HomeMS en corona

De wereld is in de ban van het coronavirus. Het zorgt voor vragen en onzekerheden, zeker ook bij mensen met MS. Als je MS hebt, behoor je dan tot de risicogroep? En hoe zit het met medicatie? Is het slim om hiermee door te gaan? Er zijn vele bronnen met informatie. Op deze pagina hopen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en relevante informatie voor mensen met MS te bundelen.

Animatie: hoe verhoog je jouw weerstand?

Coronavirus (COVID-19)

In december 2019 brak in de Chinese regio Wuhan een nieuw coronavirus (SARS-CoV-2) uit. Dit virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste mensen die deze ziekte oplopen, hebben koorts en luchtwegklachten. Denk hierbij aan hoesten en kortademigheid. In Nederland, maar ook wereldwijd, nemen landen maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met MS, die geen medicatie gebruiken, meer kans hebben op een ernstig ziektebeloop na besmetting met COVID-19. Ook het risico op besmetting ligt niet hoger dan voor de rest van de Nederlandse bevolking.

Het coronavirus vormt voornamelijk een risico voor ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Sommige mensen met MS vallen binnen deze risicogroep, zeker wanneer zij andere gezondheidsproblemen hebben, minder mobiel zijn of medicijnen gebruiken die het afweersysteem onderdrukken.

Huidig bewijs laat zien dat het hebben van MS alleen het risico op een ernstiger beloop of op het overlijden aan COVID-19 niet lijkt te vergroten. Het is echter wel zo dat bepaalde groepen mensen met MS mogelijk een groter risico lopen op een ernstigere ziekte door COVID-19:

 • mensen met progressieve MS;
 • mensen met MS ouder dan 60 jaar;
 • mannen met MS;
 • mensen met MS met een donkere huidskleur en mogelijk Zuid-Aziatische mensen met MS;
 • mensen met MS en grotere een mate van invaliditeit (bijvoorbeeld met een EDSS-score van 6 of hoger);
 • mensen met MS die obese zijn, diabetes hebben of met hart- of longziekten;
 • mensen die bepaalde ziekte-onderdrukkende MS-medicijnen gebruiken (DMTs = Disease Modifying Therapies).

Bovenstaande informatie is afkomstig van de MSIF. Je vindt de originele vertaling en het gehele advies op hun website (Engelstalig).

MS-medicatie

Veel MS-medicijnen onderdrukken het afweersysteem. De kans op complicaties bij besmetting met het coronavirus kan hierdoor vergroot worden. Stoppen met het medicijn geeft anderzijds een grotere kans op een actievere MS. Belangrijk is om nooit zomaar te stoppen met medicatie. Overleg samen met jouw neuroloog en weeg alle risico’s tegen elkaar af.

COVID-19 vaccins

De MS International Federation (MSIF) heeft een advies opgesteld over het gebruik van de twee beschikbare mRNA-vaccins (Pfizer-BioNTech en Moderna) bij mensen met MS. Van deze vaccins is aangetoond dat ze veilig zijn. Dit is nog niet onderzocht bij mensen met MS, maar er is op dit moment geen aanleiding aan te nemen dat deze vaccins minder veilig zijn voor mensen met MS.

Gebruik je een ziekte-onderdrukkende therapie (DMT)? Uit het advies van de MSIF blijkt dat deze voortgezet kan worden, tenzij de behandelend neuroloog adviseert om deze te stoppen of uit te stellen. Het abrupt stoppen van sommige DMT’s kan leiden tot een ernstige verergering van de ziekte. Het is veilig om de COVID-19 mRNA-vaccins (Pfizer-BioNTech en Moderna) te krijgen als je een DMT gebruikt. Dit blijkt uit eerdere onderzoeken met andere vaccins en DMT’s. Sommige DMT’s kunnen het vaccin mogelijk minder effectief maken, maar het vaccin biedt nog steeds enige bescherming. Om de timing van het COVID-19 vaccin en de DMT-behandeling op elkaar af te stemmen, kan de volgende richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) worden gehanteerd.

Ook andere farmaceutische bedrijven (AstraZeneca en Janssen) werken aan de ontwikkeling van COVID-19 vaccins. Het vaccin van Janssen is op dit moment nog niet goedgekeurd door de European Medicines Agency (EMA) en het vaccin van AstraZeneca is onlangs goedgekeurd door de EMA. Er is op dit moment nog geen advies van experts over de effectiviteit en veiligheid van dit vaccin bij MS patiënten. We houden de websites van de MSIF, het RIVM en de NVN in de gaten en passen onze website aan zodra hier meer over te melden is.

Webinar Vaccineren & MS in Digitale Buddy

Eind januari organiseerde Better Today een webinar over Vaccineren & MS in de Digitale Buddy. Dit webinar was zo’n succes dat er een vervolg komt. Op 17 maart staat het vervolgwebinar gepland. Neuroloog Leo Visser en arts-microbioloog Jean-Luc Murk zitten tussen 19.30 en 20.30 uur klaar om alle vragen rondom vaccineren en MS te beantwoorden. Het webinar vindt online plaats op woensdagavond 17 maart, van 19.30 tot 20.30 uur. Het webinar is exclusief voor de gebruikers van de Digitale Buddy. Wil je er ook bij zijn? Download dan de Digitale Buddy en meld je aan onder Evenementen. Je wordt dan automatisch op de hoogte gehouden over de toegang tot het webinar.

Maatregelen

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Rijksoverheid een aantal maatregelen in het leven geroepen. We lichten er een aantal uit:

 • Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van andere mensen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis of spreid de werktijden.
 • Blijf thuis bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact en bel pas met de huisarts als de klachten verergeren.
 • Vermijd grote gezelschappen.

Daarnaast is hygiëne ook belangrijk om besmetting tegen te gaan. Een aantal adviezen op een rij:

 • Was je handen regelmatig met water en zeep of een desinfecterende handgel.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.

Veelgestelde vragen over MS en corona

Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Bekijk dan onze veelgestelde vragen over MS en corona en wellicht vind je daar een antwoord op jouw vraag.

Tips voor het thuis blijven

Verplicht thuis blijven is voor sommige mensen met MS niet nieuw. Hoe houden zij zich bezig? We geven jullie graag een inkijkje in hun levens. Bekijk de pagina en wie weet haal je er nog wat inspiratie uit!