HomeMS en corona

De wereld is in de ban van het coronavirus. Het zorgt voor vragen en onzekerheden, zeker ook bij mensen met MS. Als je MS hebt, behoor je dan tot de risicogroep? En hoe zit het met medicatie? Is het slim om hiermee door te gaan? Er zijn vele bronnen met informatie. Op deze pagina hopen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en relevante informatie voor mensen met MS te bundelen.

Animatie: hoe verhoog je jouw weerstand?

Coronavirus (COVID-19)

In december 2019 brak in de Chinese regio Wuhan een nieuw coronavirus (SARS-CoV-2) uit. Dit virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste mensen die deze ziekte oplopen, hebben koorts en luchtwegklachten. Denk hierbij aan hoesten en kortademigheid. In Nederland, maar ook wereldwijd, nemen landen maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met MS, die geen medicatie gebruiken, meer kans hebben op een ernstig ziektebeloop na besmetting met COVID-19. Ook het risico op besmetting ligt niet hoger dan voor de rest van de Nederlandse bevolking.

Het coronavirus vormt voornamelijk een risico voor ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Sommige mensen met MS vallen binnen deze risicogroep, zeker wanneer zij andere gezondheidsproblemen hebben, minder mobiel zijn of medicijnen gebruiken die het afweersysteem onderdrukken.

Huidig bewijs laat zien dat het hebben van MS alleen het risico op een ernstiger beloop of op het overlijden aan COVID-19 niet lijkt te vergroten. Het is echter wel zo dat bepaalde groepen mensen met MS mogelijk een groter risico lopen op een ernstigere ziekte door COVID-19:

 • mensen met progressieve MS;
 • mensen met MS ouder dan 60 jaar;
 • mannen met MS;
 • mensen met MS met een donkere huidskleur en mogelijk Zuid-Aziatische mensen met MS;
 • mensen met MS en grotere een mate van invaliditeit (bijvoorbeeld met een EDSS-score van 6 of hoger);
 • mensen met MS die obese zijn, diabetes hebben of met hart- of longziekten;
 • mensen die bepaalde ziekte-onderdrukkende MS-medicijnen gebruiken (DMTs = Disease Modifying Therapies).

Bovenstaande informatie is afkomstig van de MSIF. Je vindt de originele vertaling en het gehele advies op hun website (Engelstalig).

MS-medicatie

Veel MS-medicijnen onderdrukken het afweersysteem. De kans op complicaties bij besmetting met het coronavirus kan hierdoor vergroot worden. Stoppen met het medicijn geeft anderzijds een grotere kans op een actievere MS. Belangrijk is om nooit zomaar te stoppen met medicatie. Overleg samen met jouw neuroloog en weeg alle risico’s tegen elkaar af.

Op de websites van VUmc en de MSIF zijn adviezen te vinden over alle MS-medicatie.

Maatregelen

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Rijksoverheid een aantal maatregelen in het leven geroepen. We lichten er een aantal uit:

 • Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van andere mensen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis of spreid de werktijden.
 • Blijf thuis bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact en bel pas met de huisarts als de klachten verergeren.
 • Vermijd grote gezelschappen.

Daarnaast is hygiëne ook belangrijk om besmetting tegen te gaan. Een aantal adviezen op een rij:

 • Was je handen regelmatig met water en zeep of een desinfecterende handgel.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.

Veelgestelde vragen over MS en corona

Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Bekijk dan onze veelgestelde vragen over MS en corona en wellicht vind je daar een antwoord op jouw vraag.

Tips voor het thuis blijven

Verplicht thuis blijven is voor sommige mensen met MS niet nieuw. Hoe houden zij zich bezig? We geven jullie graag een inkijkje in hun levens. Bekijk de pagina en wie weet haal je er nog wat inspiratie uit!