 13 ziekenhuizen met Vlinderkeurmerk in Nederland.

Nationaal MS Fonds financiert de opleiding voor MS-verpleegkundigen

Opleiding MS-verpleegkundigen

Al vanaf 2015 financiert het Nationaal MS Fonds de opleiding tot MS-Zorgprofessional. De Landelijke Vereniging MS-verpleegkundigen (LVMS) en Masters in MS (Stichting VS/PA) organiseren deze opleiding tot MS-zorgprofessional voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten en PA’s/psychian assistents. Het is een vakgerichte en gespecialiseerde opleiding tot MS-zorgprofessional die is ontwikkeld vanuit de praktijk rondom de zorg en behandelmogelijkheden van een MS-patiënt en heeft als doel het vergroten van vakkennis die toegespitst is op Multiple Sclerose. Het Nationaal MS Fonds heeft 10.000 euro beschikbaar gesteld voor 2021 en 2022, waardoor we een bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de MS patiënt.

Nationaal MS Fonds biedt een collectieve zorgverzekering aan

Het Nationaal MS Fonds heeft voor mensen met MS collectieve zorgverzekeringen afgesloten bij Zilveren Kruis en CZ. Als je 25 euro doneert aan het Nationaal MS Fonds kan je dit collectiviteitsnummer krijgen. Dit moet vermeld worden in het donatieformulier of omschrijving. Vervolgens sturen wij het collectiviteitsnummer toe.

Meer weten?

We richten ons op drie pijlers: onderzoek, voorlichting en coaching. Wil je ons helpen, steun ons dan.