Column: Wat is belangrijk

Esther Zeinstra is neuroloog bij de Isalaklinieken in Meppel. In MS Leeft geeft zij een inkijkje in haar MS-praktijk. "Ik probeer uit te vogelen wat belangrijk voor iemand is."

 

Column - Esther Zeinstra

Met ons hele MS-team doen we ons best om de regie over de behandeling zoveel mogelijk bij de mensen met MS te laten. En dat begint bij je eigen mindset als zorgverlener. Daarin ben ik wel veranderd.

Toen ik begon als arts vond ik het wel eens lastig, als mensen niet luisterden naar mij adviezen om bijvoorbeeld iets te doen, of juist te laten. En als ze dan terugkwamen en ze hadden het niet gedaan kon ik me daar wel eens aan ergeren. Ze wilden toch geholpen worden, het was toch in hun eigen belang? 

Nu denk ik, ik ben de persoon die uitleg geeft, en die vragen zo eerlijk en zo goed mogelijk beantwoordt. Ik doe dat naar beste kunnen.

Ik vertel wat er allemaal mogelijk is op dat moment, en wat de verschillende voor- en nadelen zijn van de behandeling. Op die manier kan je als persoon met MS een geïnformeerde keuze maken, en de behandeling kiezen die het beste bij jou past. Want ik wil graag dat iemand zijn of haar best mogelijke leven kan leiden met MS. 

 Om dit goed te kunnen doen, heb ik degene die tegenover me zit nodig! Daarom probeer ik in de spreekkamer om iemand echt een beetje te leren kennen. Waar ligt je belangstelling, wat voor werk doe je, hoe ziet je gezinsleven eruit, wat doe je in je vrije tijd.

Ik gun iedereen de best mogelijke behandeling, en dat gaat het beste als we gezamenlijk optrekken. Niet voor iedereen is dat makkelijk. Sommige mensen willen gewoon dat ik zeg wat het beste is. Dat begrijp ik.

Ik probeer dan toch uit te vogelen waar het zwaartepunt voor mensen ligt, waar ze op willen focussen. Of ze het bijvoorbeeld fijn vinden om medicijnen te krijgen voor bepaalde klachten of juist liever kijken naar andere mogelijkheden. Dan vertel ik op basis van wat ik te weten kom, wat ik denk dat de meest geschikte mogelijkheid is.

Bij zoiets belangrijks als het kiezen van de beste behandeling voor jouw MS, met het leven dat jij wilt leiden en de dingen die jij belangrijk vindt, moeten we samenwerken, ik kan het niet alleen! Dat maakt het werk dat ik mag doen ook zo mooi. 

Meer columns van zorgprofessionals lezen?

Doneer dan minimaal 25 euro per jaar en ontvang drie keer per jaar ons magazine MS Leeft thuis.