‘We zijn er voor hem, als hij dat maar weet’

Koen en Tobias zijn de vrienden van Alexander Heuvelman (27) die MS heeft. Met zijn drieën liepen ze de Nijmeegse Vierdaagse. Wat kun je doen als je vriend(in) MS heeft? Tobias en Koen geven 5 tips.  

Door dik en dun 

Koen, Tobias en Alexander liepen de Nijmeegse Vierdaagse voor het Nationaal MS Fonds. Ze haalden een geweldig bedrag op, wat ze bij MpowerS op de Nationale MS Dag presenteerden. Ze pakten meteen een paar interessante sessies mee en we raakten in gesprek. Welke tips hebben zij voor vrienden van iemand met MS? 

‘Je hoeft het niet steeds over MS te hebben.’

AlexanderKoenTobias

 Tip 1: Durf te vragen 

Het is belangrijk om te vragen waar je vriend of vriendin zelf behoefte aan heeft, vertelt Koen: ‘Tijdens de MS dag hoorde ik van verschillende mensen dat ze niet begrepen worden en dat mensen aannames maken. Als je ernaar vraagt, kun je de persoon op de juiste manier helpen. Daarnaast is het in mijn optiek goed om te vragen hoe iemand zich voelt en waar ‘ie tegen aanloopt. Door belangstelling te tonen zal je vriend of vriendin zich beter begrepen voelen.’ 

Tip 2: Laat zien dat je er voor diegene bent 

Tobias: ‘Vooral in de beginperiode probeerde ik erachter te komen hoe Lex de ziekte ervoer. Welke fysieke klachten heeft hij? Hoe erg? En hoe gaat hij daar mentaal mee om? Ik probeerde regelmatig door te vragen om op dat vlak wat meer boven tafel te krijgen. Het is tenslotte niet niks.’ 

Tip 3: Oh ja, de MS 

Koen: ‘In het begin schrik je allemaal, maar daarna pak je de draad weer op en spelen er ook weer allerlei andere dingen. Soms heb je als vrienden ook weer even een ‘reminder’ nodig, of een aanleiding om er weer wat meer aandacht aan te schenken.’ Voor Alexander en zijn vrienden was dat de Nationale MS Dag. 

Tip 4: Praat er soms lekker niet over 

Je hoeft het niet steeds over MS te hebben. Dat is waarschijnlijk niet gezond, zeggen Tobias en Koen. ‘Wanneer je na een vraag merkt dat hij even geen behoefte heeft het erover te hebben is dat ook helemaal goed. Andersom kan hij er dus ook uit zichzelf over beginnen, en hoop je dat hij dat ook doet wanneer dat nodig is.’ 

Tip 5: Laat je steun zien op jouw manier 

De vrienden zien het samen lopen van de vierdaagse als een klein gebaar. ‘Dat hebben we zelf ook als leuk ervaren en is allerminst ‘een offer’ o.i.d. geweest. Wel hoopten we er symbolisch mee te laten zien dat we hem steunden in wat voor hem natuurlijk een mooie uitdaging was, en tegelijk een kans om de grenzen van zijn ‘nieuwe lichaam’ te verkennen. 

De uitdaging van 2024 

‘Dit jaar willen we meedoen met MS Motion. Het lijkt ons mooi om daar te zien hoeveel mensen er tegelijk tegen MS in actie komen en om daar ook gelijkgestemden te ontmoeten.’ MS Motion is een wandel- en hardloopevenement op 15 september 2024 in Utrecht. Het belooft weer een feest te worden. Je kunt je nu al inschrijven.