Donateurs op bezoek bij MS-onderzoekers

Onlangs kregen 22 donateurs de gelegenheid om zelf eens door de microscopen van MS-onderzoekers te kijken. Op uitnodiging van het Nationaal MS Fonds bezochten zij het MS Centrum Amsterdam van het Amsterdam UMC. Ze kregen een rondleiding in het laboratorium en een uitgebreide toelichting op het innovatieve MS-onderzoek dat dr. Luchicci en de andere onderzoekers hier uitvoeren. 

Donateurs op bezoek bij MS-onderzoekers

Onderzoek naar myelineblaren 

Op 2 juni 2023 werden de donateurs welkom geheten door de directeur van het MS Centrum Amsterdam, dr. Joep Killestein. Hij vertelde dat bij alle activiteiten in het MS Centrum – onderzoek, zorg en opleiding –  de persoon met MS centraal staat. Hij lichte de onderzoeksthema’s en methodes toe, en gaf aan waar het MS-onderzoek nu staat. Dr. Luchicchi vertelde over het onderzoek naar myelineblaren. De theorie is dat er eerst myelineblaren ontstaan. Die blaren breken mogelijk myeline af, waardoor stukjes eiwit in het brein gaan rondzwemmen. Deze kunnen het immuunsysteem vervolgens triggeren, waardoor zich MS ontwikkelt. Uitgebreide informatie over het onderzoek vind je hier .

Een impressie van de bijeenkomst en uitleg over het onderzoek door dr. Luchicchi

Rondleiding en zelf aan de slag 

De donateurs kregen vervolgens een rondleiding door het laboratorium, en konden zelf onderzoekjes doen met een microscoop. Onderzoekers Sam Hof, Niels Meijns en Tommy Broeders gaven in drie korte sessies uitleg over andere lopende onderzoeken. Yvonne Hettema, Medical Director van het Nationaal MS Fonds, sloot de dag af met een presentatie over werk van het Nationaal MS Fonds.     

‘Wij vonden deze middag zeer interessant, mooi om een indruk te krijgen waar jullie mee bezig zijn.’
  – K. Snijder, donateur

Zonder bijdragen van onze donateurs is dit onderzoek niet mogelijk.  

Mogen we nog een keer op je rekenen? Elk bedrag is welkom.