De wereld is in de ban van het coronavirus. Het zorgt voor vragen en onzekerheden, zeker ook bij mensen met MS. Als je MS hebt, behoor je dan tot de risicogroep? En hoe zit het met MS-medicatie en is het slim om hiermee door te gaan? Is vaccineren het advies? Er zijn vele bronnen met informatie. Op deze pagina hopen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en relevante informatie over MS en corona te bundelen. (Laatste update: 10 januari 2022)

MS en corona - Wat is het advies? Nationaal MS Fonds

Coronavirus (COVID-19)

In december 2019 brak in de Chinese regio Wuhan een nieuw coronavirus (SARS-CoV-2) uit. Dit virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste mensen die deze ziekte oplopen, hebben koorts en luchtwegklachten. Denk hierbij aan hoesten en kortademigheid. In Nederland, maar ook wereldwijd, nemen landen maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met MS meer kans hebben op een ernstig ziektebeloop na besmetting met COVID-19. Ook het risico op besmetting ligt niet hoger dan voor de rest van de Nederlandse bevolking.

Het coronavirus vormt voornamelijk een risico voor ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Sommige mensen met MS vallen binnen deze risicogroep, zeker wanneer zij andere gezondheidsproblemen hebben, minder mobiel zijn of medicijnen gebruiken die het afweersysteem onderdrukken.

Huidig bewijs laat zien dat het hebben van MS alleen het risico op een ernstiger beloop of op het overlijden aan COVID-19 niet lijkt te vergroten. Het is echter wel zo dat bepaalde groepen mensen met MS mogelijk een groter risico lopen op een ernstigere ziekte door COVID-19:

  • mensen met progressieve MS;
  • mensen met MS ouder dan 60 jaar;
  • mannen met MS;
  • mensen met MS met een donkere huidskleur en mogelijk Zuid-Aziatische mensen met MS;
  • mensen met MS en grotere een mate van invaliditeit (bijvoorbeeld met een EDSS-score van 6 of hoger);
  • mensen met MS die obese zijn, diabetes hebben of met hart- of longziekten;
  • mensen die bepaalde ziekte-onderdrukkende MS-medicijnen gebruiken (DMTs = Disease Modifying Therapies).

Bovenstaande informatie is afkomstig van de MSIF. Het gehele advies vind je op hun website (Engelstalig).

Advies vaccineren tegen COVID-19

De MS International Federation (MSIF) heeft een advies opgesteld over het gebruik van de verschillende COVID-19 vaccins bij mensen met MS, waaronder ook de in Nederland beschikbare vaccins (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen/Johnson&Johnson). Van deze vaccins is aangetoond dat ze veilig zijn. Dit is nog niet onderzocht bij mensen met MS, maar er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat mensen met MS in vergelijking tot de algemene bevolking een hoger risico hebben op bijwerkingen van de beschikbare COVID-19 vaccins. De Nederlandse vertaling van het advies is te vinden op de website van Stichting MS Research. Ook heeft de landelijke MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) haar advies over de COVID-19 vaccinatie bij MS aangepast en aangevuld.

MS-medicatie en vaccineren

Gebruik je een ziekte onderdrukkende therapie (DMT)? Ga hiermee door, tenzij jouw MS-arts je adviseert deze te stoppen of uit te stellen. Het abrupt stoppen van sommige DMT’s kan leiden tot een ernstige verergering van MS. Het is veilig om de COVID-19 vaccins (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen/Johnson&Johnson) te krijgen als je een DMT gebruikt. Dit blijkt uit eerdere onderzoeken met andere vaccins en DMT’s. Sommige DMT’s kunnen het vaccin mogelijk wel minder effectief maken (doordat de DMT het afweersysteem onderdrukt), maar het vaccin biedt nog steeds enige bescherming. Bekijk het advies van de MSIF voor een toegespitst advies per medicijn. Op de website van Stichting MS Research vind je de Nederlandse vertaling van dit advies. Bekijk ook de website van de landelijke MS-werkgroep van de NVN voor haar advies.

