HomeKwaliteit van zorg verbeteren

Kwaliteit van zorg verbeteren

We zetten ons in voor een beter leven voor mensen met MS, nu en in de toekomst. Goede MS-zorg draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met MS. Om de kwaliteit van zorg te verbeteren, financieren we een aantal projecten waarmee professionals hun kennis over MS kunnen vergroten.

Nieuw Unicum heeft een mantelzorgtraining ontwikkeld voor naasten van mensen met MS

Nieuw Unicum heeft een mantelzorgtraining voor partners en andere naasten van mensen met MS ontwikkeld. Wij financieren in 2021 de uitrol van deze training en het onderzoek om de training verder uit te breiden van partners naar andere mantelzorgers.

Meer lezen over het mantelzorgprogramma
Nationaal MS Fonds financiert een opleiding voor een arts-onderzoeker

We investeren in een opleidingsprogramma voor een arts-onderzoeker neurologie in MS centrum ErasMS. Met deze aanstelling krijgt een jonge neuroloog de kans om veel mensen met MS te zien en zich grondig te verdiepen in de ziekte MS. Deze financiering draagt bij aan een goede kwaliteit van zorg voor mensen met MS.

Over het opleidingsprogramma

MS Expertisecentrum Nieuw Unicum heeft voor mensen met MS de e-health tool MS Zorg op Afstand ontwikkeld. Met deze tool kan de MS-verpleegkundige via een online videoverbinding de MS-patiënt beter monitoren en op tijd de juiste hulp inschakelen.

Alles over MS Zorg op Afstand

MS-fellows zijn jonge neurologen die zich verder willen specialiseren in de zorg voor mensen met MS. Ze draaien twee jaar mee met het MS-neurologen team van het MS Centrum Amsterdam en ervaren hoe MS-neurologen te werk gaan en eventuele moeilijkheden aanpakken. Door onze subsidie zijn MS-fellows Eva Strijbis en Zoé van Kempen in 2019 gestart bij het MS Centrum Amsterdam.

Meer over het MS-fellowship

Nationaal MS Fonds en het MS Centrum Amsterdam hebben één gemeenschappelijk doel: het verhogen van het aantal MS-gespecialiseerde neurologen in Nederland, zodat de kwaliteit van zorg voor mensen met MS verbetert. Sinds 2019 verstrekken we subsidie aan het MS Centrum Amsterdam voor het organiseren van een MS-MasterclasS voor neurologen (in opleiding). Vanwege het coronavirus gaat helaas de MS-MasterclasS van 2021 niet door.

Over de laatste MS-MasterclasS

MS kan veel vragen en onzekerheden oproepen. Niet alleen bij mensen met MS zelf, maar ook bij mensen uit hun omgeving. De behandelaar is altijd het eerste aanspreekpunt. Maar vragen over MS kunnen heel divers zijn. Het MS Loket fungeert als een ‘routeplanner’ en wijst je de weg naar de juiste deskundige die jouw vraag over leven met MS beantwoordt. Het MS Loket is op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 uur bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800-1066. Lees ook het verhaal van Yvonne Hendriks, die regelmatig het MS Loket belt voor advies.

Alles over het MS Loket

Ziekenhuizen die goede zorg aan mensen met MS verlenen, certificeren wij met het Vlinderkeurmerk. Deze ziekenhuizen moeten wel aan een aantal criteria voldoen. Op dit moment zijn er 13 ziekenhuizen met Vlinderkeurmerk in Nederland.

Meer over het Vlinderkeurmerk

Opleiding MS-verpleegkundigen

We financierden in 2019 en 2020 de MS-opleiding voor verpleegkundigen. Deze MS-opleiding wordt georganiseerd door de opleidingscommissie (samengesteld uit leden van de Landelijke Vereniging MS verpleegkundigen en Stichting Verpleegkundig Specialisten MS) en bestaat uit een kwalitatief hoogwaardig scholingsprogramma met sprekers, waarin de actualiteit rondom MS meegenomen wordt. De scholingsdagen zijn bedoeld voor verpleegkundigen werkzaam op een MS-poli en verpleegkundigen die veel te maken hebben met mensen met MS. De opleiding wordt afgesloten met een examen en certificaat. Nationaal MS Fonds heeft  5.000 euro beschikbaar gesteld.

Het Nationaal MS Fonds heeft voor mensen met MS collectieve zorgverzekeringen afgesloten bij Zilveren Kruis en CZ. Als je 25 euro doneert aan het Nationaal MS Fonds kan je dit collectiviteitsnummer krijgen. Dit moet vermeld worden in het donatieformulier of omschrijving. Vervolgens sturen wij het collectiviteitsnummer toe.

Ik wil doneren

Meer weten?

We richten ons op drie pijlers: onderzoek, voorlichting en coaching. Wil je ons helpen, steun ons dan.

Alles over onze pijlers
Steun het Nationaal MS Fonds