Maar liefst 814.486 euro voor onderzoek naar de oorzaken van MS

Tijdens de Nationale MS Dag werden drie onderzoekteams verrast met een cheque van maar liefst € 814.486 voor MS-onderzoek. Deze cheque werd uitgereikt door drie organisaties die zich inzetten voor een betere toekomst voor mensen met multiple sclerose (MS).

Maar liefst 814.486 euro voor onderzoek naar de oorzaken van MS

MoveS, het Nationaal MS Fonds en Stichting MS Research slaan voor deze bijzondere gelegenheid de handen ineen en maken gezamenlijk drie extra onderzoeksprojecten mogelijk.

Deze onderzoeken dragen bij aan meer kennis over het ziekteproces van MS. Kennis die nodig is om de oplossing te vinden voor de zenuwslopende ziekte MS. Al eerder bundelden MoveS, het Nationaal MS Fonds en Stichting MS Research hun krachten door gezamenlijke financiering van onderzoeksprojecten. Deze ingeslagen weg willen de drie partijen ook voor de toekomst graag blijven volgen en verdiepen.

Dit prachtige bedrag is bijeengebracht door de deelnemers van het sportieve evenement Klimmen tegen MS. Dit evenement, geïnitieerd door MoveS, behoort tot Nederlands grootste wieler- en loopevenement op de flanken van de legendarische Kale Berg, de Mont Ventoux.

Hieronder een weergave van de drie toegekende onderzoeksprojecten:

Ziekteproces in witte en grijze stof begrijpen

MS veroorzaakt schade aan de hersenen en het ruggenmerg. Daarbij is er een groot verschil tussen de twee soorten hersenweefsel: de grijze stof en de witte stof. Schade in de witte stof gaat gepaard met veel ontsteking. In de grijze stof is dit vaak niet het geval. Het is bekend dat bestaande MS-medicijnen schade in de witte stof kunnen voorkomen. Welk effect de behandeling heeft op schade in de grijze stof is nog onbekend. Neurowetenschapper dr. van Dam (MS Centrum Amsterdam) wil het ziekteproces in de grijze stof begrijpen. Kennis die nodig is om een behandeling te ontwikkelen die MS remt in de grijze én de witte stof. De subsidie van € 384.486 maakt dit onderzoek mogelijk. Dr. van Dam werkt in het project nauw samen met dr. Vivi Heine (Amsterdam UMC) en prof. Bart Eggen (MS Centrum Noord Nederland), samen ontwikkelen ze een model voor “grijze en witte stof in een kweekschaal”.

Meer over dit onderzoek > 

Spelen ontstekingsstoffen in hersenvocht een ziekte-makende rol?

Bijna alle mensen hebben bij de diagnose MS specifieke ontstekingsstoffen in het hersenvocht (zogenaamde oligoklonale banden). Hoewel het bestaan van deze stoffen al jaren bekend is, weten we nog bar weinig van deze ontstekingsstoffen. Het is bekend dat ze tegen allerlei verschillende soorten eiwitten gericht zijn. Maar we weten nog niet of de stoffen ook echt een ziekmakende rol in MS spelen, en hoe zij met het ziekteverloop samenhangen. Dr. Joost Smolders, neuroloog en immunoloog verbonden aan het MS-centrum ErasMS, krijgt een subsidie van € 350.000 om de ontstekingsstoffen in het hersenvocht te bestuderen om hiermee meer inzicht te krijgen in de grote verscheidenheid in ziektebeloop. Doordat bij de diagnose MS onduidelijk is hoe de ziekte verloopt, kost het veel tijd om tot een goede behandeling te komen. Het doel van dr. Smolders en zijn team is mensen met MS meer zekerheid bieden over hun ziektebeloop en helpen gerichter keuzes te maken voor de juiste therapie, samen met hun behandelaar.

Meer over dit onderzoek op de site van Stichting MS Research >

Landkaart van progressieve MS 

Het vinden van een medicijn tegen de geleidelijke achteruitgang, de progressie, van MS is één van de belangrijkste uitdagingen in het MS-onderzoek. Progressieve MS wordt veroorzaakt door het verlies van zenuwen. Daarbij worden immuuncellen gezien als de belangrijkste veroorzakers van het verlies van hersenweefsel. Reden voor dr. Maarten Witte (MS Centrum Amsterdam) en dr. Marvin van Luijn (MS-centrum ErasMS) om hun krachten te bundelen in een unieke pilot project. Dr. Maarten Witte – weet alles over zenuwschade in MS – en dr. van Luijn – expert op het gebied van schadelijke immuuncellen in MS – krijgen hiervoor een subsidie van € 80.000. Met een zeer krachtige techniek gaan zij de exacte identiteit, locatie en interactie van individuele immuuncellen en de zenuwschade in kaart brengen. Zij maken gebruik van hersenweefsel van de Nederlandse Hersenbank voor MS. Het onderzoek levert een ‘landkaart’ op van cellen en structuren en daarmee het ziekteproces van progressieve MS.

Meer over dit onderzoek op de site van Stichting MS Research >

Meer lezen over onderzoek?

Het Nationaal MS Fonds financiert meerdere studies naar MS. Centraal staan het vinden van betere behandelmethoden en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met MS.