Advies RIVM: boosterprik na derde vaccinatie

Wie in november 2021 een uitnodiging voor een derde coronavaccinatie heeft gehad, moet ook een boosterprik halen. Dat benadrukt het RIVM. De boosterprik zorgt ervoor dat de afweer nog een keer verhoogd wordt. Tussen de derde vaccinatie en de boosterprik moet minimaal drie maanden tijd zitten. Dit advies geldt voor een specifieke groep ernstig immuungecompromitteerde patiënten. Dat zijn mensen bij wie door ziekte of bepaalde medicatie de standaarddosering van twee vaccinaties onvoldoende vaccinatierespons geeft. Dit is het geval bij mensen die de volgende medicatie gebruiken: ocrelizumab, rituximab, fingolimod, ozanimod, siponimod of ponesimod. Meer hierover lees je in ons nieuwsbericht of op de website van het RIVM.

Ronapreve verkleint het risico op ernstig beloop van COVID-19 bij specifieke groep MS-patiënten

Een specifieke groep mensen met MS heeft baat bij het medicijn Ronapreve (casirivimab en imdevimab) na een COVID-19 infectie. Dit blijkt uit het advies van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), dat door MS-neurologen van het MS Centrum Amsterdam is overgenomen. Deze specifieke groep bestaat uit mensen met MS die de medicijnen ocrelizumab, ofatumumab, fingolimod, siponimod of ozanimod krijgen. Er moet daarnaast sprake zijn van risicofactoren (bijvoorbeeld: leeftijd ouder dan 50 jaar, overgewicht en hartproblemen) op een ernstig beloop van COVID-19.

Wie aan deze criteria voldoet én een COVID-19 infectie oploopt, kan binnen zeven dagen na de diagnose behandeld worden met Ronapreve om het risico op een ernstiger beloop van COVID-19 te verkleinen. Het middel verlaagt bij niet in het ziekenhuis opgenomen patiënten met een hoog risico op een ernstige infectie de kans op ziekenhuisopname en overlijden van 3,4% naar 0,9%. Bovendien herstellen mensen ook sneller.

Als je het coronavirus oploopt en aan bovenstaande criteria voldoet, is het belangrijk om contact te zoeken met jouw behandelend neuroloog. In overleg kan besloten worden dat het zinvol is om met deze behandeling te starten.

Meer informatie over Ronapreve vind je op de website van Amsterdam UMC.

Terugblik webinar Vaccinaties & MS

Op 17 maart 2021 organiseerde Better Today in de Digitale Buddy een vervolgwebinar over Vaccinaties & MS. De 230 deelnemers stelden live hun vragen aan neuroloog Leo Visser en arts-microbioloog Jean-Luc Murk. Veel vragen gingen over de afweging van individuele risico’s en de kans op MS gerelateerde bijwerkingen (zoals pseudoschubs). Heb je het gemist of wil je het nog nalezen? Lees dan de terugblik of kijk het webinar terug in de Digitale Buddy.

Maatregelen

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Rijksoverheid een aantal maatregelen in het leven geroepen. We lichten er een aantal uit:

  • Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van andere mensen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis of spreid de werktijden.
  • Blijf thuis bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact en bel pas met de huisarts als de klachten verergeren.
  • Vermijd grote gezelschappen.

Daarnaast is hygiëne ook belangrijk om besmetting tegen te gaan. Een aantal adviezen op een rij:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep of een desinfecterende handgel.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Schud geen handen.

Het hebben van een goede weerstand is altijd van belang, maar zeker nu. In onderstaande video geven we tips over het verhogen van jouw weerstand.

Meer vragen?

Staat het antwoord op jouw vraag over MS en corona er niet bij? Bekijk dan ook onze veelgestelde vragen.

.