We laten zien wat MS is

‘Maar je ziet er helemaal niet ziek uit’. Mensen met MS krijgen zoiets wel eens te horen. Soms is het goed bedoeld, soms komt het voort uit onwetendheid. Want er bestaan veel misverstanden over MS.

Column - Directeur bestuurder Rianne Wisgerhof - Nationaal MS Fonds

Onbegrip tegengaan

Het ingewikkelde karakter van MS zorgt daar ook voor. Met een grote verscheidenheid aan symptomen, waarvan er bovendien een heel aantal niet ‘aan de buitenkant’ te zien zijn. Dat kan soms leiden tot onbegrip in de omgeving. Het Nationaal MS Fonds vindt het daarom belangrijk om aan de samenleving te laten zien wat MS is en welke impact de ziekte heeft op het dagelijks leven. Het is je vast niet ontgaan dat we Wereld MS Dag, 30 mei, hebben aangegrepen om aandacht te vragen voor MS.

In de week van 30 mei lanceerden we onze bewustwordingscampagne ‘Face it. MS is zenuwslopend’. Je hebt de gezichten waarschijnlijk wel voorbij zien komen. Met de uiteenlopende verhalen van Kevser, Crystal, Ingmar, Esther en Pieter laten we de samenleving zien hoe divers MS is en hoe ingrijpend de ziekte is. Zo zorgen we dat er meer begrip ontstaat voor mensen met MS.

Tijd voor MAX gewijd aan MS

Op 30 mei zelf was de uitzending van Tijd voor MAX op NPO1 geheel gewijd aan MS en de noodzaak om MS te genezen. Kevin en Manon vertelden indringende verhalen hoe MS hun leven bepaalt, en hoe ze proberen grip op hun situatie te houden. Er was herkenning voor Ed Struijlaart en Andries Knevel, die beiden een familielid aan MS verloren. Onderzoeker en neuroloog dr. Joost Smolders gaf uitleg over het onderzoek van ErasMS Centrum Rotterdam naar de oorzaak en oplossing van MS.

Met de tv-uitzending hebben we een groot aantal mensen kunnen bereiken en laten zien wat MS is, en welke impact de ziekte heeft. Daarnaast heeft de uitzending vele nieuwe donateurs voor het Nationaal MS Fonds opgeleverd. Daar zijn we enorm blij mee, want daarmee kunnen we meer nieuwe innovatieve onderzoeken naar de genezing van MS mogelijk maken.

Mijn eenmalige gift vervangt acceptgiro

En om nog heel even bij het ‘aandacht vragen voor’- thema te blijven; graag nog even je aandacht voor iets belangrijks. Als je gewend bent om ons te steunen door middel van een acceptgirokaart is er iets veranderd. Sinds 1 juni verwerkt de bank de acceptgiro niet meer. Maar daar hebben de goede doelen in Nederland een oplossing voor gevonden met Mijn Eenmalige Gift. Hiermee kun je net zo makkelijk en vertrouwd eenmalig een donatie aan het Nationaal MS Fonds doen. Op pagina 21 lees je er alles over. Bedankt voor je steun aan mensen met MS!

Een hele fijne zomer toegewenst,

Rianne Wisgerhof

Directeur-bestuurder Nationaal MS Fonds

(gepubliceerd in MS leeft juni 2023)

Jouw steun is onmisbaar

We staan niet stil, omdat MS ook niet stil staat. We blijven ons vol energie inzetten voor een oplossing voor MS. Dat kan niet zonder jouw steun.