Zorg voor de mantelzorg

Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van mensen met MS. Partner, ouders, kinderen, vrienden, buren… ze vormen een vangnet en helpen waar het nodig is. Veel mantelzorgers doen dit ‘gewoon’, maar het ís niet gewoon. Het kan ook zwaar zijn. Daarom laten we mantelzorgers weten dat ze er niet alleen voor staan en hebben we aandacht voor de uitdagingen die mantelzorgers onderweg tegenkomen. En helpen we met informatie, tips, trainingen en activiteiten.

Nationaal MS Fonds financiert de mantelzorgtraining van Nieuw Unicum voor partners en naasten van mensen met MS
can do more trainingsprogramma nationaal ms fonds

Can Do More

Leer omgaan met stress, vermoeidheid en andere gevolgen van MS.

Coaching mensen met MS - kinderkampen - Nationaal MS Fonds

MS-Kinderkampen

Voor kinderen van een ouder met MS. Om hen te helpen zo goed mogelijk om te gaan met de situatie thuis.

Waardevolle initiatieven en websites voor mantelzorg

Vroeg of laat krijgt iedereen met mantelzorg te maken. Je bent het óf je wordt het. Er is dan ook al veel informatie over de cruciale rol van mantelzorgers en hoe ze hun mantelzorgtaken in kunnen vullen op een manier die bij hen past. We zetten hier een aantal waardevolle websites op een rij. Ze gaan niet specifiek in op mantelzorg bij mensen met MS, maar bevatten wel relevante informatie en tips:

  • MantelzorgNL: De landelijke vereniging MantelzorgNL is er voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of buur. Je kunt bij hen terecht voor informatie, een luisterend oor en ze hebben allerlei relevante informatie voor de mantelzorger op een rij gezet.
  • Voor jonge mantelzorgers: Het zorgen voor een familielid, in combinatie met je school, opleiding, vrienden en hobby’s is pittig. Hoe zorg je goed voor jezelf? En welke ondersteuning is er voor je. Je leest het hier.
  • Handen-in-huis: Wil je er als mantelzorger even tussenuit? Dan kun je terecht bij de Stichting Mantelzorgvervanging Nederland.
  • Zorgmaatje aan huis: Als je wat extra ondersteuning kunt gebruiken, om leuke dingen te doen of samen praktische zaken te regelen, dan kan Zorgmaatje aan Huis helpen.
  • Regelhulp: Regelhulp is een wegwijzer van het ministerie van VWS met speciale aandacht voor mantelzorg. Zoek je langdurige zorg of hulp voor jezelf of iemand anders? Op Regelhulp lees je welke mogelijkheden er zijn en waar je naartoe kunt om zorg of hulp te regelen. Ook worden de zorgwetten uitgelegd.