HomeWat is MS?Behandelen van MS

Behandelen van MS

MS is niet te genezen, maar MS is wel te behandelen. Er zijn medicijnen om de ziekte te remmen, een aanval te stoppen of symptomen te bestrijden. Mensen met MS hebben baat bij fysiotherapie, ergotherapie, logopedie of revalidatietherapie. Geen twee mensen met MS hebben dezelfde klachten. Welke therapie werkt, hangt dus af van de persoonlijke klachten en het ziektebeeld.

Behandelen van MS

Na het krijgen van de diagnose is het belangrijk om snel met het behandelen van MS te starten. Hierdoor beperk je de schade. Overleg met jouw behandelaar en stel eventueel een behandelplan op. Neem de regie en bespreek jouw wensen met de arts. Deze wensen neemt hij mee in het behandelplan.

Behandelaars

Als je MS hebt, heb je vooral te maken met twee MS-deskundigen: neuroloog en MS-verpleegkundige. Een neuroloog is gespecialiseerd in de hersenen, zenuwen en ruggenmerg. Een neuroloog is vanaf het begin betrokken. Hij doet onderzoek, stelt een eventuele diagnose en start een behandeling als dat nodig is. Dit doet hij samen met een MS-verpleegkundige. Mensen met MS kunnen bij hun MS-verpleegkundige terecht met vragen over het dagelijks leven met MS. Dit gebeurt vaak tijdens een spreekuur. De MS-verpleegkundige is als een spin in het web en staat tussen de arts en mensen met MS in.

In therapie

Sommige mensen met MS volgen revalidatietherapie, fysiotherapie, ergotherapie of logopedie om hun MS-klachten te verminderen. Een revalidatiearts helpt mensen met MS om in het dagelijks leven te functioneren. Fysiotherapie helpt mensen met MS om hun mobiliteit, spierkracht, evenwicht en balans te onderhouden en verbeteren. Een ergotherapeut behandelt en adviseert in het omgaan met lichamelijke en psychische beperkingen. De logopedist helpt bij slik- en spraakproblemen.

Op de website van MS Zorg Nederland vind je een overzicht van alle behandelaars waar je mee te maken kunt krijgen. Bekijk de video’s om te zien wat zij voor jou kunnen betekenen.

Animatie: krijg grip op jouw MS-klachten

Kwaliteit van zorg verbeteren

We zetten ons onder andere in voor een hoge kwaliteit van leven voor mensen met MS. Dit doen wij bijvoorbeeld door bepaalde onderzoeken te financieren, die gericht zijn het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daarnaast ondersteunen wij een aantal projecten op het gebied van MS-zorg. Goede MS-zorg draagt immers bij aan een goede kwaliteit van leven. Op onze pagina Kwaliteit van zorg verbeteren vind je meer informatie over alle projecten die wij ondersteunen.

Stamceltransplantatie bij MS

Een van de meest besproken MS-behandelingen is stamceltransplantatie (aHSCT). Deze vorm van behandelen is in Nederland nog geen optie omdat grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar het effect en de veiligheid ontbreekt. In de afgelopen jaren zijn veel mensen met MS daarom naar het buitenland gegaan om aHSCT te ondergaan. Natuurlijk volgen wij deze ontwikkelingen op de voet. Lees op de pagina Standpunt stamceltransplantatie bij MS ons standpunt.

Meer weten?

Wil je meer weten over het behandelen van MS? Of ben je benieuwd welke ziekenhuizen gecertificeerd zijn met het Vlinderkeurmerk? Bekijk onderstaande pagina’s.